Lauantai oli varsin ihana päivä. Sain vetää yhteisöllisen etäkokkailun Seinäjoen Viiniseuralle Italialaisen menun hengessä.
Valitsin alustaksi zoomin, koska ajattelin, että on kiva mitä enemmän vuorovaikutusta, kuulla muiden äänet ja nähdä kuvaa myös muiden annoksista.
Kokkailuun ja viinien maisteluun oli valittu ruhtinaalliset kolme tuntia, joka osoittautui täydelliseksi ajaksi. Ehdittiin saada kaikki valmiiksi ja päästiin istumaan katettujen pöytien ääreen. Ihan mahtavaa oli, että monen yhteyden päässä kokkailtiin pariskuntana, monella oli isompikin seurue sitten syömässä ja laatimaani menua lupailtiin kokkailla myös pääsiäisenä vieraille. Olipa yksi osallistuja pelkästään soffallakin ja jaksoi mukana koko kolmituntisen ja ihanasti lopuksi toinen osallistuja kysyi hänen osoitettaan, tarjoutuivat tuomaan maistiaiset!
Menun laadinnassa yritin ottaa huomioon monta seikkaa. Jos olisimme olleet kokkailemassa kaikki yhdessä, pienryhmissä, olisimme voineet helposti valmistaa koko repertuaarin: Antipasti, primi piatti, secondi, contorni ja dulci, mutta en millään keksinyt keinoa kuinka oltaisiin saatu kokattua etäyhteydellä niin, että olisimme saaneet sitten rauhassa syödä lopuksi, ilman välikokkailuja. Päädyin sitten vaan ihan kolmen ruokalajin menuun ja unohdin varsinaisen pääruuan kokonaan. Sitäpaitsi me Suomessa olemme oppineet nauttimaan sen risoton tai pastanpääruokana.
Sitten piti miettiä sitäkin, että miten saataisiin menusta mahdollisimman kiinnostava, jotta mahdollisimman monelle löytyisi jotain uutta. Jos olisimme kokoontuneet lähikokkailuun, olisin varmasti opastanut yhden porukan pastan tekoon, mutta etäilyyn halusin jotakin yksinkertaisempaa, tai siis sellaista mitä ei tarvitse opastaa mahdollisesti ensikertaa tekevälle niin "kädestä pitäen".
Ajattelin, että bruschetta (joka siis lausutaan brusketta!) on ihanan helppo ja monikäyttöinenkin alkupala. Tomaatti-basilika päällys on monelle varmaan tuttu joten tein sen kaveriksi valkopaputahnaa.
Risoton tekoon jaoin omat parhaat vinkkini ja pinnalle paistoimme kampasimpukoita, joita kovin moni ei ole itse laittanut. Nehän ovat ihanan helppo pilata äyriäinen.
Jälkiruuaksi ajattelin, että opetellaan monelle vieraan, klassisen Zabaglione -kastikkeen teko. Siinä taisi tulla eniten kömmejä. Yksi unohti valuttaa hedelmät marinadista, joten annoksesta tuli (kuulemma) hyvänmakuista keittoa. Nopein kokkailija oli laittamassa sitä uuniin (ja vielä upouuteen sellaiseen) ja kun kerran gratinoinnista puhuttiin, niin hän kysyi, että laitanko yläbridgelle.Vastasin myöntävästi, ajattelin vaan, että pikagratinointi, niin se käy, mutta ohjeissani luki 5 min ja se on kyllä liian kauan 275, joten heiltä pääsi vähän kärähtämään. Hitsi vie, olisi pitänyt ajatella, tiedänhän minä itsekin, että siellä ylhäällä riittää 1-2 min...
|
Parasta tietenkin, että "kameran" takaa ei tarvinnut siivota... |
Mutta, summa summarum, me kokkailimme, aika riensi kuin siivillä, pääkokki ainakin nautti, näitä voisi tehdä enemmänkin. Onnistuin myös menun laadinnassa. Kaikki ruokalajit saivat isosti kehuja, siihen oli helppo todeta, että "itteppä teittä!" Kävi juuri kuten toivoinkin, useimmille kampasimpukan paisto ja valkopaputahna olivat uutta, zabaglionen teko taisi sitä olla kaikille ja kun valmistimme sitä marsalasta, pääsivät kaikki tutustumaan tähän jaloon sisialaiseen juomaankin.
Olin laatinut myös suositusviinilistan (näissä käytän aina vähän asiantuntija apua). Tällä kertaa tilausvalikoiman viineistä yksi oli "keltaisella" eli 10 pv toimitusaika, jota emme kukaan äkänneet, joten kaikki saadaan viinit vasta ensi viikolla! Sovittiin että ostetaan sitten kukin mitä halutaan ja vertaillaan. Spekseinä oli kuitenkin, että alkuun ja bruschettojen kanssa proseccoa, risotolle joku hedelmäinen ja runsas Pinot Grigio.
Minä pahainen kun olen tuolla 7 viikon ketodietillä tyydyin syljeskelemään lasiin ja kuolaamaan tuoksujen ääressä (risoton teko, mitkä aromit!). IsoHoo toimitti kuitenkin pyyteettömästi syöjän ja juojan roolissa taustalla. Kuvat ovat vähän so so, kun ne on vasta jälkikäteen otettuja.
Mutta hei, Buon Appetito! Alla menu ja reseptit. Kiitos Seinäjoen Viiniseuran väki, mulla oli hirveän hauskaa!
