About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Bataatit lauteilla


Tarvitaan ehkä lievää pohjalaista hulluutta, että valitsee syyskuun puolivälin jälkeen ystäväperheen vierailun teemaksi Karibian grillimenun. Mutta katsokaa kuinka onnellisilta nuo bataatit vaikuttavat grillini lauteilla.

 
Tai nämä ilkikurisesti hymyilevät sitruunat. Taisivat mokomat luulla päässeensä takaisin tropiikkiin.
 

Kookosmarinoidut scampit hiilloistuivat vartaassa ja kanaleikkeet kypsyivät kerrankin juuri sopivan meheviksi.


Sen verran koleaa ja syksyistä kuitenkin, että syömispuuhat suunnittelimme sumeilematta sisätiloihin.

BBQ-broileri
Mangokastike
Grillatut bataatit kermaviilin ja ruohosipulin kanssa
Grillatut kookoskatkaravut
Grillatut sitruunat
Perunasalaatti pavuilla

Ja kaikki meni. Illan idea ja kiitos resepteistä kuuluu ihastuttavalla blogiystävälleni Soppaa ja silmukoita Marjalle joka kyseisen ellen Mat&Vin 2007 lehdestä löytyneen menun ja reseptiikan jakoi blogissaan. Reseptit voitte käydä kopiomassa Marjalta. Minä tyydyn kommentoimaan.

BBQ-broiskun marinadi: ihana. Käytä ohuita leikkeitä niin saat maistuvaa kanaa.

Mangokastike: kuin karkkia. Keksin raastaa mangon kuutioimisen sijaan, jolloin kastikkeesta tuli kauniin keltainen.

Bataatit: ne vaan sopii grilliin! Viime kerrallahan esikypsennin ne uunissa. Tällä ohjeella keitin ne ensin. Mulla oli taas aivan huippu isoja bataatteja, mutta niitä ei kannata säikähtää. Vaikka bataatti onkin leikatessa hurjan kovaa, se kypsyy miljoona kertaa nopeammin kuin esim. punajuuri, porkkana tai peruna. En muuten tiennyt, että sellainen  lähes tiiliskiven kokoinen bataatti kelluu!
Bataatinkastike oli maistuva.

Jättiravunpyrstöt: Näillehän ei oo mitään määrää paljonko niitä menis, ovat vain niin ihania. Ainut oli, että kilon kuorimisessa ja pyllyn putsauksessa meinas mennä järki ja ikuisuus. Ens kerralla ostan valmiiksi kuorittuja. Ehkä.

Grillatut sitruunat: Pikantti lisä ja puheenaihe.

Perunasalaatti pavuilla: Ihanat mausteet, muuten sopivan simppeli.

Kaiken kaikkiaan hauska menu. Voit valmistella perunasalaatin ja kaikki kastikkeet, bataatinkeiton ja ravut ja kanat marinaadeihin ja sitruunat grillausvalmiuteen hyvissä ajoin ennen juhlia. Silloin ei illalla jääkkään muuta kuin esillepano ja nopea grillaustuokio. Tarkenee kylmemmälläkin säällä.

Eri asia olinko MINÄ valmistellut kauhiasti etukäteen...



18 kommenttia:

  1. Hip hei mikä ateria ja kyllä, vesi herahti kielelle, pitäisikö sitä pitää jotkut syksyiset sadonkorjuukekkerit...ihana menu ja tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli lopultakin aika simppel, silti kaikille kivasti oli jotakin uutta. Tykkäsin.

      Poista
  2. Kyllä sinä jaksat aina vieraillesi tarjota parasta ja erikoista, ja yleensä vielä erityisen maistuvaa! vähempikin piisaas!

    VastaaPoista
  3. mtää menyy on nyt tähän aikaan syksyä ihan oikein kun on tarvetta sille auringon muostolle kun se taas häviää vähäksi aikaa...

    VastaaPoista
  4. Sehän on oikein hauska idea että syyskuussa illallistetaan karibialaisissa tunnelmissa, piristystä syysiltoihin :) ja mikä menu, iski hillitön bataatti - ja rapuhimo!

    VastaaPoista
  5. Siiiiiiis niiiiiin ihana menyyy piste piste piste vesi herahti kielelle täälläkin piste piste piste ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olikin ihan sun menu! Paitsi Vesalle ei bataattia.

      Poista
  6. Herkkuja! Mulla on ollut mielessä keitto paahdetuista bataateista ja kärvennetystä sitruunasta, mutta näin kotimaisten kasvisten kulta-aikana en vielä ole tohtinut sitä tehdä. Näiden bataattikuvien jälkeen on pakko saapastella bataattikauppaan ihan pian.

    VastaaPoista
  7. Kyllä on bataateilla kiva olla lauteilla! Keititkö kokonaisena bataatin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu-u, keitin. Vaikka olivat ihan hervottoman kokoisia. Mutta nopeaa ne tulee. Siis suhtellisen

      Poista
  8. Ihanaa hehkutusta ja niin totta varmasti joka sana :). Menu pitäis ehkä ristiä uudelleen hyväntuulen menuksi (silloin pitää kyllä käyttää niitä valmiiks kuorittuja rapuja). Pitäiskin taas tehdä tuota perunasalaattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinä jos kuka voit kommentoida menua kokemuksen syvällä rintaäänellä. ;D

      Poista
  9. Wau mikä setti, kaikki kuulostaa älyhyvältä! Bataatti on kyllä hyvää, täytyykin taas napata sellattiinen mukaan kaupasta. Tykkään kovasti bataatti-perunamuussista, noin fifty-fifty-sekoituksella.

    VastaaPoista