About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
keskiviikko 5. tammikuuta 2011
Pikkuveljen parempi alkupalaleipä
Tunnisteet:
alkuruoka,
alkuruuat,
pikkusyötävät,
voileivät,
äyriäiset
Näyttää siltä, että tässä hyvien ruokaravintoloiden tyhjiö -maakunnassa paras mahdollisuus herkulliseen ateriointiin valmiiseen pöytään istumalla on pikkuveli Nuutin Ja Minnakälyn illalliskutsu.
Tullainen kutsu oli käynyt taas viime sunnuntaina, ja pakko mainostaa tässä tuota ihanan makuista ja onnistunutta alkupalaleipää.
Pikkuveljen parempi alkupalaleipä
aineita/ruokailija
kampasimpukka valkosipulivoissa paistettuna
3-4 isoa katkarapua jotka marinoitu persilja-valkosipuli- oliiviöljyssä
salaatinlehti
lusikallinen itsetehtyä guacamolea
paahdettu paahtoleipä
limeä puristettuna päälle
Leikkaa paahtoleivästä jollakin pyöreällä muotilla pyöreä ja paahda se rapeaksi leivänpaahtimessa.
Paista kampasimpukat nopeasti valkosipulivoissa, että ne säilyttävät ihanan mehevyytensä.
Rakenna leipä: Alle leipä, sitten salaatinlehti, kampasimpukka, lusikallinen guacamolea, katkaravut ja kaiken päälle vielä reilusti puristettua limeä.
Luulen, että näin se tehtiin, vaikka osallistuinkin ainoastaan syöntiosuuteen.
Niin raikasta, niin herkullista... aivan gourmeeta!
tiistai 4. tammikuuta 2011
Tammikuinen gulassikeitto
Usein tähän aikaan tammikuusta, kun lompsa on sallinut ja vatsakin ollut enempi lasketteluhousuihin sopivaa mallia on tullut suunnattua suksien kärjet kohti ykköslomapaikkaa eli Itävallan Alppeja. Sitä Stimmungia ei vaan saa mistään muualta.
Suosikki rinnelounaista (koska alppiloma ei ole vain laskettelua, se on myös syömistä!) yksi ehdoton on tietenkin edullinen ja aina maistuva Gulassikeitto. Tätäpä teki sitten yksi päivä niin kovasti mieli, että lähdin sitä tekemään ilman sen kummempia reseptejä. Ja lopputuloksesta on vain sanottava, että miksi ihmeessäen tee tätä useammin.? Ihana pakkaspäivän keitto. Toteutin pikaisemman arkiversion jauhelihasta, enkä yhtään moiti vaikka tiedänkin gulassin yleensä haudutettavan kokolihasta.
Nyt kun vain muistaisi mitä kaikkea tuli pataan heitettyä. Se meni kai näin:
Gulassikeitto
ainaskin 6:lle
400g sikanauta jauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl paprikajauhetta
vähän valkopippuria ja nustapippuria
140g purkki tomaattipyrettä
1-2 purkkia tomaattimurskaa (mulla oli vain purkillinen kotona, sekin riitti)
pari lasillista punaviiniä
lihaliemitiiviste (käytän nykyään niitä Fond du cheffiä kuutioiden sijaan)
vettä
3 porkkanaa
5-6 perunaa
1 punainen paprika
Ruskista jauheliha ja pehmitä sen kanssa kuutioitu sipuli. Mausta kuivamausteilla. Lisää pyree, sitten tomaattimurska ja viini.
Usein kuuluu sanottavan viinin käytöstä ruuanlaitossa, että käytä samaa kuin mitä joisit kyseisen ruuan kanssa (no tämä on vähän liioittelua mielestäni, saman TYYPPINEN riittänee, ei kai kukaan mitään arvoviinejä ala kastikkeeseen laittamaan...), mutta itseasiassa, ja nyt seuraa TUNNUSTUS: meillä jää useinkin jopa 1/3 pullon pohjalle juomatta (tiedän, eikö uskomatonta, sentään molemmat nautimme viineistä...) ja sitten se sama pullo saattaa lojua kuukauden siinä... no minä kyllä käytän sumeilematta erilaisiin pataruokiin ja bologneesen pohjaksi ja muihin tälläistä jo juomakelvottamaksi mennyttä viiniä. Ajaa kyllä tehtävänsä, sanon minä! Tälläinen ihana Masin Ripasso jämä oli tälläkin kertaa siis kyseessä.
