About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 11. syyskuuta 2021

HELPOT SUOLASIENET ROUSKUISTA MARTTOJEN TAPAAN

 


No nyt on ainakin joulu pelastettu! Suolarouskut nimittäin kuuluvat joulupöytään, niistä tulee juuri se oikean makuinen sienisalaatti ja sitä varten ovat nyt rouskut suolassa, tarkemmin sanottuna suolaliemessä. Tein näitä helppoja suolarouskuja Marttojen ohjeella ensi kertaa viime vuonna ja kylläpä niistä tulikin hyvä sienisalaatti (salaatin teki kyllä kälyni, mutta annoin hänelle oman sienipurkkini).

Joskus aiemmin tein suolasienet perinteisellä reseptillä(suolaa joka väliin ja joku paino, että pysyvät suolassa), mutta näiden suolasienten heikkous on se, että vaatii aika suuren astian eli vie tilaa  ja sienten  äärimmäinen suolaisuus. Meille on ainakin käynyt usein niin, että liottamisesta huolimatta sienistä on tullut niin suolainen salaatti, ettei kukaan oikein ole kyennyt sitä syömään. Niinpä olen vuosikausia ostanut niitä Sauvon metsäsienisäilyketölkkejä, mutta usein olen jäänyt kaipaamaan niistä tehtyyn salaattiin vähän enemmän aromia... tai ainakin lisää suolaa...

Martoilta löysin tälläisen suolaliokseen säilöttävän reseptin, ja tämähän on aivan huippu. Yksinkertainen ja nopea valmistaa ja käyttöön otettaessa vain huuhtelet sienet lävikössä, liotusta ei tarvita. Lisäksi purkki on täynnä sieniä, suolakerrokset ja painot eivät vie tilaa. Täys kymppi resepti! En tiedä olenko minä ainoa, jolle tämä oli uutta, mutta suosittelen kyllä kaikkia testaamaan.

Vähän rouskuista

Kun olin pieni, mummolassa kerättiin suolasieniksi ainakin karvalaukkuja eli karvarouskuja, se on jäänyt mieleen.  Mua on karvalaukut aikuisiällä vältelleet tai olen sienestänyt väärissä paikoissa, mutta kangasrouskuja tässä ympäristössä löytyy aina. Kangasrousku (tätä kutsuttiin lapsuudessani kangassieneksi) on aika pippurinen, mutta helposti tunnistettava. Nuo haaparouskut ja kangasbalsamirouskut yms tahtovat mennä minulta sekaisin.

Rouskuissa on ihanaa se, että ne tunnistaa lakin ja helttojen välistä pursuavasta (yleensä)valkoisesta maitiaisnesteestä. Paitsi ettei kaikkien rouskujen maitiasneste ei ole kuitenkaan valkoista. Esim. leppärouskulla se on oranssinpunertavaa ja lakritsirouskulla kirkasta. Eli mikään ei ole koskaan yksinkertaista. Joka tapauksessa kaikista rouskuista tulee maitiaisnestettä. (Ja lakritsirousku on syömäkelvoton).

Rouskujen maku vaihtelee suuresti eri lajikkeiden välillä, toiset ovat vahvasti, kielestä tunnon vievän pippurisia kun taas leppärousku kelpaa suoraan pannulle.
Noita poikkeusmietoja rouskuja lukuunottamatta rouskut tulee aina ryöpätä. Ihan nopea ryöppäys ei riitä kaikille, 5-10 min keittäminen väljässä vedessä poistaa yleensä kirpeyden ja on siis hyvä idea, jos tiedät että sinulla on rouskuja(maitiaisneste) muttet varmasti tunnista mikä rousku on kyseessä. Muista huuhdella sienet hyvin kylmällä vedellä. Tässä kohtaa voit myös maistaa, että liika kirpeys on hävinnyt (jos ei niin keitä lisää).


Rouskujen vahva sieninen maku ja kirpeys jakavat mielipiteitä, itselle se on kuitenkin rakas maku, olen enemmän rouskutyyppi kuin vaikka kantarelli (vaikka kyllä kaikki sienet on herkullisia). Lapsuudessa valkoinen rouskukastike nautittiin Oravan mummolassa kuoriperunoiden kanssa, ei siihen mitään lihaa kaivattu.

