About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 22. huhtikuuta 2016

POHJATON PARSAPIIRAKKA JA TILAA JA NOUDA -PALVELUN TESTAUS



Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa

Mietin ja mutustelin mielessäni, mitä itselleni ennen kokkaamatonta tekisin parsasta. Parsan, niin kuin monen muunkin raaka-aineen kanssa kun sitä useimmiten palaa klassikoihin. Friteerattua parsaakin olen kokeillut ja hyvää sekin oli, mutta silti mikään ei voita yksinkertaista voisulaa tai hollandaisekastikkeen makua yhdistettynä tuohon vihreään pötkylään.


Pohjaton parsapiirakka osoittautui hyväksi löydöksi. Se on varmasti vähähiilarisen ruokavalion noudattajan ykköspiirakka, vaikka omat vetovoimatekijäni ovat ennemminkin sen nopea valmistelu ilman taikinapohjan kanssa hösäämistä ja tietenkin maku. Mieheni luultavasti väittäisi sen nimen korreloivan ruokahaluni kanssa.


Piirakka irtoaa vuoasta kuin unelma ja on niin kaunis, että sen kyllä kehtaa kantaa kahvipöytään. Vaikka oikeastaan tämä piirakka on kyllä parhaimmillaan keväisellä brunssilla (Huomaatteko, kuinka neonvalot välkkyvät tässä kohtaa: VAPPU! VAPPU!) tai piknikillä. Oivallinen se on myös salaatin kera lounaana tai keveäksi aikuisten illalliseksi.  Tosin ei tämä piiras kyllä sisällä mitään lapsille sopimatontakaan, mutta antakaa kun mä vapaasti pyörryn (heti sen jälkeen, kun olen vetäissyt ison ruksin seinälle), sinä päivänä kun meidän Urho 11 v. tai Maitotyttö 5 v. ilmoittavat haluavansa parsapiirakkaa illalliseksi. Niin ei vain tapahdu tavallisessa, oikeassa elämässä.


POHJATON PARSAPIIRAKKA

400-500 g vihreää, ohutta parsaa
1 punasipuli tai 4-5 vartta kevätsipulia
5 munaa
2 dl kermaa
250 voimakasta juustoraastetta (esim. gruyére, emmental)
 ¼ tl valkopippuria
½ tl suolaa
1 rkl raastettua parmesaania
öljyä piirakkavuoan voiteluun

Laita uuni kuumenemaan 175°. Voitele 22+ cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka öljyllä ja ripottele pohjalle raastettu parmesaani.

Huuhdo parsat ja katkaise pois puiset tyvet. Pilko varret noin sentin paloiksi, jätä nuppukohdat suuremmiksi ja halutessasi viisi vartta koristeeksi. Hienonna sipuli. Käytin punasipulia, mutta kevätsipuli toimisi varmasti vielä paremmin. Punasipuli ei ollut kovin esteettisen värinen valmiissa piirakassa.

Sekoita kaikki loput aineet yhteen ja lisää parsanpalat sekä sipuli seokseen. Kaada piirakkavuokaan, asettele koristeparsat haluamallasi tavalla ja paista uunissa 60 min. Piirakka on kypsä, kun puutikulla kokeillessa tikkuun ei tartu mitään.

Anna jäähtyä 10 min. ennen leikkaamista.



Tällä viikolla olen kokeillut itselleni muutakin uutta ja kätevää, nimittäin K-Kaupan tilaa ja nouda -palvelua .

Olen niitä ihmisiä, jotka yleensä tykkäävät ruokakaupassa asioinnista. Olen vähän sellainen hyllyjen väleissä samoilija, enkä siksi selviä cittarikäynnistä pienilläkään ostoilla alle tunnissa.

Maanantaina, flunssaisena, miljoonan hoidettavan asian ahdistamana ja väsyneenä kirjauduin paikallisen K-Supermarketin palveluun. Kuinka hienoa olikaan ajaa iltapäivällä kaupan parkkipaikalle (kun ensin olin hakenut Urhon haitaritunnilta ja Maitotytön päiväkodista) ja lähettää tekstari, että täällä ollaan! Pari minuuttia myöhemmin kassit kannettiin autolle ja minä maksoin ostokset siinä omalla autollani pankkikortilla. 


Nyt kun olen rekisteröitynyt palveluun, hoituu tilaaminenkin nopeasti. Ensimmäisellä kokeilukerralla tosin olin hieman hidas, kun etsiskelin ”hyllyiltä” tavaroita. En muistanut, että avokado on hedelmä, eikä kasvis… Tilaaminen kuitenkin nopeutuu koko ajan, kun oma näppäryys kasvaa. Aikaisemmin tehdyn tilaukset voi myös tallentaa niin, että voit muokata ja täydentää sitä seuraavalla kerralla. Ei olisi ollenkaan hullumpi idea tilata vaikkapa kerran viikossa kaikki peruskamat, maidot, juustot, kasvikset jne. kerralla! Kävisi sitten vaan itse hifistelykierroksella kaupan liha- ja kalatiskillä. Vaikka palvelu on maksullinen, väitän, että herätysostosten tekeminen varmasti vähenee ja sitä kautta myös säästöä syntyy.


