About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulun alla arkiruokaa


Meitä on moneksi. Itse kuulun siihen joukkoon, joka välttää jouluruokien syömistä ennen joulua kaikin voimin. Toivoo, ettei kukaan kutsu perinteiselle joululounaalle tai ettei pikkujoulun menu koostu kinkusta ja laatikoista. Haluan säästää sen oman, aika perinteisen jouluruokanautinnon aattoon. On oltava mitä odottaa.

Joulunalusviikot ovat touhuntäyteisiä, on monenmoista joulujuhlaa ja niitä pakollisia kaapinsiivouksia (not!), ja vaikka en joulustressiä suostu harteilleni ottamaankaan, ei vuorokauden tunnit meinaa riittää millään kaikkeen siihen jouluvalojen asetteluum, askarteluihin, piparkakkutaloihin ja muihin, joita oikeasti haluaisi lastensa kanssa tehdä. 

Jotta kauniisti sanottuna joskus tuntuu vähän toivottamalta. Tuntuu, että muilla on koti järjestyksessä, piparit leivottuna ja ne valotkin ripustettuna paljon ennen ensimmäistä adventtia.

Ruokapuolen kanssa mennään reseptillä helppoa, arkista, ei jouluista (no paitsi, se lipeäkala nyt tänä vuonna...). Jauheliha on aika pop raaka-aine.



Sari Spåra Sweet Food o'mine- blogista, tästä aika läheltä pohjanmaan rannikolta on ehtinyt tänä vuonna vaikka mitä. Esikoiskirja Meren maku sai seuraa vastailmestyneestä Talven maku-kirjasta. Sieltä sopivasti löytyi resepti jauhettuihin merimiespihveihin. Just sopivaa joulunalusarkiruokaa.


Jauhettu merimiespihvi
4:lle Sari Spåran Talven maku -kirjasta

400g naudan jauhelihaa
1 raastettu raaka peruna
1 keltuainen
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
Voita paistamiseen
3 suurta sipulia
1 rkl voita
10 perunaa
1 lihaliemikuutio
5 dl vettä
Suolaa maustamiseen

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. sekoita jauheliha, raastettu peruna, kerma ja mausteet taikinasta ja muotoile ohuita pihvejä. Sari ehdottaa 10 kpl, minä sain mielsestäni sopivan kokoisia 7 kpl.

Paista pannulla voissa kaunis väri molemmin puolin ja laita sivuun.

Kuori ja viipaloi sipulit. Pehmittele ne kauniin kullanruskeiksi voissa pannulla. Käytin punasipulia kun muuta ei yllättäen ollut.

Kuori ja viipaloi perunat lohkoiksi.

Voitele sopiva uunivuoka voilla (itse valitsin turhan pienen) ja lado perynat, pihvit ja sipuli kerroksittain vuokaan. Mausta kerrokset suolalla.

Kiehauta vesi ja ja sulta liemikuutio (tai fondi). Kaada liemi vuokaan (itse olisin pienellä vuuallani pärkännyt puolella määrästä-

Paista uunin keskitasossa n. 30 min, kunnes perunat kypsiä. meillä siinä meni kauemmin.

Oli kuulkaa hyvää, rehtiä kotiruokaa ja kukapa sitä voi vastustaa. Halutessaan pihvitaikinan voi maustaa tujumminkin.



Ihanan Sarin ihana Talven maku -kirja on parhaillaan juuri tälläisissä resepteissä. Suvun keittotaito on siirtynyt Sarin huomaan, perinteitä vaalitaan, mutta uusia ideoita kehitellään jatkuvasti. Meren Maku - kirjassaan Sari osoitti jo olevansa expertti villiyrttien käytössä. Uusin kirja onkin häkellyttävän suloinen kokoelma reseptejä laidasta laitaan. Se on jaettu syksyyn ja talveen ja kussakin käydään läpi erikseen kasvisruuat, kalat, kanat ja lihat ja jälkiruuat. Lisäksi kirjasta löytyy säilöntäreseptejä, makeisia ja leivontaa. Kirjasta aistii elämän, suvun ja perheen merkityksen, arjen ja juhlan vaihtelun. Sarin kauniit tekstipätkät maalaavat kuvaa meren asukkaan elämän kauneudesta ja raadollisuudesta.

Meidän Myrskylahden Sari!

Kirja on arvostelukappale kustantajalta.

4 kommenttia:

  1. Kyllä me ollaan erilaisia tässä asiassa. Minä nimittäin haluan nauttia jouluruuista mahdollisimman paljon jo etukäteen, osin jo sen takia ettei joulupöydässä tarvitse vetää övereitä :) Ihan paras viikko aikoihin oli viime viikko, jolloin sain nauttia neljä joululounasta työviikon aikana. Näistä tosin vain yksi oli sellainen ihan perinteinen lipeäkaloineen, kinkkuineen ja laatikoineen. Ja toisaalta, rosollia meillä syödään salaattina käytännössä puolen vuoden ajan vuodesta, lanttulaatikko maistuu hyvältä karjalanpaistin kanssa vaikka helmikuun pakkasilla (kun olisi vaan niitä pakkasia). Ja hämäläiseen pitopöytään on ilo mennä vaikka keskellä kesää. Jep, olen jouluruokafani, muutoinkin kuin vain kolmena (vai kahtena) päivänä vuodessa.

    Mutta enemmistö taitaa olla sinun kaltaisia, enpä montaa sielunsiskoa tai -veljeä ole tavannut mitä jouluruokiin tulee. Minua ei huolita koskaan pikkujoulutoimikuntaankaan sen takia kun olen sitä mieltä että totta kai pikkujoulussa kuuluu tarjota jouluruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja piti vielä lisätä, että sentäs ollaan molemmat perinteisten jouluruokien syöjien joukkueessa!!

      Poista
  2. Täälä hihittelen, että mä oon just se toimikunnan pj joka huutaa suoraan ääneen EI JOULURUOKAA! :D

    VastaaPoista
  3. Ei jouluruokaa ennen aattoa toimikunnan jäsen täällä! Kiitos hyvästä ruokavinkistä ja isoo kiitos koko eletystä vuodesta, blogisi on pelastanut monta kertaa meidän perheen "mitäs vi-kettua tänään syötäisiin" :) Ihanaa joulua Nanna sinulle ja perheellesi ja onnellista uutta vuotta 2016! T. Pikkaraisen Aliisa

    VastaaPoista