Koronavuosiin mahtuu yksi erityisen ihana valopilkku. Osallistuin yhteisöllisen keittokirjan, Syömään! Äitien tekemää kasvisruokaa- kirjaan 6 reseptin voimin.
Meidät 12 äitiä keräsi yhteen jo yhden kasviskeittokirjan kirjoittanut @kauniinelämänkoulu Lotta Lahti, joka myös haastatteli meistä jokaisen, testasi ja valmisti reseptit, jotka Viola Minerva sitten kuvasi. Tuloksena mielestäni (aina oon itte itteni kehunut ja kyllä on kehuja riittänyt) Cozy Publishing ´n kevään 2022 kaunein keittokirja, jossa kokataan kasvisruokaa laidasta laitaan aina vegaanisista resepteistä niihin, jossa kesäkeiton pintaan lätkäistään ruokalusikallinen voita (hoh hoijaa, kenenkähän resepti?)
Kirjassa on myös paljon lukemista reseptien lisäksi, äitien haastatteluista koostetut osiot rytmittävät kirjan sisältöä ja antavat vertaistukea erilaisille äideille, vinkkejä ja filosofiaa perheen kasvisruokahuoltoon.
Missään nimessä tämä ei ole kuitenkaan mikään kasvisruokakeittokirja äideille vaan suunnattu ihan jokaiselle joka on kiinnostunut kasvisruokaresepteistä. Itse ostin tämän kaksikymppiselle, kasvisruokavaliota noudattavalle kummitytölle. Voitte vaan kuvitella, että piti sitten myyjälle kertoa, että niin tuossahan on minun nimeni ja viisata kannesta...
Piti myös suorittaa klassinen, miten kirja on esillä Akateemisessa kirjakaupassa- käynti... |
kuva kirjasta by Viola Minerva |
Chop suey
4 annosta
Kastike
1 dl kasvislientä
4 rkl soijakastiketta
2 rkl maizenaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl ruokosokeria
Wokki
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
Valitse makusi/saatavuuden mukaan ainakin 6 eri kasvista
seuraavista
sipuli
porkkana
varsiselleri
parsakaali
punainen, keltainen ja/tai vihreä paprika
herkkusieni
valkokaali
pak choi
bambunverso
sokeriherne
mungopavunitu
pinnalle 1 rkl seesamiöljyä ja hienonnettua kevätsipulia
Aloita valmistamalla kastike. Sekoita kasvisliemi, soija,
maizena, riisiviinietikka ja ruokosokeri keskenään. Laita syrjään odottamaan.
Pese, kuori tarvittaessa ja pilko tai suikaloi valitsemasi
kasvikset. Kutakin ainesta olisi hyvä olla 2-3 desiä pilkottuna, sipulia
riittää kuitenkin yksi kpl.
Kuumenna wokki tai iso paistinpannu. Laita öljy, inkivääri ja valkosipuli ja
sipuli pannulle ja anna kuumeta varovasti. Kun öljy on kuumaa lisää valitsemasi
listan kasvikset listan osoittamassa järjestyksessä, muutama kasvis kerrallaan,
muutaman minuutin välein kunnes kaikki ovat napakan kypsiä.
Sekoita lopuksi mukaan kastike ja anna sen paksuuntua
kauniin kiiltäväksi.
Viimeistele ruokalusikallisella seesamiöljyä sekä
hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoa riisin kanssa.
Ja jos syöjät tykkäävät tulisuudesta, lisää kernaasti mukaan myös chiliä! Kevätsipuli puuttui tällä kertaa repertuaarista, mutta korvasin sen ruohosipulilla.
Mulla on sellainen oma keittokirjaindeksi. Kun avaan uuden keittokirjan ja vaikka rakastankin lukea ihan kaikkia niin parhaita ovat ne, jotka inspiroivat minut kokkailemaan ja kokeilemaan, ne joiden reseptit suorastaan huutavat päästä pannulleni.Syömään kirja on niitä pullollaan.
Jos nyt ihan muutamia mainitsen, niin Lotan äidin perinneresepti Kaalinlehtirieskat, tulinen fetadippi tirokafteri, Kookoskaakao, Jättipavut tomaattikastikkeessa, Omenamuffinit maapähkinävoisydämellä ja Paahdettu peruna-parsasalaatti
Itse tarjoilen teille,Chop Suey´n lisäksi, kesäkeittoa, rapeita ja nopeita linssitacoja, kukkakaalippopseja dipin kera, uuniperunoita metsäsienitäytteellä tai texmextäytteellä ja paistettua vegepeltiriisiä.
Muutama viikko sitten vietettiin tunnelmalliset julkkarit Dream&Cozy´n tiloissa, oli hienoa päästä tutustumaan muuhun tekijäkaartiin.