Vaikeinta palvelun käyttäminen oli mielestäni liha- ja vihannesostoksilla. Esimerkiksi varhaiskaalin määrä piti ilmoittaa kiloissa. Paljonkohan painaa siis kaksi kaalinpäätä? Useissa tuotteissa oli onneksi ilmoitettu arvioitu paino. Esimerkiksi: veriappelsiini 1 kpl n. 300 g. Se oli tervetullut apu! Useat kasvikset kuitenkin ovat esipakatuissa, valmiiksi punnituissa paketeissa, joita on sitten helppo tilata kappalemäärin.

Olin todella tyytyväinen saamaani palveluun. Itse noudattaessa tavaran keräys maksaa 4,60€. Muovipusseista ei veloitettu erikseen. Lisäksi ainakin Seinäjoella on mahdollisuus myös kotiinkuljetukseen. Se olisi maksanut n. 12 euroa (sis. tavaran keruun). Ylipäätään on huippua, että palvelua tarjotaan ympäri Suomen, eikä pelkästään pääkaupunkiseudulla.


Ihan kokonaan en pysty harrastuksestani, eli kaupassa käymisestä luopua, mutta tilaa ja nouda - palvelu helpottaa kyllä hienosti kiirearkea. Ja miettikääpä pyhien aluspäiviä! Joku NIIN ostaa perustarvikkeet tilaa ja nouda -systeemillä!


16 kommenttia:

  1. Uuh miten herkullisen oloinen piirakka. Tätä pitää testata ehdottomasti. Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä samaa, sitä samaa. Parsapiirakassa maistuis quichemaisesti myös kinkku tai pekoni...vink,vink!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos. Mietin kauan miten nuo parsat sais nätisti pyöreään vuokaan.

      Poista
  3. Empäs tiennyt tuollaisen palvelun olemassaolosta Seinäjoella. Nyt tiedän.
    Alueen K-Marketit/Cittarit voisivat aktivoitua myös Instagramissa. Vink vink kun K-Ryhmän tyypit tätä kuitenkin käy lukemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä postaushan tuli sitte ihan asiakseen! Hyvä vinkki! Tai voisivat verkottua meidän alueen ruokabloggareiden kanssa...

      Poista
  4. Hei kiitos vinkistä, en tiennyt että K-kaupoilla on tuollainen palvelu! Ollaan käytetty vastaavaa S-kaupoissa :)

    VastaaPoista
  5. Piirakka vaikuttaa herkulliselta, mutta onko piirakkavuoka tuolle määrälle tosiaan vain 9-12 cm halkaisijaltaan? Äkkiseltään tuntuu kovin pieneltä....

    t. Airi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olin aluksi aivan närkästynyt, että eikö ne mitään usko...mä nimittäin mittasin vuokani halkaisijan 9cm! Mutta nyt kun tarkemmin täälä poissa kotoa, niin voisiko olla että se olikin mittanauhan inches puoli, eli 9 cm olisikin 22cm. OOHPS! Korjaan tuonne tekstiin, kiitos Airi, ja tuplatsekkaan vielä kotona. Piirakka mahtui just ja just tuohon kokoon, että hiukan matalamman saisi isommalla vuoalla...

      Poista
  6. Herkullista. Mutta eikö parsoja tarvitse kuoria? Pehmenevätkö ne kokonaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en koskaan kuori vihreitä parsoja, nappaan vaan puisen tyven pois reilusti. Nämä olivat vielä semmosia ohuen sorttisia, eikä piirakassa ollut mitään kovia sattumia ainakaan. Mutta voi toki kuoria jos on siihen tottunut. Valkoiset parsat tapaan kuoria minäkin.

      Poista
  7. Heips! Ihanan näköinen piirakka, pitää naoata talteen! Kiitos. :) Pakko mainita kaupan alalla työskentelevänä, että aukiolojen vapauduttua ja eräiden ketjujen mentyä melkein överiksi sen kanssa, ei pyhienalusruuhkia kaupoissa enää ole. Tämä huomattiin pääsiäisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pääsiäinen olikin nyt eka kunnon pyhäkoitos aukiolojen vapauduttua. En tiedä muista kuluttajista, mutta itse suunnittelin pääsiäisen niin, että pitkänä perjantaina en mene missään tapauksessa ruokakauppaan. Samoin pääsiäissunnuntait vois rauhoittaa, siinä on kuitenkin se normi lauantai välissä. Sen verran körttiläänen olen minäkin. Pidentyneistä arkiaukioloista sen sijaan tykkään, vaikka usein kauppa onkin vain puolinainen, kun liha- ja kalapalvelutiskit on joka tapauksessa pois pelistä...

      Poista
  8. Todella herkullisen ja helpon kuuloinen piirakka! Tätä täytyy testata, pekonilisäyksellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja nopeatekoinen, KYLLÄ! Ja pekonilla varmasti +++

      Poista