About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Umamin lähteillä: Sienipiirakkaa ja puljonkia


Eilen jutustelin liemenkeitosta. Vaikka tuo liemi onkin oiva pohja vaikka aasialaisille nuudelileitoille, päädyin lopultakin tekemään jotakin todella perinteistä. Ajattelin antaa intensiiviselle lihaliemelle estradin, mutta en sitten malttanutkaan ihan kokonaan. Lihaliemihän on ihana alkuruoka sinälläänkin fiineissä menuissä, ehkä turhaankin unohdettu. No, koska menuni nyt ei ollut niin fiini, eikä hopeita katettu, vaan pääruokana oli tulossa Pekingin ankkaa, ajattelin tarjota liemen kanssa suppilovahveropiirakoita. Ja niin sitten tein.

Sopivan tuntuisen ohjeen löysin netistä googlaamalla sienipiiraat ja lihaliemi. Alkuperäinen resepti siis Glorian Ruoka & Viini.



Sienipiiraat ja lihaliemi

Sienipiiraita
Lihalientä
Lehtipersiljaa

Lihaliemeksi voimakasta kotitekoista lihalientä, vaikkapa häränhännistä keitettyä, tähän tapaan. Tarjoile piirakat syvistä kulhoista, kaadaa kuumaa lientä ympärille ja silppua päälle lehtipersiljaa.

Sienipiiraat
24 kpl

taikina
250 g huoneenlämpöistä voita
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa

Täyte
4dl pakastettuja suppilovahveroita silputtuna
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tl voita
3 rkl ranskankermaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl valkopippuria
(1/2 tl suolaa)
1 1/2 dl keitettyä riisiä tai ohrasuurimoita

Lisäksi
1 munankeltuainen
1 rkl unikonsiemeniä
Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää rahka ja pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 1/2 tunniksi.

Valmista täyte. Itse käytin pakastettuja suppilovahveroita, 
alkuperäisessä reseptissä  oli yön yli liotettuja suolasieniä. Tähän käy mainiosti tuoreet sienet tai Sauvon sekasienitölkki, ihan mitä sinulla on käsillä. 

Kuumenna voi pannussa ja paista siinä sienet ja sipulit. Lisää ranskankerma ja mausteet (ei suolaa jos käytyä suolasieniä).Anna kiehahtaa. Sammuta levy ja lisää seokseen kypsä riisi tai ohrasuurimot.

Kauli taikina jauhotetuulla alustalla n. 4mm paksuksi. Ota pyöreällä muotilla piirakanpohjaksi paloja ja nosta kullekin  2 tl täytettä. Kostuta reunat vedellä ja painele piirakat kiinni puoliympyröiksi. Painele vielä lusikanvarrella tiukasti, ettei aukea.
Voitele piiraat kananmunankeltuaisella, ripottele päälle unikonsiemeniä ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min kauniin värisiksi. 

Onpas herraskaista!


4 kommenttia:

  1. Puljonki, mikä mahtava sana:) Tuosta mä varmasti pitäisin, voi kun olisi suppilovahveroita kokeiltavaksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakkaalla on taas monta nimeä, mutta puljonki on mielestäni kans ihana suomalaistunut, vaalittava versio. Vaikka lainasana taitaa alunperin olla. "Bouillon", mutta suomennos jotenkin kaunis.

      Poista
  2. Tein myös viikolla sienipasteijoita, ja osan laitoin pakastimeen. Pitääpä syödä jokunen puljongin kanssa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on jotenkin niin herraskaisen ihana ruoka!

      Poista