Lisää loputkin aineet, kuoritut,kuutioidut ja pilkotut porkkanat ja perunat ja vettä sitten sen verran, että koostumus on keittomainen. Viimeisenä vielä paprikansuikaleet. Anna porista kypsäksi ainakin, tai paljon kauemmin jos sinulla on aikaa.
Paranee joka lämmityskerralla. Teeppä jo valmiiksi kun vietätte seuraavan kerran talviulkoilupäivää, jotka toden totta ovat tällä hetkellä puitteeltaan uskomattoman kauniita! Vain Suomessa voi olla tälläisiä talvia!
Ja vielä sanon, että keittoon voi upottaa vanhat tomaatit ja sitä voi potkaista ripauksella chiliä ja kuivattuja yrttejä. Meidän paprikajauhe taisi olla jotenkin tulista sorttia, koska keitosta tuli oikein lämmittävän mausteinen ihan ilman mitään chilejäkään. Maku ylitti kaikki odotukset.
Tarjoiltiin smetanakiehkuran kera. Ja lämmintä leipää.
sunnuntai 2. tammikuuta 2011
Rukiinen kääretorttu
Tunnisteet:
leivonnaiset,
leivonta,
tortut
Eipä sitten ole tullut koskaan mieleen, että kääretorttu, tuo helppotekoinen, turhan usein unohdettukin kahvipöydän makea herkku, voisi olla leivottu ruisjauhoista. Mutta ostaessani HIENO TÄYSJYVÄRUISJAUHOja ennen joulua, oli paketin kyljessä ruiskääretortun ohje, joka tänään pääsi siis toteutukseen pohjan osalta, täytteen määräsi oma jääkaappi.
Voisko muuten joku kertoa mulle selkosuomella, mikä ero on ruissihtijauhojalla ja ruisjauholla ja mikä soveltuu parhaiten mihinkin?
Rukiinen kääretorttu
pohja
4 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl hienoja täysjyväruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pistä uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Vaahdota munat sokerin kanssa valkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe seattu, varovasti sekoittaen vaahtoon.
Kumoa leivinpaperille uuninpellille ja paista n. 7 min keskitasolla.
Kumoa tortun pohja sokeroidulle leivin(tai voi)paperille ja irrota toinen paperi varovasti päältä. Anna jäähtyä.
täyte
2 purkkia tiramisurahkaa (valion sesonkituote)
2 banaania
Pilko banskut rahkan sekaan ja levitä kääretottupohjalle. Kääri rullalle. Kääri rulla leivinpaperiin (voipaperiin). Perinteiden mukaan myös sen päälle vielä sanomalehteen ja sitten viileään tekeytymään.
koristelu
Siivilöin päälle tummaa kaakaojauhetta ja sitten kaikenmoista kakkukimalletta ja lumihiutaletta mitä kaapista löytyi. Tämän voisi tietenkin myös kuorruttaa rahkalla, kermavaahdolla, tuorejuustolla, suklaalla tai jollakin, mutta nyt näin simppeli.
Yhteenvetona voin sanoa, että ruis toimi erittäin hyvin. Eikös tämän pitäisi nyt olla myös hippusen terveellisempää kuin valkoisista jauhoista tehty? Täytteet olivat myös sopivaiset, tämä torttu ei ollut missään nimessä hirvittävän makea, mutta banskut antoivat sille vähän makeutta.
Leipuri puhunut.
Leipuri tyytyväinen.
lauantai 1. tammikuuta 2011
Hirvikäristys - yksinkertaisesti vain parasta!
