About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Chocolate chip cookies - the real thing


America's gift to the world.
Chocolate chip cookie´ssa on jotakin niin periamerikkalaista.... Aika ajoin mielen valtaa kamala " koti-ikävä", johon lohtua suo vain  tuo suklainen, reunoiltaan rapea, mutta keskeltä hiukan pehmeämpi ja sitkeämpi herkku kera kylmän lasillisen  maitoa.
Silloin on tartuttava toimeen ja pyöräytettävä muutama tusina . Mikään ei ole onneksi helpompaa, reseptihän on nopea ja vaivaton, puolentunnin kuluttua aloituksesta voit istahtaa jo nauttimaan tuloksesta. Lopputulos ei välttämättä ole joka kerta identtinen, mikä lie johtuu reseptini aineiden muuntamisen onnistumisen vaihtelevuudesta. Esimerkiksi 1 stick of butter... no, kyllähän minä muistan silmämääräisesti miltä se näyttää, mutta paljonko siinä voita oikeastaan on...100g?125?... Jos 2 sticksiä on yhtä kuin 1 kupillinen eli  2,5 dl voita niin mitä se on grammoina? (Voipaketista kun on aika vaikea ottaa mitään deseinä.) Tulokset on aina silti tullleet syödyksi, joskus ne ovat kauttaaltaan rapeita, joskus tönäkän paksuja, eilen leivotut huomattavan makoisia... mutta hei, ei me olla niin kranttuja.
Sitten ikäviin uutisiin. En ole varma voitko sinä valmistaa näitä. Sillä minulla on salainen ase. Tadaa:



Niistä ei vaan tule oikeanlaisia, jos yritän rouhia jotakin suklaata joukkoon, Palaset ovat aina joko liian pieniä tai suuria, ne eivät sula tai sitten sulavat väärin jne... ei vaan onnistu. Juuri kun pääsin sanomasta, että en ole kranttu,  alan niuhottaa, mutta  minä en lähde edes tekemään  näitä, ellei kaapissa ole pussillista näitä "morsels". Ja miksi näitä ei vieläkään saa Suomesta? Vai saako jostain? Nettileivontakauppoja en ole jaksanut tutkia, kun vielä olen pärjännyt tällä perinteisellä metodilla, joka toki sinällään tuo oman säväyksen puuhaan. Eli valjastatn aina kaikki uudella mantereella käyvät sukulaiset ja tuttavat raahaamaan muutaman pussin tuliaisiksi. Tämän kyseisen pussin taisi lähettää kaukainen sukulainen  eläkkeellä oleva Pentagonin 3-tähden  kenraali joka kävi tutustumassa viime kesänä isovanhempiensa synnyinmaahan. Satuin mainitsemaan, että minä sitten niin kaipaan näitä chocolate chipsejä leivontaan...(Can´t blame the girl for trying...)

suoraan pussin kyljestä:
ORIGINAL NESTLE TOLL HOUSE MILK CHOCOLATE CHIP COOKIES

• 2 1/4 cups all-purpose flour
• 1 teaspoon baking soda
• 1 teaspoon salt
• 1 cup (2 sticks) butter, softened
• 3/4 cup granulated sugar
• 3/4 cup packed brown sugar
• 1 teaspoon vanilla extract
• 2 large eggs
• 2 cups (12-oz. pkg.) NESTLÉ® TOLL HOUSE® Semi-Sweet Chocolate Morsels
• 1 cup chopped nuts

 eli vapaamuotoisesti muunnettuna

n. vajaa 6 dl  vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
1tl suolaa
2,5 dl pehmennettyä voita (oisko 175g?)
2dll , vajaa, hienoa sokeria
2dl, vajaa, fariinisokeria
1 tl vaniljaa
2 suurta munaa
0,5 l (kyllä!) suklaahippusia
halutessasi  2,5 dl pähkinämurskaa (jätän useimmiten väliin.)