Menu
Bruschetta tomaatilla
ja valkopavuilla
Kampasimpukkarisotto
Gratinoidut hedelmät
zabaglione- kastikkeella
Reseptit
Reseptit ovat kahdelle
Bruschettat tomaatilla ja valkopavuilla
täytteistä riittää kyllä useammalle kuin neljälle leivälle
4 viipaletta maalaisleipää, ciapattaa tai patonkia
1 valkosipulinkynsi
laadukasta italialaista oliiviöljyä
2 kypsää luumutomaattia
basilikaa
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
½ sitruuna
1 tlk cannellini-papuja (valkoisia papuja)
Paahda leivät joko leivänpaahtimessa, grillissä, pannulla
tai uunissa 225° C 5-7 min. Hiero leivän pintoihin valkosipulinkynttä ja
pirskota öljyä.
Tomaattibruschetta: Kuutioi tomaatit pieneksi, hienonna
sekaan n. 1 rkl basilikaa, mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä tomaattihakkelus
kahden leivän pinnalle.
Valkopapubruschetta: Valuta pavut ja survo kevyesti
haarukalla, raasta mukaan sitruunankuorta, purista mukaan sitruunaa, lorauta
1-2 rkl oliiviöljyä ja hienonna n. 2 rkl persiljaa. Mausta kohdilleen suolalla
ja mustapippurilla. Nostele survosta 2 leivän pinnalle (jää extraa huomisenkin
leiville).
HUOM!
Suolana voit käyttää
hienoa merisuolaa ja/tai sormisuolaa.
Rouhi mustapippuri myllystä.
Käytä oliiviöljynä kylmäpuristettua, laadukasta oliiviöljyä,
joka maistuu suussasi hyvältä.
Kampasimpukkarisotto
2 dl risottoriisiä
(esim. arborio tai carnaroli)
oliiviöljyä
50 g voita
1 valkosipulin kynsi
1/2 fenkoli
1 salottisipuli
lasillinen kuivaa valkoviiniä
n. 1 l kasvis- tai
kanalientä
1 dl
pakasteherneitä
75 g parmesaania
½ sitruunan kuori
ja mehu
suolaa, pippuria
tuoretta timjamia
6 kampasimpukkaa
Laita kanaliemi erilliseen kattilaan ja lämmitä poreilevaksi.
Kuori ja hienonna valkosipuli ja salottisipuli. Poista
fenkolin kanta ja kuutioi mahdollisimman pieneksi kuutioksi.
Lämmitä laakeassa kasarissa ½ voista ja pari
ruokalusikallista oliiviöljyä, kuullota siinä valkosipuli, salottisipuli ja
fenkoli. Melko mieto lämpö, et halua ruskistaa mitään. Lisää parin minuutin
kuluttua riisi ja kuullota läpinäkyväksi.
Possauta sekaan valkoviini ja sekoittele kunnes viini on
imeytynyt. Lisää kauhallinen kerrallaan kuumaa kanalientä, odota aina edellisen
imeytymistä. Sekoita koko ajan. Riisin kypsyminen kestää n. 20 min.
kun riisi on erittäin napakka al dente, lisää mukaan herneet
raastettu parmesaani, loput voista, sitruunan kuori ja maun mukaan mehua.
Risoton kuuluu olla hyvin löysää puuroa. Mausta tuoreella timjamilla ja
mustapippurilla, tarkista suola.
Kampasimpukat paistetaan risoton viimeistelyvaiheessa voissa
paistinpannulla. Taputtele kampasimpukat kuiviksi ja paista molemmin puolin
kaunis väri n. 1 min/puoli.
Annostele risotto lautasille, kampasimpukat pinnalle ja
tarjoa heti.
Gratinoidut hedelmät zabaglione-
kastikkeella
1 päärynä
1 banaani
1 persikka tai 2 luumua
muutama tuore mansikka ja /tai vadelma
1 dl valkoviiniä
2 keltuaista
½ dl sokeria
½ dl marsalaa
Kuori ja viipaloi hedelmät, viipaloi mansikat ja laita
kaikki pieneen kulhoon marinoitumaan 1 dl valkoviiniä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
(teräskulhossa), lisää joukkoon marsala ja nosta vesihauteen päälle. Kuumenna
haudetta ja vispaa koko ajan, mielellään sähkövatkaimella, n. 5 min kunnes
sinulla on paksua vanukasmaista vaahtoa. Jos haude on liian kuuma saat
munakokkelia.
Annostele hedelmät valkoviinimarinadista tarjoilulautasille.
Kaada pinnalle zabaglione ja kuorruta 275° c uunissa n. 5 3-4 min keskitasolla. Tarjoa
heti.
Loppuun vielä viiniehdotukset:
Alkuun
1. Corvezzo Magnum Organic Prosecco Extra Dry
27,90 1,5 l huom!
https://www.alko.fi/tuotteet/508998
(2. Loredan
Gasparini Asolo Prosecco 15,75
https://www.alko.fi/tuotteet/927817/Loredan-Gasparini-Asolo-Prosecco/)
Risotolle
(3. Mastroberardino
Fiano di Avellino 2018 16,47
https://www.alko.fi/tuotteet/502297/Mastroberardino-Fiano-di-Avellino-2018/)
4. Pinot Grigio St. Magdalena 2020 15,05
https://www.alko.fi/tuotteet/511207/Pinot-Grigio-St.-Magdalena-2020/
Jälkiruoka
5.Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce
9.04 0,375l huom!
https://www.alko.fi/tuotteet/358434/Martinez-Marsala-Superiore-Riserva-Dolce/