Kaikki kunnia kaikkien käristysten äidille eli poronkäristykselle, mutta minä vaan taidan olla kertakaikkiaan hirvikäristysihminen. Poronkäristystä olen syönyt kaikenmoista, huonosta erinomaiseen, mutta hirvikäristys on aina aina aina herkkua. Ja sitäpaitsi yksinkertaista valmistaa, lähes mahdoton epäonnistua. Sopii niin arkeen kuin vierasruoaksikin.
Ainut rajoittava tekijä näin kokonaismarkkinoita ajatellen lienee, ettei jokaisella varmaan ole omia käristyslihoja ottaa pakkasesta tai edes äidin pakkasesta, mikä suuri etu allekirjoittaneella on, kiitos metsämies-isän. Markettien pakkasissa myydään toki erilaisia riistakäristyksiä, saksanhirvestä tms, niistäkin varmaan tulee hyvää, mutta eriomaisuustakuun uskallan antaa ainoastaan kotimaiselle oikein käsitellylle hirvenlihalle.
Mutta pitemmittä puheitta, mikäpä sen parempi resepti aloittaa bloggailu uutena vuonna 2011.
Hirvikäristys
Köntti pakastettua kotimaista hirvenkäristyslihaa, meillä tällä kertaa 800g, siitä syö ehkä 6
voita, öljyä
suolaa, pippuria
laakerinlehti
vettä
Kunnon rautapata ja hyvin teroitettu tukeva keittiöveitsi.
Ota pala sulamaan noin 1h ennen valmistumisen aloittamista, että saat ylipäätään järsittyä siivuja köntästä.
Terävällä veitselle vuolet sitten melko ohuita lastuja ympäri palaa ja laita aina satsi kerrallaan kuumaan rautapataan käristymään voi-öljyseokseen. Tässä hommassa tahtoopi näpit jäätyä ja ellei sinulla ole ruuanvalmistukseen pyhitettyjä ohuita puuvillahanskoja (no ei tod!) niin haeppa sieltä puhtaan pyykin korista ohuet, parinsa kadottaneet puuvillasukat ja vetäise ne käsiisi (nämä taas tuntuvat olevan ehtymätön luonnonvara monissa ( ainakin omani kaltaisissa) talouksissa...).
Ruskistettuasi kaikki, mausta lihat ja lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Anna hautua kannen alla liedellä miedolla lämmöllä ainakin 3h. Tarkista kuitenkin aikaajoin, ettei neste pääse haihtumaan.
Tarkista pipppuri ja suola ja tarjoa käristys survottujen puolukoiden, perunamuusin ja esimerkikisi rakuunaporkkanoiden kanssa.
Mistä tämä ihana maku tulee, kun pataan ei edes panna mitään? Kaikenmoista smetanaa, hunajaa, chiliä ja tomaattia sopii aika-ajoin kokeilla hirvipadoissa, vaihtelun vuoksi, monasti on hyvää tullut. Silti tämä perussimppeli käristys on se hirvipatojen ehdoton numero yksi! Uskokaa pois!
perjantai 31. joulukuuta 2010
Juhlava sienisalaatti
Jotain sain vielä joulupöytään ujutettua jälkiruokien lisäksi. Kukaan ei ollut puhunut sienisalaatista mitään, joten ei kun toteutukseen, kun vielä löytyi Maku 6/2010 tämä kiinnostava ohje.
Juhlava sienisalaatti
8 annosta
4 dl suolattuja sieniä (käytin rouskusekoitusta)
50 g purjoa
1/2 kpl punasipulia
4 dl kermaviiliä
1 rkl omenaviinietikkaa
100 g kylmäsavustettua poronpaistia (alkuperäreseptissä 150g kylmäsavustettua ankanrintaa, mutta ei ehkä löydy meidän cittarista..)
1 dl saksanpähkinöitä (rouhittuna)
1/4 tl mustapippuria
Liota sieniä pari tuntia tai kunnes ne ovat sopivan suolaisia. Vaihda liotusvettä välillä.
Halkaise ja huuhtele purjo. Hienonna sipulit ja sienet.
Yhdistä sieniin sipulit, kermaviili, etikka, paloiteltu liha ja pähkinät.
