About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Munakoiso-Lasse






Jos tämä olisi oikeasti lasagnea, tässä olisi varmasti valkokastiketta. Tai valkokastikkeen kera ja pikkuisen eri mausteilla olisi kyseessä moussaka. Nimesin tämän nyt Lasseksi koska se kuulostaa niin hauskalta ja antaapa ehkä aavistuksen minkä tyyppisestä ruuasta on kyse; vuoka, paistos tai laatikko olisivat varmaan ajaneet saman asian, mutta niistä nimistä puuttuu se pieni pilke.

Ruualla on itseasiassa esikuvakin, se on dominikaanilainen pastelón de berenjenas, karibian lempeät maut sopivat hyvin ruuaksi koko perheelle ja vuoka nostaa pääosaan laadukkaan jauhelihan, josta se on valmistettu. Länningin tilan Luomuherefordeista leikattu ja jauhettu liha oli raaka-aineena Kotitila.fi  Lihaa Parhaimmillaan -reseptikisan 3. osakilpailussa. Useasta blogista jo luinkin kehuja lihan mausta ja siitä kuinka se ei paistettaessa vuoda pannulle ylimääräisiä nesteitä. Laadulla ja laadulla on eroa siis tässäkin, mikä tuli koettua valmistaessa itsekin. Koko syöjäsakki kehui kilvan myös lihan makua. 



Munakoiso-Lasse
 4:lle

2 munakoisoa
500g Luomunaudan jauhelihaa
2rkl öljyä
1 vihreä paprika kuutioina
3 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
500g tomaattimurskaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
150 g mozzarellaraastetta

Paista kuumalla pannulla 1rkl öljyä jauheliha, sipuli valkosipuli ja paprika. Lisää oregano ja basilika sekä tomaattimurska ja paista kunnes neste on haihtunut. Suolaa ja pippuroi Lassen täyte maistellen.

Leikkaa munakoiso pituussunnassa n. puolen sentin paksuisiin levyihin ja lado ne vierekkäin valitsemasi öljyllä voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada päälle jauhelihatäyte ja levitä tasaiseksi.Lado pinnalle toinen kerros munakoisoviipaleita. Peitä vuoka tiukasti foliolla ja paista 200 uunissa n. 40 minuuttia. Poista folio, lisää pinnalle juustoraaste ja gratinoi uunin ylätasossa kullaruskeaksi.

Anna vetäytyä hetken ja tarjoile rakkaillesi raikkaan vihersalaatin kera.




13 kommenttia:

  1. Mukavan simppeli ruoka! Tuon ehtisi tehdä näin viikollakin, kun moussakat ja lasagnet vie turhan kauan.

    VastaaPoista
  2. Kotitila.fi:n tilaus on mun ikuisuus to do-listalla. Sain kans jossain maistaa tuommosta herejauhista. Eroa oli tavalliseen ihan järkysti.

    Ja on sulla myös komia vuoka! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja eroa tavalliseen jauhelihaan aivan järkyttävästi. Todella.

      Poista
  3. No vuoka on tosi komia! Se oli se elämäni hienoin palkinto Heinzilta: Bolognan matka ja kauhee määrä le creusetteja. .. surukseni oon onnistunut tappamaan jo tämän vuuan äidin. Nuan vaan löyty kaapista haljenneena...

    VastaaPoista
  4. Ihanan simppeli resepti ja näyttää herkulliselta. Olen niin monesti miettinyt lihan tilaamista ja sitten se on taas jäänyt. Otan asian oikein listalleni, onneksi vielä ehtii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liha oli kyllä hyvää, maistuisi varmaan ihan missä muodossa vaan. Tuo liha olisi hyvä lahjaideakin meidänlaisillemme arvostajille, vaikka joltain pikkuporukalta. Toipa täytyy ittekkin muistaa.

      Poista
  5. Voihan kökkö, kirjoitin kauhian romaanin tähän ja sitten se katos! :( Mutta olipahan hieno tuo palkinto, wow!
    Ja kivikeramiikkavuoat saattaa ottaa itteensä isoista ja äkillisistä lämpötilaeroista. Esim jos on uunissa paisti ja sitten siihen kaataa jotakin kylmää nestettä heti perään. Homman nimi on lämpösokki, Kaikkea sitä töissä oppii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I hate it when that happens!

      Mä luulen, että olin pinonut usean erikokoisen uunivuuan päällekkäin ja sitten ne oli jotenkin siinä päässy prätsähtämään, Kaikki 9 egen alennusvuoat oli ehjiä, whaddu ya know...?

      Poista
    2. Präks vain. Just sama juttu hanskojen kans. Aina katoaa se kalliiden hanskojen yksi puolikas. Ei koskaan ne kolmen euron rimpakkeet. Kyllä en tykkää! ;)

      Poista
  6. Kyllä kelpaisi, munakoiso kuuluu suosikkeihini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään munakoison jämäpalat pastakastikkeeseen tyyliin norma mutta savufeta lisäyksellä. Aika nam.

      Poista
  7. Tästä tykkäsi meidän lapsetkin

    VastaaPoista