About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 25. toukokuuta 2023

MUUTAMA VOILEIPÄKAKKU

 


Tänään löytyy lehdissä (Reseptit löytyvät Turun SanomatKaleva ja Lapin KansaIlkka-PohjalainenHämeen Sanomat ja Forssan Lehti, KeskipohjanmaaKainuun Sanomat ja Länsi-Suomi) juttua voileipäkakuista ja niitähän te kaikki rakastatte! Voileipäkakku on ollut jo vuosikymmeniä juhlien suolaisten tarjoilujen ykkönen, suurinpiirtein siitä asti kun valmiiden voileipien aikakausi päättyi, jossain siinä kasarin alkuvaiheilla, sanoisin. Voileipäkakun tekemisessä yhdistyvät pitkälti samat raaka-aineet, mutta niiden tekeminen on nopeampaa, säilytys helpompaa ja huomattavasti vähemmän tilaa vievää. Tiedättekö, että ennen vanhaan esimerkiksi nuorisoseurojen keittiöissä oli erikseen voileipäkaapit, pyörillä olevat, johon leipätarjottimet saatiin hienosti pinottua.

Rakastin niitä leipiä! Vaalealle leivälle kananmunaa ja anjovista, tummalle kinkku, juusto, tomaatti ja purjeeksi väännetty kurkku. Tietenkin se persiljatupsu myös.  Oi että ne oli hyviä!

Ihan samalla lailla en ole itse koskaan lämmennyt voileipäkakulle, tunnen tässä suuren vaikutuksen äitini mielipiteistä, joka ei ole erityisemmin piitannut koskaan voileipäkakuista ja niitä on harvemmin nähty lapsuudenkotini juhlapöydissä.

Kaikki on kuitenkin suhteellista, enkä suurena leipäfanina voi tietenkään kuin syödä hyvällä halulla hyvin valmistettua voileipäkakkua.


Tätä kylmäsavulohikakkua olen tarjonnut aikoinaan bonustyttäreni Janeten rippijuhlissa ja onhan noista bileistä aikaa jo yli 20 vuotta. (Tarjolla oli myös kesäkurpitsa-katkarapukeittoa.) Tämä keikauskakku on ulkonäöltä kivan erilainen, silti helppo toteuttaa.


Vegaaneista tarjottavista parhaimpia ovat  ehdottomasti ne joiden vegaaniudesta ei tarvitse tehdä numeroa. Triokakkuni on helpon herkullinen ja ihanasti oikaistu, käytän siinä hyväksi kaupan valmiita tahnoja guacamolea, hummusta ja Juureva-punajuurilevitettä. Mitkä värit, mikä maku ja mikä helppous! Viitseliäämpi tekee toki tahnatkin itse ja jos teet suuren määrän kakkuja, se kannattaa. Pienelle määrälle ostan kaupasta.


Voileipäkakkujen koristelussa olen aina ihmetellyt sitä - kylläkin näyttävää - tyyliä jossa pinta peitetään valtavin pursotuksin ja rullatuin leikkein ja juustosiivuin. Siitähän on vaikea leikata ja todella kalliiksikin se tulee.

Trendi tänä päivänä on (ainakin minulla) kohti yksinkertaista, luonnollista koristelua. Tähän voi yhdistää yrttejä ja kukkia kaupasta ja luonnosta. Tästä mun lihakakusta tuli ihan unikkopellon näköinen, eikö vaan?

Mun salainen aseeni muuten liha- ja kalakakuissa ovat kylmäsavutuotteet. Niissä pienikin määrä tuo paljon herkullista makua täytteeseen!


Voileipäkakun voi tarjoilla myös vähän runsaammalla salaattipedillä kuten tämä kasvispohjainen kääretorttu yläkuvassa. Kääretortun tapaan rullattu voileipäkakku on muuten ehkä nopein tapa valmistaa kakkua.


Ehdin kokeilla myös TikTokissa trendaavaa reseptiä, jossa täytteet kasataan uunipellille, koko komeus peitellään voitainalevyllä, paistetaan ja sitten käännetään oikein päin. Vaikea päättää oliko paras maku punasipuli, raparperi ja valkosuklaa, päärynä ja vuohenjuusto vai vanha kunnon omena-kaneli.

Hyviä lukuhetkiä! Toivattavasti löysitte inspiraatiota! Onhan tässä juhlia tulossa monella!

5 kommenttia:

 1. Että tuliko inspiraatiota, kyllä 🤗 Voileipäkakkuja syötiin jo 70-luvulla ja pysynyt suosikkina näihin päiviin. Koristelut vaan ovat upeammat ja houkuttelevat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Joo, olihan niitä jo 70-luvulla, mutta silloin oli paljon niitä voileipiäkin. Jossain välis koettiin ehkä vähän tylsäksi, nyt taas ollu jo varmaan 10 vuotta supersuosittu. No nää on vaan mun omia jahkailuja, ei tilastotietoa. Niin ja ne koristelut, nyt kun parjasin kaikki överit, niin aion kyllä silti tehdä "kukkakimppukakun" , joka on supersuloinen ja just täynnä niitä rullattuja leikkeleitä ja juustoja. :D

   Poista
 2. Ah, voileipäkakku. Oletko koskaan kokeillut Rostenin voileipäkakkuleipiä. Vaaleaa tai tummaa vuokaleipää joka on valmiiksi viipaloitu pitkittäin. On ainakin mulla helpottanut voileipäkakun valmistusta melkoisesti :) K Supermarketin kauppias tilasi ettei sentään itse tarvinnut lähteä hakemaan tehtaanmyymälästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosteenin leipiä ei kauhiasti meilläpäin ollu. Näin valmistujaisten aikaan esimerkiksi kaupoissa tapaa olla noita poikittain leikattuja vuokaleipiä, mutta harvoin silloin kun mä olen ostamassa, voi olla että en oo kertaakaan tehnyt. Pitääpä nyt ottaa oikein asiaksi kun löydän ens kerralla, juhlat tai ei. Voileipäkakulla voi herkutella koska vaan!

   Poista
 3. "Your blog has a unique ability to simplify complex concepts without oversimplifying. You strike a perfect balance that makes learning enjoyable and effective."
  https://couponsjournal.com/scheels-coupons

  VastaaPoista