Mausta pippurilla. Lisää suolaa vain, mikäli sienet ovat suolattomia.
Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.
Uudenvuodenaattoksi oli tiedossa ihana illalliskutsu, mutta yleensä superterve Urho6v kehitteli kuumetaudin eli jouduimme perumaan. Kehittelin jo sitten aattomenuuta kotioloihin, just for the three of us, mutta katsoin parhaimmaksi itsekin sairastua, eli ei kun sohvalle maata. Pyysin Iso-Hoota tuomaan kaupasta jotain hyvää syötävää (jota minun ei tarvitse siis valmistaa). No sehän toi lenkkimakkaraa. Onneksi en nyt näin raskaana pysty kumota shamppanjaakaan, vaikka sanotaankin, että se käy juomaksi läpi aterian kuin aterian, en silti ole aivan varma lenkkimakkarasta...
Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2011 kullekin säädylle!
torstai 30. joulukuuta 2010
Joulun jälkiruuat - 50/60 onnistumisprosentilla...
Tunnisteet:
joulu,
jälkiruoka,
jälkiruuat
Pitäisköhän tuohon onnistumisprosenttiin nyt olla sitten tyytyväinen? 110% kai sitä lähtee tavoittelemaan, mutta varsinkin uusien reseptien kanssa on aina omat riskinsä. Ja välillä vanhojenkin...äitini sanoin: " Sullon viimeaikoona aika useen epäonnistunu nua jäläkiruaat..."
No joka tapauksessa tänä jouluna sai istuutua äitin valmiiden jouluherkkujen ääreen.
Minä olin kuitenkin saanut tehtäväkseni aaton ja joulupäivän jälkiruokien valmistuksen.
Siihen sitten kun oikein yritin panostaa, niin taisi vipahtaa ylikunnon puolelle!
Mutta aloitamme Joulupäivän jälkiruuasta jonka koin onnistuneimmaksi. Resepti on Kodin kuvalehden 24/2010 numerosta, päällyksiä ja koristeita tuunattu reseptistä poikkeavaksi. 14 ruokailijalle tein tupla-annoksen mutta laitan tähän alkuperäisen 6 hengen annoksen reseptiikan.
Joulumousse
200g maitosuklaata (osan korvasin tummalla, kun oli jäänyt jostakin)
4dl vispikermaa
1 tl kanelia
Päälle
hunajapaahdettuja mantelilastuja ja itsetehtyä suklaa kastiketta, pikku ruispipari
Sulata suklaa vesihauteessa. Nosta kulho vesihauteesta ja anna suklaan jäähtyä 15 minuuttia. Vaahdota kerma ja sekoita se suklaan ja kanelin kanssa. Annostele valmiiksi tarjoiluastioihin. Voit syödä heti tai laittaa jääkaappiin odottamaan.
Paahda hunajalla silattuja mantelilastuja 175 asteen uunin ylätasossa 5-10 minuuttia, kunnes hunaja kuplii ja tummuuu. Älä polta. Anna jäähtyä ja murra mantelikrokantti sitten paloiksi joita ripottelet moussejen päälle ennen tarjoilua. Lisäsin vielä omaa tekemää suklaakastiketta päälle , sekä jokaiselle koristellun minipiparin.
Aattona tein lapsille ihan omat jälkkärit, joiden syömiseen oli kaikilla (lapsilla) suuri hinku, kukapa ei nyt jätskistä tykkäisi. Resepti/ idea oli painunut takaraivoon surffaillessani ennen joulua jollain ameriikan sivustoilla. Toteutus voisi olla pikkutarkempi ja nätimpi, koska idea on hauska, mutta vaikka ajatuksena oli, että nämä voi valmistaa pakkaseen etukäteen, tein näitä tietysti vasta viittä vaille jouluaaton päivällistä. Mutta onneksi lasten silmiin ne olivat AIVAN IHANIA! Lumiukkoja vaikka vähän näyttävätkin tipuilta.
vaniljajäätelöä
koristeet (tässä lakritsinauhaa ja porkkanan pala)
omatekoista suklaa kastiketta (purkki kondensoitua maitotiivistettä ja muutama pala tummaa suklaata)
Valmista suklaakastike kuumentamalla mikrossa maitotiivistepurkin sisältö ja suklaapalat. (tosi namia).
