About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 29. kesäkuuta 2023

KUPPIPERUNAT



Kuppiperunat on tosi rakas, sillä nimiä löytyy  myös pickalakan, doppalakan, pickaveeton, lakaveton, pikaveton, lakaveetu, dobban pääröna, lakadob...

Tässä vähän pidetty FB-gallupia ja IG-tutkimusta ja osalle tämä juttu kahvikupista syötävistä, tai sinne dippailtavista (no ei tietenkään kahvin kanssa!) varhaisperunoista on aivan nevöhööd osastoa, toisissa se taas herättää ihanat nostalgiset lapsuusmuistot ja meistä parhaimmat ovat vieneet perinnnettä eteenpäin omalle jälkikasvulle.

Selvää maantieteellistä jakaumaa on ilmassa. Itä-Suomesta ei ole hirveästi näiden perään huhuiltu, mutta jossain tuolla Keminmaalla ja pohjoisessa tuntuu olevan voimakasta vetoa näihin perunoihin ja toinen vahva alue sijaitsee tässä Pohjanmaan rannikolla, kuten rannikkomurteisista nimistäkin saattaa päätellä.

Minä, joka olen kotoisin täältä perinteiseltä maitoperuna-alueelta, en ollut ikinä kuullutkaan kuppiperunoista, ennen kuin @anu.hopia mulle näistä kertoi joitain vuosia sitten. Kyseessä on siis Anun lapsuusherkku Keminmaalta. Heti kyllä osasin kuvitella, että nämähän on lapsellisen hyviä. Niinkuin ovatkin. 


NÄIN VALMISTAT KUPPIPERUNAT

Ota kullekin syöjälle kahvikuppi. Koska mulla ei ole mitään ihania vanhoja arabioita (mä niin näen kuppiperunat siinä kupissa, jossa kiertää useassa rivissä keltaiset isot pallot...) tai ruusukuppeja, niin oikaisin heti modernisti ja otin muumimukit käyttöön. Lätkäiseppä kupin pohjalle reilu nokare voita ja silppua kaveriksi kesäsipulia varsineen. Nosta päälle vastakeitetyt uudet perunat ja kaada lopuksi kuumaa perunoiden keitinvettä kupin pohjalle, ehkä 1/3. Tähän Anu korjas, että on aivan liikaa, ennemmin 1-2 rkl /kuppi. Ei liikaa siksi, ettei tuu vetisiä. Saahan tuohon varmaan suolaakin ripsauttaa, jollei keitinvedessä tarpeeksi. 

 Mä niin näen kesäpäivänä tenavat vieri vieres istumas tuvan portahilla, oma kuppi käres. Taitaa toimia tänäkin päivänä!

5 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta reseptistä jotka jaat. Olen kauan asunut Ruotsissa, ja löysin vähän aika sitten sinun resepti piimävellistä. Tuo lapsuus mielen kun mummoni joskus teki. Ihana lukea kaikkea muuta kiva joista kirjoitat ja jaat. Paljon terveisiä: Laura

    VastaaPoista
  2. "Lisans anahtarı" veya "lisans keyi," bir yazılımın veya diğer bir dijital ürünün yasal olarak kullanılabilmesi için gerekli olan bir tanımlayıcıdır. Genellikle harf ve rakamlardan oluşan benzersiz bir dizedir ve bir kullanıcının belirli bir yazılımı veya ürünü kullanma hakkını doğrulayan bir kod olarak işlev görür.

    Yazılım lisansları genellikle kullanıcıya belirli bir süre boyunca veya belirli kullanım koşulları altında bir yazılımı kullanma izni verir. Lisans anahtarı, kullanıcının bu izni elde etmesine ve yazılımın tam sürümünü etkinleştirmesine yardımcı olan bir mekanizmadır. Kullanıcılar, yazılımı satın aldıklarında veya lisansladıklarında genellikle bir lisans anahtarı alırlar ve bu anahtarı yazılımı etkinleştirmek için kullanırlar.

    Lisans anahtarı, yazılımın yasal kullanımını kontrol etmek ve yazılım geliştiricisi veya dağıtıcısının belirlediği kullanım koşullarına uyulmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Lisans şartlarına uymayan durumlar lisans ihlali olarak değerlendirilebilir ve yasal sorunlara neden olabilir.

    VastaaPoista
  3. Viestisi erottui joukosta – informatiivinen, mukaansatempaava ja ajatuksia herättävä. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. In conclusion, Pool Tile is a preferred brand in the pool tile industry, renowned for its quality materials, innovative designs, and customer-centric service approach. With its solutions, the company continues to enhance and functionalize both private and commercial pool projects, making it a leader in its field.

    https://serapool.com/en/products/porcelain-tile

    VastaaPoista