Kakku ei ole mikään häissä tarjoiltu leivonnainen vaan tätä on saatavilla vähän koko ajan ja vähän kaikkialla, kun islantilaiset tarjoavat kahvia ja jotain makoista rinnalle. Taisi olla tarjolla myös ratsastusvaelluspäivän päätteeksi.
Kyseessä on siis hyvin tavallinen ja perinteinen leivonnainen. Nimen sanotaan johtuvan siitä, että ainekset piirakkaan löytyvät jokaisen kaapista ja piirakka on niin helppo tehdä, että kömpelömmänkään vaimon on siinä mahdoton epäonnistua. Että tällaista piirakkaa vaan pöytään heti häiden jälkeisenä päivänä niin pysyy avio-onni.Olisinpa tämä tiennyt 24 vuotta sitten.
Kyseessä on siis hyvin tavallinen ja perinteinen leivonnainen. Nimen sanotaan johtuvan siitä, että ainekset piirakkaan löytyvät jokaisen kaapista ja piirakka on niin helppo tehdä, että kömpelömmänkään vaimon on siinä mahdoton epäonnistua. Että tällaista piirakkaa vaan pöytään heti häiden jälkeisenä päivänä niin pysyy avio-onni.
Hjónabandssæla
Raparperihillo
1 l raparperia paloiteltuna
1 dl sokeria
Murutaikina
5 dl vehnäjauhoja
5 dl kaurahiutaleita
1/2 tl ruokasoodaa
1, 5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1tl vaniljaa
225 g sulatettua voita
1 muna
Valmista raparperi hillo mittamalla kattilaan litran verran raparperinpaloja (noin 5 vartta) ja sokeri. Kuumenna välillä sekoittaen ja keittele miedolla lämmöllä 15-30 minuuttia, kunnes raparperi sulaa hilloksi. Raparperia ei tarvitse kuoria. Jäähdytä.
Valmista murutaikina sekoittamalla kaikki ainekset. Ensin kuivat keskenään, sitten lisäät voin ja munan.
Voitele käyttämäsi vuoka tai vuoraa leivinpaperilla. Käytin tuollaista 22 cm irtopohjavuokaa, pohjalle paperi, laidat voitelin. Taikina riittäisi vähän suurempaankin vuokaan. Tähän sopisi hyvin myös joku puolenpellinkokoinen suorakaiteen mallinen vuoka, useimmiten tämä piirakka tarjoillaan nimittäin pieniksi ruuduiksi paloiteltuna.
Taputtele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle. Levitä sen päälle raparperihillo. Lopusta taikinasta voit ottaa pieniä palloja, litistää ne kämmenelläsi ja asettaa hillon päälle vieri viereen kunnes koko pinta on peitetty. Itse asiassa siihen saisi jäädä vähän rakoja, josta hillo pilkistää, itse jätin liian pienet raot ja uunissa taikina levittäytyi pinnalta tasaiseksi.
Sitten vaan uuniin 200/ 180 astetta ja noin 20-30 minuuttia, kunnes näyttää kauniin väriseltä.
Kermavaahto tai vaniljajäätelöpallo kruunaa kokemuksen.
Löysin muuten vielä yhden selityksen tai pikemminkin vertauskuvan kakun nimelle.Vaimon kelpoisuutta ja sitä myöten avio-onnea (koska vaimostahan sekin on aina kiinni, prkl!) mitattiin myös sillä, kuinka hyvin sai tämän kakun (lue avio-onnen) säilymään.
Lykkäsin omani pakastimeen!
Tämä menee kokeiluun jussiksi
VastaaPoistaTämähän sopii hyvin jussiin kun tässä kakussakin on vähän tuollaista rakkaustaikaa!
PoistaHih, auttaakohan tuo avio-onneen;D No ainakin kuulostaa tosi herkulliselta:)
VastaaPoistaLuulis, ettei ainakaan haittaa!
PoistaNo nyt tuli vastaan sellainen raparperikakku etten ole ennen kuullutkaan.
VastaaPoistaIhan pakko testata ja nauttia heti kuumana...
No en ollut minäkään, mutta Islannissa tähän törmäsi aina hotellin aamupalasta lähtien.
PoistaYour Blog here is so wonderful. You're great just great! Cheers for this.
VastaaPoistaVery useful post. I found so many Interesting stuff in your blog. Its great article.
VastaaPoistaThank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thanks
VastaaPoistaNicely researched and presented. Thanks for delivering genuine info
VastaaPoista