Kuumenna uuni 190 celciukseen.
Sekoita  jauhot, ruokasooda ja suola keskenään. Vatkaa voi, sokerit ja vanilja vaahdoksi. Lisää munat yjksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita mukaan jauhot muutamassa erässä. Sekoita mukaan suklaahiput. Koko reilu puoli litraa...(Suomalaisten suklaakeksireseptien ongelma on että tähänkin annokseen tulis varmaan vain 1 dl rouhittua suklaata...)
Sitten ruokalusikalla  heittelet kikkareita leivinpellille



Kevätauringon paiste valmistaa kokkareet oikean paisto-mielialaan (optional).
Paista 8-10 minuuttia kullanruskeiksi. Anna jäähtyä 2 minuuttia pellillä ja siirrä sitten ritilälle. Tästä  reseptistä tulee noin 5 tusinaa pikkuleipää.




Ihanaa. Ja tarina jatkuu...






Seuraavaan kertaan siis.
PS. Myydään puoli pussia suklaahippuja eniten  tar vitse/joa valle : D



14 kommenttia:

  1. noita suklaa hippuja on musta aika hyvin nykyään isommissa kaupoissa kun niihin muitakin ameriikka erikoisuuksia tullut ja Behfordsilla(heösingissä wtc talossa) myydään noita monella erimaulla.

    noi on kai suklaata jossa on tosi vähän kaakaorasvaa niin ne ei niin sula paistaessa.. että jos sellasen jonkun suklaan löytää niin sekin vois toimia..

    VastaaPoista
  2. Tere, eksyin tänne Aleksin kautta... Tämä on mun suosikkiresepti ollut jo tooosi kauan. jos noita nestle tolla house pipanoita saa jostain pk-seudulta niin give me a hint.

    ingrid

    VastaaPoista
  3. Ingrid: ymmärsin siis, että näitä saisi helsingistä ainakin tuolta Behfordsilta, joka sijaitsee WTC-talossa...ja kiva kun eksyit tänne!
    Meidänkin cittarissa on nykyään ameriikka osasto, mutta chipsejä ei ole näkynyt. pitääsköhän taas toivoa...

    VastaaPoista
  4. Se on Behnford's N:llä, http://www.behnfords.fi/

    VastaaPoista
  5. Täältä saa tilattua ;)

    http://www.looneystuff.com/

    VastaaPoista
  6. Kiitos reseptistä! Kokeiltu on (itse asiassa jäähtyvät juuri). Ihania, vaikka teinkin korvikesuklaalla (ihan Pandaa vaan, sekaisin tummaa ja maitosuklaata - mutta riittävä määrä).

    VastaaPoista
  7. Itseasiassa tuo 2 pötköä voita on 226g :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy muistaa, että stick on siis reilu 100g. Näen sen kyllä sieluni silmin, minkä kokoinen se on, mutta näköjään olen arvioinut vähän aläkanttiin. Kiitos. Mutta onneksi tuossa oli myös tuo kuppimitta, oon varmaan sen avulla haarukoinut määrää.

      Poista
  8. tosi hyvä ohje!! tuli makoisia;) keksit onnistuu vallan mainiosti ilman noita kökkösuklaajuttuja.. pandaa vaan sekaan!(: kiitoss ohjeesta!

    VastaaPoista
  9. Moi! Oon tehnyt just tolla Nestle Toll Housen ohjeella useita kertoja, ja tulos on ollut jostain syystä todella vaihteleva! Joskus keksit ovat olleet täydellisiä, pari viime kertaa kuitenkin jääneet liian kakkumaisiksi ja "levittäytymättä". Missä muodossa voi on kun laitat sen taikinaan? Osittain sulanutta/sulaa/vain huoneenlämpöistä? Luulen että omalla kohdalla kompastelen aina voin kanssa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. anteeksi, on jäänyt vastaamatta tänne. Voi on pehmeää. ei sulatettua.

      Poista
  10. Heei nämähän ovat niitä joita Phoebe tekee Frendeissä, eikö totta?

    Tosi hyvä resepti, kiitos!

    Terv. Hyorin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin nämä on tosi aitoamerikkalaisia. Eiköhän se Phoebekin tälläsiä kokkaile. Ja lauleskelle samalla, että smelly cat smelly cat what are they feeding you? ...tuo tulee mulle aina ensiksi mieleen Phoebesta.

      Poista