About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 12. heinäkuuta 2018

HERNE, IHANA HERNE


Niin siinä sitten kävi, että herne pääsi yllättämään. Ihan viattomana odotteli, ja vaatimattomana, että keksisin käyttää noita pieniä vihreitä helmiä muutenkin kun palosta suuhun pisteltynä. Mitä tapaa ei sovi sitäkään aliarvostaa, koska onhan se vaan niin kesää, ihan superkesää, kun torilta nappaat litran kaksi, herneitä ja alkaa herkutella.

Näin tuoreena niitä kannattaa käyttää monipuolisesti: Salaatteihin, kesäkeittoon, hernekeittoon, tahnoihin ja sen vaan sanon, että pannulla paistettu ahvenfile hernepyreen kanssa; oi joi joi joi!

Tänään Lännen Median sanomalehdissä herkutellaan herneresepteillä, joihin ammensin  vaihtelua vähän joka ilmansuunnasta. Ja kylläpäs se herne moneen sopii. Jäi oikein syyhyämään sormet, että mitä muuta vielä kokeilen. Seuraaviin löytyy siis reseptit tänään seuraavista lehdistä:       Intialainen herne-perunacurry
Reseptissä yhdistyy kaksi kesäsadon tähteä, herne ja uusi peruna intialaisiin mausteisiin. Oikein nautin kokkaillessani pannulla tuoksuvista aromeista ja olin otettu kun vein Bangladeshissakin, juuri samanlaisten patojen äärellä asuneilla vanhemmilleni maistiaisia, he kilvan kehuivat miten tulvivat makumuistot mieleen (no OK, ainahan ne kehuu lastensa aikaansaannoksia, mutta silti...).Tuoresalsa herneistä
Yksi ruokarakkauksistani, Meksiko, siivitti  lentoon seuraavan reseptin. Värit iloittelevat kilpaa kesän kanssa ja maku on aah niin raikas. Kyllä herne tänne joukkoon sopii.


Herne-Kylmäsavulohifrittata
Munahan on kesäruoka-aineista helpoin ja nopein, joten klassista frittataa ei sovi unohtaa. Herne on taas erinomainen tässäkin.  Risi e bisi
tarkoittaa yksinkertaisesti herneitä ja riisiä. Ruoka on jotakin risoton ja keiton välimaastosta, kinkulla terästettynä. Vähän niin kuin venetsialainen kesäkeitto.

Jos ei tästä vielä löytynyt uutta kokeiltavaa, niin kokeile jotakin perinteisen suomalaista, apposia.  Apposet eivät kyllä omiin perinteisiini ole kuuluneet, mutta hyvin ne maistuivat ensi kertaa näin vanhempanakin.


Näin äkkiseltään en keksi paikkaa minne herne ei sopisi. Varsinkin kun viime lauantaina opääsin syömään Kozeen Shiwanin huikeaa mustikka-hernekeittoa, mutta siitä enemmän seuraavaksi.

Ai niin, keksihän sen yhden paikan minne se ei sovi. Tai valitettavasti sopii, mutta en suosittele; älä siis vedä hernettä nenään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti