No en ole kyllä paikan päällä nyt enkä koskaan aikaisemminkaan, mutta onnistuuhan ne vietnamilaiset pidot omalla terassillakin. Asia on nimittäin niin, että vietnamilainen ruokahan on jo pitkään ollut hitti ja ymmärtääkseni varsinkin rapakon tuolla puolen se on nykyään supersuosittua.
Koska autenttiset Vietnami-kokemukset puuttuvat, saattaa olla, että moni asiaan vihkiytynyt kiemurtelee nolona tätä lukiessaan. Puhumattakaan nyt syntyperäisistä. Mutta tälläiseen tulokseen päädyin asiaa tutkiskeltuani.
Thịt nướng on vietnamilaista possua, jota paistellaan kadunkulmissa eräänlaisessa halsterissa. Sitä voidaan sitten lisukkeiden kera syödä kulhossa nuudeleiden päällä tai siitä voidaan rakentaa bánh mì,vietnamilainen patonki tai sämpylä. Minä lähdin jälkimmäiselle tielle, sillä olen muutenkin leipänarkomaani.
Originaali resepti
Vietnamilaista grillattua possua Thịt nướng, bánh mì - patongissa
1 kg possun filettä
2 sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 sitruunaruohoa pienenä hakkeluksena
2 rkl sesaminsiemeniä
2 rkl ruokosokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sesamiöljyä
1/2 rkl öljyä
Tarjoiluun:
vehnäsämpylöitä
paahdettuja suolapähkinöitä, tuorekurkkua, etikkaporkkanoita, korianteria tai minttua, kevätsipuliöljyä, ja tulista kastiketta, sipulirouhetta
Öljyä halsteri ja levitä lihat halsteriin mahdollisimman ohuelsi kerroseksi, jotta lihat saisivat grillautuessaan mahdollisimman karamellisoituneen pinnan. Grillaa polttamatta kypsiksi.
Täydellisestihän karstoittumista ei voi estää...Kuulunee ainkin omaan grillaustyyliini, valitettavasti.
Liha on kuitenkin herkullisen tuoksuista ja makuista. Kuten sanottu, tätä voi tarjota nuudeli- tai riisipedillä mutta Banh mi -leipä lisukkeineen kuulosti houkuttelevimmalta.
Todellakin Nam, Vietnam.
Mutta haluaisin kyllä päästä vertaamaan aitoon.
Näyttää tosi herkulliselta. Vesi herahti kielelle, kun katselin noita kuvia. Meinaan kokeilla tätä ihan lähiaikoina.
VastaaPoistaKiitos herra Vipunen.
VastaaPoistaMinä jo ihmettelinkin, ettei ainoan ainokaista kommenttia ja kun mun mielestä oli niin hyvä ruoka, ja ei nyt kuiteskaan aivan jokapäiväisemmästä päästäkään. Kiva tietää, että ainakin joku innostui!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHei, minä täälla taas. Tein tänään kanssa banh mi-patonkeja ja olivat kyllä hyviä! Kiitos tästä reseptistä.
VastaaPoistaEtten sanoisi herkullisilta näyttivät nuo teidänkin patonkinne, herra Vipunen! Ja olette aina tervetullut blogiini vierailulle!
VastaaPoistaWao, näyttää aivan mahtavalta.
VastaaPoistaTerveisin,
Vietnamilainen :)
Ihan järkyn hyvän näköistä! Juuri nämä grillatulla possulla täytetyt bahn mi:t ovat minun suosikkejani vietnamilaisessa ruuassa. Ja pehmytkuoriravut. Ja kevätkääryleet. Ja...
VastaaPoistaja, ja ja...sama täällä.
PoistaNämä kuvat nyt ei kylläs sinänsä oo häävisiä, mutta ehkä se herkkuus tulee läpi vähän huonommastakin kuvasta!