Ehkä tiedätte, että olen käsi hantaakissa solisluuleikkauksen jäljiltä ja mökkihöperyys meinaa iskeä. Musta on näköjään tullut niin keski-ikäinen, että en osaa hyvällä omallatunnolla olla vaan, sydäntä soimaa kun ei pääse tekemään niitä asioita, joita kukaan ei edes huomaa, mutta jotka yleensä teen. Älkääkä nyt ymmärtäkö väärin, meillä on aina sekaista ja kaikki vähän vinks vonks, jos pyykit on pesty, niin vuori odottaa käärijää ja jos ruokaa on laitettu niin keittiö on sen näköinen. Kaikki nakkelee vaatteet ja tavarat mihin sattuu.

Happea on välillä saatava ja vaikka en ole vielä uskaltanut tuon 40 kg vekkulin kanssa lenkille niin kaunis syyssää kutsui viime viikolla vähän metsään. Kori mukana. Apua, 4,5h hurahti nuan vaan! Lähdin rouskujen toivossa ja olin taas jossakin väärillä poluilla kun 4 h jälkeen paperikassissa oli kai 5 rouskua. Sen sijaa kori oli tupaten täynnä tatteja, sanoisin, että ainakin 10 kg! Siinä kotiin oikaistessani löysin ne kangasrouskutkin n. 5 l.

Kuulkaa se matka sieltä metsästä lenkkipolun varteen oli niin pitkä ja kori sekä kassi yhdessä ja samassa kädessä niin painava, että jouduin soittamaan IsoHoon noutamaan ne sienet kunhan pääsin lenkkipolulle...

Eilen aamulla olin keräämässä kaverin kanssa sieniä toisella suunnalla, en ottanut mitään itselle ja törmäsin minulle uuteen sieneen, eli mustarouskuun. Taidan mennä huomenna hakemaan myös itselle, saadaan vähän variaatiota joulun salaattin.

Mutta nyt se resepti: 


SUOLAROUSKUT 
helppo suolaliuos-metodi Marttojen tyyliin

Erilaisia rouskuja
puhtaita lasipurkkeja, yhden ruokailukerran  kokoisia 
karkeaa merisuolaa

1. Perkaa sienet roskista ja paloittele. Laita sienet isoon kattilaan väljään veteen n. 4-5 l vettä  sienikiloa kohti. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto pinnalta ja keitä 5-10 min.
2. Kaada lävikköön  ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä.
3.Laita lasipurkit ilman kantta uuniin. Uuni 150 asteeseen ja kun se saavuttaa lämpötilan, katkaise virta. Keitä kannet kattilassa.
4. Keitä tarvitsemasi määrä suolaliuosta, 1 litraan vettä laita aina 1 dl karkeaa merisuolaa. Liuos on valmis kun vesi on kiehunut ja suola lionnut.
5. Laita sienet liuokseen ja anna kiehua vielä kolme minuuttia.
6. Ota yksi kuuma purkki kerrallaan uunista vaikka pyyhkeen avulla ja täytä kokonaan sienillä  ja lisää suolaliuosta lopuksi aivan piripintaan. Nosta kansi kiehuvasta vedestä vaikka pihdeillä ja sulje purkki sillä.
7. Anna purkkien jäähtyä. Käännä purkit ylösalaisin! Säilytä jääkaapissa. Sienten huuhtelu riittää kun alat valmistaa salaattia. Käytä kerralla koko purkki.


Näissä mun kuvissa näkyvä valkoinen on sitä kantta suljettaessa ylipursunnutta pintaan kuivanutta suolaliuosta, jos ihmettelette. Vaikka purkin täyttää  kuinka piripintaan jää käännettäessä pohjaan "ilmakupla". Mua jännitti kovin viime vuonna, että alkaako ne sienet pilaantua sitä kautta, mutta ilmeisesti siihen tulee joku tyhjiö, koska näin ei käynyt. Mutta säilytä siis purkit ylösalaisin käännettynä koko säilytysaika.

Perinteinen joulun sienisalaatti

Juhlava sienisalaatti

100 tapaa nauttia sienisalaattia

2 kommenttia:

  1. Perälässä oli aina karvarouskuja, Korkianmäen mettäs lähellä Rauhan tupaa oli paljon kangasrouskuja. Mökillä löytyy mukavasti karvarouskuja, myös tänä vuonna. T. Mimma-täti

    VastaaPoista