About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 6. elokuuta 2015

Sipuli -yrttisalaatti on upea löytö


Basal wa a'Shab. En minä oikiasti arabiaa puhu, muutamaa fraasia lukuunottamatta (toisaalta, en osaa kyllä tanskaakaan vaikka sen sujuvuutta on monesti kehuttu). Juuri yhtenä päivänä mietin tässä, että minkälaistahan on tänäpäivänä vaihto-oppilaan elämä, kun on skypet ja facet ja instat ja sähköposti. Aikoinani en tainnut montakaan kirjettä amerikoista kotiväelle laittaa. Vuoden loppuessa olikin sellainen tunne, että olisi vaan voinut jatkaa sitä ameriikkaelämää ja unohtaa kaiken muun. Onneksi piti kuitenkin tulla pois! Mutta jo aiemmin, kun itse olin tullut jo Saudeista pois ja muu perhe oli vielä sielä, piti puhelut ottaa aina keskuksen kautta. Ja keskus puhui tasan yhtä kieltä; arabiaa. Monesti linja oli vielä tosi huono ja arabiankielellä sitten huutelin Oravan mummolan tuvasta harmaaseen seinäpuhelimeen numeroita. Peukku pystyssä, että puhelu menisi oikeaan paikkaan.

Hauskoja oli myös puhelinkeskustelut vaihto-oppilasvuoden jälkeen Bilbao'oon. En silloin osannut yhtään espanjaa ja yrittäessäni soittaa joskus vaihto-oppilaskaverilleni Ivan'ille sieltä aika usein vastasi pelkkää espanjaa puhuva taloudenhoitaja. Joskus puhuimme varmaan 10 minuuttia. Minä hoin, että Ivan? Nanna ja Finlandia ja rouva vastaili jotain mistä en mitään ymmärtänyt. Sitten puhelun lopuksi aina puolin ja toisin hoettiin noin 10 kertaa Hasta mañana!  Huomioi omalta puoleltani todellakin lausuin sen etuhoon hyvin kuuluvasti. Termi oli varmaan tuttu Abban biisistä ja ajattelin sen tarkoittavan hyvästejä, mitä se nyt kyllä tarkoittaakin, paitsi etten ollut kyllä aikeissa soittaa seuraavana päivänä, miltä se kuulosti tietenkin.


 Basal wa a'Shab on kuitenkin siis sipuli yrttisalaatti. Kuulostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin. Mutta maku on ihan pyörryttävän ihana, paljon enemmän kuin osasiensa summa. Minä tarjoilin salaattia mm. kypsien kesätomaattien kanssa. Tämä salaatti sopii meze-pöytään, pitaleipään ja ensi pääsiäisenä aion kyllä tarjota sitä myös nyhtölampaan seurana.

Resepti on Sally Butcherin upeasta Vegestan keittokirjasta. Suosittelen ankarasti tekemään tätä.


Sipuli-yrttisalaatti
 4:lle

2 isoa sipulia kuorittuna (itse käytin yhden punasipulin ja yhden makean salaattisipulin)
iso kourallinen tuoretta minttua silputtuna
iso kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
iso kourallinen tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
2 tl ruokosokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Halkaise sipulit ja suikaloi puoliskat hyvin ohuiksi viipaleiksi, sellaisiksi puoliympyröiksi. Sekoita yrtit sipuleiden joukkoon. Muista paljon yrttejä!

Tee kastike liottamalla sokeri pikkutilkkaan kuumaa vettä ja sekoita sitten mukaan öljy ja viinietikka. Kääntele kastike sipulien ja yrttien joukkoon. Suolaa ja pippuroi.

Salaatti on parhaillaan noin tunti tekohetkestä, sen jälkeen sipulit alkavat menettää rapsakkuuttansa  ja haista epämiellyttävälle, sanoo Sally (so what, mä kyllä syön tätä vielä huomennakin). Tänään salaatti oli siis todella upeaa, nuo yrtit ja sipuli, minttu. Todella hyvää!


8 kommenttia:

  1. Mummielestä voisit tulla tekemään tuota tänne meille blogaanimiittiin! (vih-vih)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, että kuule ajattelin ihan samaa! Paitsi että....Olen yhteydessä.

      Poista
  2. Voiskohan tällä päästä korianterin makuun? Taidan varovasti yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Minttu ja lehtipersilja on sen verran vahvoja kumppaneita, ettei mulla ainakaan korianteri lyöny läpi. Toisaalta mähän kyllä rakastan korianteria...

      Poista
  3. Valloittavia kielitarinoita! Tulee aivan mielen Gotlannin reissu ja sinun hervottomat tarinat illan kähmässä. Että minä tykkään sinusta, Nanna :)

    Resepti on taatusti hyvä, ei epäilystäkään, mutta minulla se jäi nyt vähän sinun juttuja varjoon. Tänään meillä tehdään kuitenkin ruokaa sinun reseptillä.

    VastaaPoista
  4. Yrtit ja tomaatit - ei voi mennä pieleen!
    Olisinpa ollut kärpäsenä katos... puhelimessa, espanjan puheluissasi :D Tai niissä kaikissa muissakin. Elämä on ihanaa, etenkin silloin, kun se ylittää maa- ja kielirajoja!

    VastaaPoista