Valuta kastiketta shottilasin pohjalle. Tarvitset 2 erikoista aika pientä jäätelökauhaa (yksi omista kompastukivistäni, käytin "lihapullamuottia") tee kuhunkin lasiin kaksi palloa, isompi alle ja pienempi ylle. Koristele silmät, suu ja napit sekä muotoile porkkanasta nenä. Tähän ehkä voisi kehitellä jonkun kaulaliinankin. Laita pakkaseen odottamaan syöntiä, tai kuten tänä jouluaattona, ihan vaan pihalle, siellä oli taatusti kylmempi kuin pakkasessa ja ota vähän ennen syöntiä pehmenemään.
Nämä olivat lapsille tosi kivat, ei erikoisia aineksia, lapsia kiehtova ulkonäkö ja eikä liian suuria. Siis suurinpiirtein kahdella lusikallisella syötäviä ainakin aikuisen mittapuun mukaan.
Ja sitten aikuisten aaton jälkkäriin. Mitäs siitä nyt sanoisi? Kaikki söivät. Harva kehui. Sinänsä hyvältä kuulostava mutta toteutus alkoi ontua pahemman kerran. Resepti löytyi Valion sivuilta.
Puolukka-kardemumma pannacotta
En nyt toista epäonnistunutta reseptiä, voitte käydä linkistä katsomassa. Itse reseptikin on väärässä järjestyksessä, se alkaa puolukkakuorrutuksen tekemisellä. Kardemumma sopii ihanasti pannacottaan ja itse pannacotta osio olikin onnistunut. Puolukkakuorrutteen kanssa kävikin sitten vähän köpelömmin, taisin mennä reseptiä muokatessani sekaisin liivatteiden määrässä? sillä kun menin hakemaan jääkaapistani "valmista" jälkiruokaa, oli päällyskerros silkkaa puolukkavettä jonka sitten kaadoin pois ja löin sitten pakastepuolukoita siihen päälle kuorrutuksen sijaan hätäpäissäni. No ne olivat sitten kyllä vähän turhan happamia... Myös Pannacotassa oli mielestäni edellistä illasta voimistunut turhankin paljon jugurtin maku, sitä olisi voinut laittaa vähemmän. Tein pannacotan tälläkertaa yhteen isoon annosvuokaan, koska sitä oli helpompi siirrellä meiltä mummolaan, kuin 10 annosvuokaa.
Kaikilla oli sentään sen verran Xmas spirittiä, että yrittivät edes raikkaaksi kehua. Niin raikasta oli että yksinkertainen annos olisi porukalle riittänyt....
Jossain välissä olin silmäillyt mm. Maku-lehden Luumujäädykettä, mutta en sitä ehtinyt myöskään loppujen lopuksi toteuttaa missään välissä.
Sen sijaan Glorian Ruoka&Viini 8/2010 esitteli hurmaavan näköisen Calva-Karpalokakun, jota valmisteltiin 3 päivää, aattona itse pohjan teki reseptistä kotiin jouluksi tullut Janette, meidän muiden vieraillessa iso-mummolassa ja haudoilla. Kakku vietiin appila/anoppilaan tapanina, jonne perheemme miespuoliset menivät vielä viimeisille jouluruuille kun itse suuntasin kummityttöni valmistujaisiin. Eli en itse tuota sangen viinapitoista kakkua sitte edes pystynyt maistamaan. Iso- Hoo sanoi kuitenkin varovasti, että se oli melko pahaa. Tiedä sitten häntä.
Moni kakku päältä kaunis.
perjantai 24. joulukuuta 2010
Hyvää Joulua!
Tunnisteet:
jutut
Monta on hommaa ollut viime päivinä, mutta vielä ennen vuorokauden vaihtumista, hyvän joulun toivotukset kaikille blogiani lukeville!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)