Keväisen metsän kohistessa korvissa kullekin valutettiin koivunrungosta mahlaa alkuun tarjoillun majavan kyytipojaksi.
Kuvat/Latvian Embassy |
Suurissa sarvissa kannettiin eteemme myös portviini.
Upean metsäinen tunnelma sulki rauhaansa; tunsin, maistoin, haistoin, kuulin ja koin metsän rauhan.
Kuvat/Latvian Embassy |
Kuvat/Latvian Embassy |
Jokirapukeitto oli muiden annosten lailla koostettu useista mielenkiintoisista osasista. Annoksia ei myöskään kertaakaan vain tarjoiltu sellaisenaan, kokki kävi joka annokseen lisäämässä pölyä, tai murua, tai kaatamassa kannusta kastiketta. Kaikki sujui ympärillämme kuin tarkkaan harkittu tanssi. Valot, musiikki ja veden heijastukset loivat tunteen, ettei tiennyt oliko veden pinnalla vai pinnan alla satumaisen sinisessä maailmassa.
Keiton jälkeen silmämme sidottiin ja taiteilijat poistivat näkymättömissä pöydältä liinan ja kannen, jonka alta paljastui kirkas joen pohja. Yksitellen Ahdin tyttäret ottivat kiinni kädestä ja asettivat sen veteen, samalla vapauttaen sidotut silmät ja ohjaten käden joen pohjassa olevalle meripihkan näköiselle kivelle kuiskaten samalla korvaan: "It's amber, eat it." Vaikka oikeaa meripihkaa ei ole syötäväksi tarkoitettu, oli nekku aidon meripihkan näköinen ja tunnelma joen äärellä mystinen.
Joen pohjan päälle asetettiin kirkas pöytälevy, että pääsimme nauttimaan seuraavasta herkusta, nahkiaisesta. Nahkiaisen jokinen maku sai osakseen illan eksoottisimpien makujen tittelin. Nahkiaiset olivat aika suuria ja huoneesta poistuessani huomasin, että vain muutama muu oli syönyt sen laillani kokonaan. Eikä se pahaa ollut, vain voimakkaan yksipuolisen jokista, vähän samaan tapaan kuin vaikka ostereissa maustaa suolaveden. Upeat lisukkeet tukivat annosta kuitenkin hienosti.
Illallisesta vastasi Juris Dukalskis kokkitiimeineen, hän on keittiömestari Tam Labam Büs Augt- ravintolassa, joka kuuluu Latvian TOP 3 ravintoihin.
Suuren hunajaleivän sisuksista meille annosteltiin jälkiruuat ja ilta päättyi lopulta hunajakakun kautta siitepölyllä maustettuun mantelimaitoon.
MENU
LATVIAN SENSES
18.01.2017
Welcome drink: Cloudberry infusion with Riga Black Balsam
FOREST
Appetizer
Smoked beaver with bilberry-marinated pearl onions and salted cucumbers
dark-beer bread, golden chips, seed-bread crisps, dark-beer gel
Drink: Wild-berry infusion, pine-cone syrup, BIOvodka
Main course
Juniper smoked venison with black salsify, kale, Laima chocolate puréed prunes, black trumpet mushrooms, and pine-cone demi-glace sauce
black trumpets, roasted malt, onion crisps
Drink: Abavas winery Cherry Port
River GAUJA
Soup
Crayfish velouté soup with bream croquette and young wheat
sunflower seeds, parsley, seaweed, crushed crayfish
Appetizer
Fried lamprey in a tea jelly with brined mushrooms and black-garlic mayonnaise
horseradish cream, crispy fish skin, seaweed powder, watercress, pickled mustard seeds, dill
Drink: Abavas winery Pommo, Birzī birch sap, Valmiermuiža japonica-quince seltzer
Valmiermuiža DEGALUS (burned beer)
MEADOW
Desserts
Lāču rye bread with hempseed spread, cranberries, and bio buckwheat honey
sour cream, candied japonica quince, rowanberry jam
Honey minicake with cloudberry jam and japonica-quince foam
Drink: Chamomile almond milk
Menun yksityiskohtainen toteutus oli lumoava, eikä osasten summaa pysty mitenkään toistamaan näppäimistöllä. Hieno lanseeraus Euroopan Gastronomiselle Alueelle 2017. Muita alueita tänä vuonna ovat Tanskan Aarhus ja Italian Lombardia.
Liitän loppuun vielä videon, joka illallisemme esikuvana on varmasti toiminut. Samantyyppinen toteutus, josta tunnistan monta omasta illallisestani tuttua elementtiä, on tuotu aitoon luontoon. Video tallentaa mykistävän kauniin moniaistisen ruokailukokemuksen vuodenajat-teemasta.
Osallistuin kutsuvieraana Latvian suurlähetystössä järjestettyyn tilaisuuteen.