About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 26. helmikuuta 2013

Sinä senkin vanha banaani! (3x banaaniresepti)


Oltiin vahingossa ostettu iso terttu banaaneja vaikka kotona oli vielä edellisiäkin jäljellä. No sitten ostettiin varmuuden vuoksi vielä banaaneja kun ei muistettu, että ne edelliset ja vielä edellisen edellisetkin oli syömättä. Yhtäkkiä meillä oli sitten läjäpäin ruskeita banaaneja, koska kun ne yhtäkkiä salamannopeasti muuttuvat puoliraaoista tummanruskehtaviksi, ei niitä meillä enää kukaan syö. Väitän kylläkin esimerkinomaisesti, että minä syön, koska ne ovat vielä ihan hyvin syötäviä, paitsi että kyllä ne jää multakin syömättä.

Tummat ja pehmeät,  sisältäkin hiukan sielukkaan ruskeat banskut ovat kuitenkin omiaan monenmoiseen leivontaan, Ettenkö sanoisi parhaimmillaan juuri siihen.

Tässä siis kolme reseptiä seuraavaa kertaa varten kun saat kammottavan mieliteon heittää ruskeita banaaneja jäteastiaan. Unohda se!

Yhteistä kaikille resepteille on, että ne on tosi helppoja, Sekoittaminen käy näppärästi vain puukauhalla, paitsi keskimmäisessä reseptissä surautetaan blenderiä!


Banaanimuffinit

3,5 dl vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
1ti leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
3 isoa, ylikypsää banaania survottuna
2 dl sokeria
1 muna
0.75 dl juoksevaa kasvisrasvaa, öljyä tai sulatettua voita

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele iso muffinipelti tai laita koloihin paperiset vuuat.

Sekoita banaanisurvos, sokeri muna ja rasva keskenään. Yhdistä muut kuiva-aineet ensin keskenään ja sekoita sitten taikinan joukkoon,  sekoita kunnes melko sileää (banaanipaukut ei haittaa, jauhosattumat sen sijaan haittaavat).

Annostele vuokaan, taikinasta tulee noin 10 isoa muffinia. Paista 175 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

****
Seuraavaksi pääsi kokeiluun ihanan Annemin banaanipannarit. Näissä huomio kiinnittyi erityisesti siihen, että jauhoja ei käytetty lainkaan. Aloin kyllä epäillä jossain vaiheessa, että kysymyksessä oli virhe, niin haasteelliseksi koin paistamisen ja kääntämisen nimittäin. Lopulta lisäsin taikinaan kolmannen munan, pysyivät paremmin koossa, mutta alkoivat kyllä maistua enemmän munalta kuin banaanilta. Annemilta en ehtinyt asiasta kysyä, mutta hän varmaan kommenteissa voi valottaa sujuiko paistaminen paremmin kuin minulla?


 Vaniljaiset banaanipannukakut

2 kypsää banaania
 2 munaa
 1 rkl vaniljajauhetta

Surauta kaikki ainekset blenderissä tasaiseksi ja paista pikkulätyiksi nokareessa voita. Tarjoa mustikoiden kanssa. Aika makoisat, aika hyvät.


Ja viimeisimpänä vaan ei mitättömämpänä, vanha kunnon kaverimme Banana Bread. Leipähän tämä makea kakku ei siis varsinaisesti ole, mutta maistuu kyllä ihanalta teekupollisen kanssa, kun sipaiset siivulle vielä hiukan voita.

Banana Bread - Banaani kakku

4 sysikypsää banaania
1 dl voisulaa
2 dl sokeria
1 muna, vatkattuna
1 tl vaniljaa
2 tl kanelia
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
3 3/4 dl vehnäjauhoja

Laita uuni 175 asteeseen.

Survo banaanit ja lisää voisula joukkoon (tai öljy). Sekoita mukaan sokeri, muna ja vanilja. Ripottele sekaan sooda ja suola ja lopuksi jauhot.

Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan. Paista n. tunti  Anna jäähtyä ritilällä, viipaloi ja nauti.




25 kommenttia:

  1. Hih, kun malttaa antaa pannarin paistua tarpeeksi kauan per puoli niin olen huomannut kääntämisen olevan helpompaa,tämän vinkin voisinkin lisätä omaan postaukseen :) Viime sunnuntaina tein satsin 3+3 eli saman verran banskuja ja munia, maku pysyi banaanisena ja sain käännettyä letut vaivattomasti.

    annemi/52weeksofdeliciousness

    Kiva että resepti pääsi kokeiluun teilläkin, siitä on tullut meidän suosikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten minulla on ollut isommat banaanit käytössä ja niistä on tullut paksumpi massa :)

      annemi

      Poista
    2. Juu, ehkä mä olin liian ärhäkkä paistaja sitten...kokeilen kyllä uudemman kerran ennenkuin seuraavat banaanit lähtevät kävelemään.

