Kaupallinen yhteistyö HOK Elanto ja Viinimaa
Ravintolalounas. Olen niin kyllästynyt laitosmaisiin buffetlinjastoihin ja pitkän linjan ala carte- lounaisiin on harvoin aikaa tai varaakaan. Onnistunut välimalli siis enemmän kuin kiinnostaa.
Arvostan hyvän yksinkertaista ruokaa kivalla pikku twistillä ja varsinkin arvostan sitä kun se tehdään tilauksesta ja kannetaan pöytään. Minut kutsuttiin katsastamaan Helsingissä (jossa nyt en ihan varteensa hyppää lounailla) Citykäytävässä sijaitsevan Sports Academyn lounas. Olin ihan, että minäkö, sporttinen? joo, siitähän on tosiaan tullut monta kertaa kuljettua ohi...vaan enpä kulje enää.
Kyllä, se on ihan oikea sportti-baari, täynnä isoja kuvaruutuja ja hiukan sellainen ysärilookki pubisisustus, mikä on oikeastaan aika rentoa ja mutkatonta. Mutta että ne tarjoavat ihan himpskatin hyvää ruokaakin, lounaallakin. Ei mitään salaattipöytähömpskötyksiä vaan lounaan lisukesalaattikin rakennetaan keittiössä. Pääruoka kootaan kulloinkin listalla olevista pääruoka-aineista, lisukkeista ja kastikkeista mieluisiksi. Ja palvelu pelaa!
Normityöpäivä: Lounasvideontekoa. Mahtava työsuhde-etu; ruoka! |
Tällä kertaa söin mehevän paistetun lohen kasvispedillä. Oikeasti lounasihanuutta löytää lautaselta vastapaistetut napakat vihannekset.
Lohen kanssa maistoin Ruffiano Lumina Pinot Grigio valkkaria, oiva suositus sillekkin. Videolle tallentui ammattilaisottein tehty viinilasin pyörittely. Not! Mutta tiedän mistä tykkään.
Sain herkullisen lounaan reseptin myös kotiin viemiseksi ja kotonakin fiilistelin vielä annosta ja kuvasin (ja join) viiniä. Pinot Grigio on ihana valkkarirypäle ja tykkään siitä oikein kirpsakkaan kylmänä; mineraalisena ja sopivan hapokkaana, vaikka siitä kyllä löytyy sopivasti myös hedelmäisyyttä ja yrttejä.
Pakkaan olla vähän kaksijakoinen ravintolakäynneissäni ja tapauskohtaisesti löydän itseni aina jommasta kummasta ääripäästä. Valitsen kodin ravintolan sijaan, koska saan siellä aika usein parempaa ruokaa ja huomattavasti edullisemmin kuin ravintolassa (vaikkei kotonakaan aina onnistu), mutta toisaalta rakastan koluta ravintoloita, uudet makuelämykset ja inspiraatiot omiin kokkauksiin ovat useimmiten lähtöisin jonkun ruokaa rakastavan keittiömestarin luomuksista. Parhaat ravintolat tarjoavat elämyksiä, joihin kotikokin ammattitaito ei vaan taitu.
Paistettua lohta ja kasviksia lime-jogurtin kera
(neljälle)
4 palaa lohta (á n. 150 g)
Kasvikset
280 g porkkanaa
220 g kirsikkatomaatteja
220 g sipulia
220 g neulapapuja
suolaa
mustapippuria
Kastike
7 mintun oksaa
3 limen mehu
2-3 valkosipulinkynttä
250 g turkkilaista jogurttia
½ tl suolaa
Puolita porkkanat pitkittäin ja leikkaa pitkiksi
vinoviipaleiksi. Esikypsennä keittämällä tai höyryttämällä muutama minuutti ja
jäähdytä. Jätä kuitenkin puruvaraa! Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja suikaloi
sipuli. Jos neulapavuissa on mustuneita päitä, leikkaa ne pois. Sekoita
kasvikset keskenään.
Valmista kastike. Nypi mintusta lehdet ja hienonna kevyesti.
Purista limestä mehu ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset
keskenään.
Paista lohta ensin kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin
muutama minuutti, jonka jälkeen siirrä lohet 200-asteiseen uuniin nahkapuoli
ylöspäin. Paista noin 5-9 minuuttia palan paksuudesta riippuen. Paista sillä
aikaa kasvikset pannulla öljytilkassa kuumiksi ja rapeiksi, mausta suolalla ja
mustapippurilla.
Kasaa kasvikset lautasille ja nosta lohipalat kasvisten
päälle. Aseta kastike kauniisti annokseen, mutta älä kuitenkaan peitä rapeaksi
paistunutta nahkaa. Viimeistele halutessasi rucolalla ja sitruunalla.
No ei!
Tiivistettynä siis Sports Academyn lounas yllätti! Kelpaa kelle vaan. Paikalliset hop, hup, lounaalle ja erikoisvinkki meille Helsingissä vieraileville