About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Korealainen soppa





Jos olet yhtään kallellaan aasialaisiin keittoihin, tämä on sun reseptisi. Pho (joka kuulemma lausutaan föö, mikä tuottaa minulle suunnatonta angstia, että unohdan sen ravintolassa tilaushetkellä ja kerron haluavani 'phhhoota', niin että sylki räiskyy), ramenkeitot, thaikeitot, japanilaiset mirinpohjaiset keitot...suosikkia on todella vaikea nimetä (paitsi se phhoo! eikun föö!). 

Korealaisten suosikkikeitto Soonduby Jjigae (lausutaan korealainen keitto) tuo tuoreen makupaletin keittorintamalle. Se on jotenkin tutusti aasialaista, mutta selkeästi eri makuista kuin mikään muu keitto. Maun salaisuutena on korealaisten ikioma fermentoitu chilitahna ja tietenkin Kimchi, joka on siis korealaisten ikioma hapatettu kiinankaali. Keitto tarjoillaan, yleensä keraamisessa keittoastiassaan, pöytään kuplivan kuumana ja sen pinnalla on kypsytetty kullekin ruokailijalle kananmuna. Kasvisten ja tofun lisäksi keitosta voi löytyä sieniä tai mereneläviä, joskus jopa lihaakin.


Intaannuin kokeilemaan omaa versiotani sopasta, kun tajusin, että Eila Kotijuusto ei ole vain mainio mozzarellan korvike vaan sitä voi käyttää resepteissä myös tofun tapaan. Eila, joka sai siis uuden nimen ryhdyttyään täydellisen laktoosittomaksi, on kokonaan kotimainen tuote, jonka pakkauksen kyljessä komeilee sekä Sydänliiton - että Hyvää Suomesta Joutsenlippu merkki. Rasvaa ei tuotteessa ole kuin 9%, silti se on pehmeän täyteläinen.

Korealaisessa keitossa Eila Kotijuusto ui kuin kotonaan. Omassa versiossani löytyy sieniä ja lehtikaalta. Nopeakin tämä keitto on, varttia enempää et saa valmistukseen tuhraantumaan. 


Korealainen keitto kotijuustolla
4-6:lle

1 rkl öljyä
1 tl sesamöljyä
1 sipuli pilkottuna
2 tl Gochujang korealaista chilitahnaa
1 pieni säilyketölkki kimchiä (120g)
suolaa
1/2 kesäkurpitsa puolikuiksi viipaloituna
100g tuoreita herkkusieniä pienemmiksi lohkottuna
3-4 lehtikaalen lehteä, ruodittuna ja pienemmäksi pilkottuna
1 l vettä
1 kanafondi
1 rkl soijaa
200g Eila Kotijuustoa kuutioituna
muna/syöjä
3 kevätsipulinvartta hienonnettuna

Kuumenna öljyt keittoastiassa keskilämmölle, lisää sipuli, pehmittele miedolla lämmöllä, lisää chilitahna ja kimchi, mausta suolalla. 

Lisää  kesäkurpitsa, herkkusienet ja lehtikaali. Freesaa minuutti, pari. Kaada päälle kuuma vesi, lisää kanaliemikuutio, soija ja anna porista 3-4 minuuttia.

Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Kuutioi Eila Kotijuusto kätevästi rasiassaan (hyvä vinkki, Prinsessakeittiö) ja lisää kuutiot porisevaan liemeen. Tee tilaa kananmunilla, riko ne keiton pinnalle ja anna kypsyä kannen alla, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet. Nyt herkkukeitto on valmis tarjoiltavaksi kunhan  ripottelet päälle vielä kevätsipulin. Koreassa keitto tarjoillaan kulhollisen valkoista tai ruskeaa riisiä kanssa.


Ethän säikähdä nopeasti valmistuvan keiton pitkää ainesluetteloa. Kaikki ainekset, myös chilitahna ja kimchi löytyvät nykyään isompien markettien hyllystä. Ne löytyvät toki myös aasialaisista kaupoista.

Tulisia keittoja ja lämmittäviä makuja kotikeittiöön! Lisää bloggaajien kehittämiä reseptejä Eila Kotijuustolle löydät täältä.


Yhteistyössä Valio







20 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kuuminta hottia, kaikin puolin. Upea maku!

      Poista
  2. Mistä sää tiesit, että mulla on korelaista chilitahnaa ja purkkikimchiä tuossa pöydällä? Ja että ne odottaa just tätä reseptiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Koska meillä täällä kehä III yläpuolella pohjanmaan eri äärikolkilla on kuitenkin se kuuluisa "connection". Hyviä soppia!

      Poista
  3. No just tätähän mä voisinkin tällä viikolla kokata, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin naiset, kyllä lähtee. Hyvä, että opetat ne toukat heti napanuorassa fermentoituneelle chilitahnalle!

      Poista
  4. Ooh. Juuri selailin erään tietyn tavaratalon mainoslehtistä, jossa mainostettiin näitä tahnoja ja kimchejä, ja tuli hirveä kimchinhimo. Ja nyt tämä. Kuola valuu suupielistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä hyvä, että näitä saa nyt muualtakin kuin aasiakaupoista! Jopa siis Seinäjoelta.

      Poista
    2. Hei! Mistäs kaupasta Seinäjoelta esim tuota kimchii löytyy? Kiersin jo 3 kauppaa :)

      Poista
    3. No ainakin Joupin cittarissa, sielä hyllyssä missä on kalakastikkeet ja kookosmaidot yms. oli siinä n. silmänkorkeudella keskellä hyllyrivistöä tuo punainen neliskanttin kochujank purkki ja sen vieressä heti noita pieniä kimchitölkkejä. Viime viikolla jäljellä oli yks ainoa chilitahna, että voi kysellä perään et hoksaavat tilata lisää. Kimchejä oli.

      Poista
    4. Kiitos! Gochujangii ostinkin jo.. Pitää lähteä käymään :)

      Poista
  5. Erehdyin ulos ja ensin tuli niskaan rakeita, sitten vesipiskoja ja vielä lunta.. Että kuuma keitto kyllä maistuis :)

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. Tähän ei voi nyt sanoa Viet Nam, mutta sanotaan Korean, nam, nam.

      Poista
  7. No huhuh, mikä soppa! Tähän harmaaseen ja lumi/räntä/rae päivään täydellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...tästä kyllä saattaa alkaa nenä vuotaan... :)

      Poista
  8. Mä oon niin samaa mieltä tosta phhhoosta. Ei taivu fööhön tämä kieli. Tää soppa on upean kuuloista, tiedän että ois hitti kotona ja siksipä aion sitä tehdäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvät perustelut sulla, Lissu. Terveisiä toisellekkin syöjälle.

      Poista
  9. Nam! Tosin omasta sopastani tuli aika radikaalisti tuunattu versio: kimchin sijaan hapankaalia ja chilitahnan sijaan kuivattua chiliä :D Kiitos kuitenkin inspiraatiosta, jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inspiraatio on tärkeintä ja rohkeus soveltaa! :)

      Poista