      Poista
  2. Me olemme siis sielunsisaria banaanin kypsyyden suhteen. Ei ruskeita banaaneja, ei edes pilkullisia. Tuolla olisi pari, olen pari päivää viritellyt motivaatiota niiden upottamiseen johonkin leivontaan. Smoothiessa saattavat meillä mennä toiselle osapuolelle myös ylikypsinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se hyvä, että meillekin löytyi joku yhdistävä nimittäjä....

      Poista
    2. Kauan sitä etsittiinkin. Vihdoin...

      Poista
  3. Tänään just paistelin banaaniohukaisia...aika monessa blogissa niitä nyt näkyy olevan. Hyvin pysyi kasassa, eikä ollut kääntämisvaikeuksia kun antoi riittävän miedolla kypsyä. Tosin minä paistoin oikein isolla paistinpannulla 4 soikeaa aina yhdellä kerralla. Seoksen tein sauvasekoittimella ja surruuttelin seosta oikein kunnolla, että munakin hiemna vaahtoutui. Vaniljaa en hoksannut laittaa, sillä siinä ohjeessa millä tein ei sitä ollut, vaan kyllä maku meistä jotain kaipas, vvaniljaa, kanelia kardemummaa....jotain. Ihan kiva kokeilu kuiteskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kaneli tai kardemumma vois olla kivoja, banaanit kun on aika makoisia.
      ...ja ens kerralla yritän ottaa iisimmin paiston kanssa, vaihdoin pannuakin välillä kun kaikki meni vain riekaleiksi....

      Poista
  4. meillä taas käytetään hyvin vähän banaania juuri mustuneesta syystä, en voi sietää niitä! banaani on oltava aivan juuri kellastunut eikä siinä saa olla pilkun pilkkua ruskeaa tai mustaa...mutt aongelma onkin se että pidän banaanista kylmänä ja äsilytän ne jääkaapissa jossa ne mustenee...kinkkinen ongelma joten banskut jää yleensä kauppaan jollen osat vain yhtä kerrallaan.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ootko koittanu siivutta banaania pakastimeen? Ei tummu....

      Poista
  5. Ihmettelen hieman tuota soodan käyttöä, sillä olen itse ymmärtänyt soodan nostattavan kun taikinassa on jotain hapanta, esim. jogurttia. Mikä on soodan virka näissä resepteissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kuitenkin lisätä että mielenkiintoisilta ja toteuttamisen arvoisilta reseptit vaikuttavat, vaikka en tykkääkään banaanista erityisesti :D

      Poista
  6. Hei. Nämähän ovat kaikki amerikkalaisia reseptejä, ja siellä kaiken kaikkiaan ollaan innokkaita ruokasoodaan käyttäjiä. Käsittääkseni myös tuo suola on tekijä joka aktivoi ruokasoodaa. Tälläisessä ymmärryksessä minä elän, mutta ei tämä ole mitään faktatietoa. Toivottavasti on, mutta ei siis välttämättä....;D

    VastaaPoista
  7. Miten monta annosta ohjeista tulee? Kiitos upeasta blogista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä kysymys. :) Muffinsseja taisi tulla 10 isoa ja tuota leipää siis sellainen normi paahtoleivän kokoinen, lättyjä tuloo kahdella tai kolmelle jos saat kaikki onnistumaan.

      Kiitos kun luet tätä!

      Poista
  8. Banaanin pitää olla vielä snafsti vihertävä, jotta se on makuuni syömäkelpoinen.
    Mistä nuo muffinivuoat on? Ne on pahvia vai harittaako alati paheneva lähinäkö taas?

    VastaaPoista
  9. Kiitos Nanna! Your safe my life!Sori, mut nyt tuli herkkyyskohtaus.

    VastaaPoista
  10. Pakko kyllä kokeilla noita muffineja! Ihania reseptejä, mää suosin aina sellasia missä vaan kaikki sekotetaan puukapustalla:) ...laiska kun oon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on juu munkin lemppareita. Sellaset on hirveitä kun seitsemässä eri kulhossa vaahdotellaan!

      Poista
  11. Hyviä muffineja, varsinkin kun tuunasin hieman eli laitoin hieman vähemmän jauhoja ja tilalle tummaa suklaajauhoa. :) Ja kypsänä päälle vielä suklaakuorrute ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tummaa suklaajauhoa=siis kaakaojauhetta? Nuo sun tuunailut on kyllä armottoman herkun kuuloisia!

      Poista
  12. Miksi te nitä mustia pilkkuja pelkäätte? Banaanihan on parasta, kun se on kunnolla kypsynyt ja makukin on pehmeää. En voi ymmärtää mitä kammottavaa pienessä tummumisessa on...

    VastaaPoista
  13. Ihania muffinseja tuli mustista banaaneista. Nam. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  14. Testissä,nyt uunissa. Vähän muokkasin,korvasin osan vehnäjauhoista kaakaojauheella. Katsotaan millainen tulee.

    VastaaPoista