About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 7. toukokuuta 2018

PELLILLINEN HERKKUPALOJA


Kaupallinen yhteistyö K-Ruoan kanssa

Pirkka 5/2018 putosi aika moneen postiluukkuun viime keskiviikkona, ja niin kuin aina, selasin ensimmäisenä reseptiosion. Sieltäpä löytyi taas inspiraatiota: Teen ainakin halloumiparsavartaita ja grillattua tomaattisalaattia. Miso-inkiväärivoi grillatuille katkaravuille kuulosti myös herkulta. Kaikenmoinen grillaus inspiroi just nyt!

Makein herkku on tullut jo testattua kun kehittelin uusista Pirkka Toffeesuklaa-rakeista tämän aika viettelevän peltipiirakka-reseptin. Makeahan inspiroi sillä lailla tasaisesti läpi vuoden.

Nuo suklaarakeet on muuten Suomessa valmistettuja, niin kuin aika moni muukin  Pirkka-sarjan karkeista. Kaakao näissä ja muissa sarjan makeisissa on aina UTZ- sertifioitua, mikä tarkoittaa, että kaakao on tuotettu vastuullisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtien.


Leivonnassa käytössä kaikki oikotiet onneen, eli  pohjaa varten nappasin kaupan pakastealtaasta valmiin murotaikinapohjan. Enpä tässä leivonnaisessa ainakaan huomaa eroa vaikka olisin sen taikinan omin pikku kätösin nyppinyt.  Pellinä käytin muuten tuollaista Pirkan suorakaiteenmuotoista säädeltävää vuokaa, joka on kyllä kätevin kaikessa tuollaisessa brownies- tyyppisessä ruutuleivonnaisissa, kun uunipelli meinaa olla turhan suuri. Mutta onnistuu tämä myös tavallisella pellillä.

Piirakan kruunaa ihan tavallinen, ennen tarjoilua päälle levitettävä kermavaahto, joka neutralisoi makeuden sopivalle tasolle.




Toffee-suklaa peltipiirakka
20 palaa
1 pkt (400 g) Pirkka murotaikinaa (pakaste)
2 pussia (á 200 g)Pirkka Toffee-suklaarae
100 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 munaa
 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
½ tl suolaa
5 dl kuohukermaa

Sulata pakastetaikina ja kauli /painele sormin se ohueksi n. 33 x 37 neliskanttisen uunipellin pohjalle ja reunoille leivinpaperin päälle. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja paista 200 °C uunissa 10 min. Anna jäähtyä.
Ota toffee-suklaarakeista kourallinen sivuun. Rouhi loppuja pienemmäksi ja sulata mikrossa 2-3 kertaa 25 s kerrallaan, aina välillä sekoittaen. Rakeet eivät sula sisältä kokonaan, mutta muuttuvat kuitenkin pehmeiksi.
Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi. Jos sinulla on yleiskone, käytä sitä, muuten sähkövatkainta. Lisää joukkoon sulatetut toffee-suklaarakeet ja anna käydä tasaiseksi massaksi. Vatkaa sitten kananmunat joukkoon yksi kerrallaan. Lisää kaakaojauhe ja suola. Vatkaa seos mahdollisimman sileäksi. Maistaessa tuntuu kuitenkin vielä karkkien raemaisuus, se on ok.
Vaahdota kerma. Sekoita puolet kermasta täytteen joukkoon ja laita puolet odottamaan viileään. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja paista 200 °C n. 20 min. Anna piirakan jäähtyä täysin uunista oton jälkeen, mieluummin viileässä.
Levitä kermavaahto piirakan päälle ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle säästämäsi toffee-suklaarakeet kokonaisina tai rouhittuna.



Palat ovat ihan reilunkokoisia, että jos on paljon muutakin tarjottavaa, niin kyllä tästä riittää tarjottavaa 30:llekin. Piirakka on tuttuun tyyliini aika konstailematon ja krouvi, ei ehkä paras valinta Yo-juhliin, kun on nuo viime hetken kermavaahdon levityksetkin (yo-inspiraatiotakin löytyy kyllä Pirkasta), mutta rennoille koko perheen synttäreille aivan täydellisiä. 
Että NAM vaan!

Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.

7 kommenttia:

  1. Nuo toffeesuklaarakeet on ihan törkeen hyviä. En voi ostaa kun koko pussi menisi kerralla...

    VastaaPoista
  2. Voin lämpimästi suositella halloumiparsavartaita ja sitä appelsiinisinappisoosia. Sun veljes niitä eilen tarjoili, ja voijettä oli hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuu, nam nam! Täytyy tehdä mahdollisimman pikaisesti sitten! Totuus löytyy lähisuvusta!

      Poista
  3. Hyvä maku mutta..sisus jäi liian löysäksi.Valui leikatessa.Kermaa liikaa?!

    VastaaPoista
  4. Hei. Tein tätä piirakkaa ja orjallisesti noudatin ohjetta. Hämmästelin jo suklaakuorrutteen juoksevaa rakennetta, mutta laitoin kuitenkin pohjan päälle, vuokana käytin säädettävää vuokaa jonka reunat oli korkeat, mutta kuinkas ollakaan koko kuorrute kiehui pellille ja uunin pohjalle. Paistoin kuitenkin reilu puolituntia ja jäähdytin, jonka jälkeen vielä oli niin juoksevaa, että peltiä reunasta nostamalla valui loputkin täytteet pois ja jäi pelkkä muropohja jäljelle, jonka senkin heitin lopulta roskiin. Ei menny siis niinkuin strömssöös. Missä lie vika ollut. Ilmeisesti kaikki mittasuhteet kuitenkin ohjeessa oikein, koska toisilla onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olen pahoillani, ettei piirakka onnistunut ohjeella. Täytyy itsekokeilla uudestaan ohjetta, en ole hetkeen tehnyt ja usein tulee sovellettua matkan varrella, ettei resepti ole kahta kertaa samanlainen. Muistan, että ohjeessa oli haasteellisinta toffeerakeiden sulatus... En nyt ihan hetkeen ehdi tätä testata, mutta palataan asiaan, jooko? Kiitos asiallisesta palautteesta!

      Poista