About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Kansallinen lihapullapäivä - Parhaat lihapullareseptitTänään vietetään kansallista lihapullapäivää. No ei meillä , vaan National Meatball Day on kirjattu maaliskuun 9:lle tietenkin valtameren takana USA:ssa ja taitaavat kanadalaiset viettää sitä siinä samassa imussa. Mutta eihän tuo lainkaan hullumpi päivä olisi, kyllä lihapullat ylistyksen ja juhlinnan kestää.


Päivän kunniaksi pitäisi tietenkin pyöräyttää pyörykät kotikeittiössä, mutta koska se ei nyt ole ohjelmassa, vaikka ne nopeaa ja kaikille maistuvaa ruokaa ovatkin, niin tyydyn tekemään teille pienen lihapullakoosteen aikaisemmin julkaisemistani lihapullaresepteistä.

Ja itkemään  niiden kahden kadonneen reseptin perään; cheddar bbq-lihapullien ja za'atar kanapullien perään. 


Aivan parhaita lihapullia omaan makuuni ovat nämä meksikolaiset Albondigas en Chipotle de Doña Blanca eli Doña Blancan meksikolaiset lihapullat chipotle-kastikkeessa. Kastike on mehevän tulista, joten annos sellaisenaan ei ehkä ole kaikkein pienempien mieleen. Kaikkia lihapullia ei kuitenkaan tarvitse hukuttaa kastikkeeseen, joten jos paistat osan kypsiksi ilman soosia saat samalla koko perheelle lihapullat. Lapset kyllä ilahtuvat sisustan kananmunayllätyksestä. Jos taas tulinen soosi on sinulle SE juttu, voit nopeuttaa valmistusta jättämällä kananmunayllärit sisältä pois. Mutta herkkuja ovat.Trendien aallonharjalla syövät  valmistavat tietenkin näitä Korealaisia lihapullia, ihana takapotku ja oivallinen valinta vaikka buffet-tarjoiluun.


Tulisten lihapullien sarjaa jatketaan näillä Luumuisilla Ancho-chilin silaamilla lihapullilla. Ihan ite keksin.


Lihapullat ovat kiitollisia ssiitä syystä, että sen lisäksi, että pääraaka-aine liha antaa jo todella paljon mahdollisuuksia variaatioon, voi taikinaan sekoittaa lähes mitä tahansa muuta ainetta ja maustamisessa on vain mielikuvitus rajana. Kypsennystapojakin on useita, oma lempparini on kyllä siisti ja nopea uunissa kypsennys. Näissä Mustatorvisieni- lihapullissa taikinaa maustaa mustatorvisieni tuorejuusto.Hyviltä maistuivat myös GRW:n ohjeella tehdyt lihapullat. Hiukan erilaisella resptillä tehdyt Hirvenjauhelihapullat sekä Raakamakkaralihapullat. Samalla kertaa.Kuusi kappaletta reseptejä löytyi siis. Mukaan mahtuu vielä lukematon määrä ja jostain syystä nyt juuri hetken aikaa lihapullat ovat maistuneet erityisen hyvin. Ehdottomasti pitäisi julkaista myös perinteiset suomalaiset lihapullat (meillä ne on ne sipulikeittopussin ja kermaviilin kanssa tehtävät), italialaiset lihapullat, kreikkalaiset, turkkilaiset, hevosesta, karitsasta ja hirvestä perinteiseen tapaan ja eri variaatioita joissa joku mauste on pääosassa. Ja missä kaikki mainiot kalapullat ovat?

Rehellisyyden nimissä, joskus saan ulos uunistani myös Mauttomat lihapullat tai Kuivat lihapullat (valitettavasti linkit puuttuvat), joskus jopa sekä Mauttomat ja Kuivat. Vaikka lihapullat eivät vaikea ruoka olekaan, taikinan maustamiseen tarvitaan hiukan uskallusta, taitoa, tai pirun tarkka resepti. Viisaat useat vannovat taikinasta paistetun koepalan paistamiseen pannulla, mutta jos ihminen ei koskaan ole vaivautunut harsimaan ompeluksiaan ennen koneella surruttamista, ei  järki kärsivällisyys toden totta taivu lihapullan teossa koepalan paistoon. Ihan itte kärsin sitten.

Hyvää lihapullapäivää kaikille! Älkää tulko merisairaaksi tästä viimeisestä, Googlen pikaparannuksen minulle ilmeisesti lihapullapäivän kunniaksi laatimasta kuvasta!13 kommenttia:

 1. Lihapulleroilla maailma pyörii!
  Ilahduin muuten isosti kun löysimme täältä za'ataria - sitä on testattu lihapadassa ja kanan päällä. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Za'atar sopii yllättäviinkin paikkoihn, Paistetulle kananmunalle ja mansikankin kanssa.

   Poista
 2. meillä kans meni julkaisuun tänään kierros blogin lihapulla-arkistoissa :-) on se ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiinpas me synkassa. Taisit julkaista postauksen 15 min. mua ennemmin! :)

   Poista
 3. Onpas siellä pyöritelty pullia! Lihapullat on mun mielestä jostain ihmeellisestä syystä yksi maailman vaivalloisimmista ruoista, enkä tee niitä melkein ikinä. Onneksi mies tykkää tehdä, etten jää kokonaan lihapullatta.

  Ensimmäinen ravintolakoulun koe oli muuten aikanaan lounaslihapullat. Juu, olivat pinnalta palaneita ja sisältä raakoja. Traum.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä unelmaruokiahan on. Mun pahimmat vastustajat on perunamuusi ja uunipannari. Joskus onnistuu, useimmiten ei.

   Poista
  2. Senkin germanofiili.

   Poista
 4. Naudanlihapullista voi onneksi maistaa koepalan jo tehdessä ihan raakana - kaksikin kertaa, ihan vain varmuuden vuoksi.

  Kun nyt kanapullista puhuit, nämä ovat pihvien muodossa ja ilman zataaria, mutta ihan järjettömän hyviä. Ottolenghin resepti: http://suolaajahunajaa.com/2013/05/22/arvovalintoja-lautasella/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä kyllä luulen, että mummolassa pienenä maisteltiin myös sikapullataikina raakana. Kukaan tiennyt, että se olis kiellettyä ollut.

   Kiitos kanavinkistä. Noita täytyy tehdä.

   Poista
 5. Hyvä! Sekä lihapullat että pohojalaaset naiset. Kiitos uljaasta kirjoitussarjasta,

  VastaaPoista
 6. Mä söisin näitä kaikkia! Ainakin tuosta haarukasta ja tuosta punaisesta padasta ja ...

  VastaaPoista