Uusi Vuosi, uudet
trendit. Maailmalta kannattaa käydä joskus lainaamassa ja jos ruokatrendeistä
puhutaan, niin New York on paikka, josta ammentaa. Viime vuoden villitys siellä
on tänä vuonna kuuminta hottia täällä. Ja sehän on liha-luuliemi.
Brodo eli broth, kunnon
liha-luuliemi. Pitkään ja hartaasti keitetty; ydinluista, vähälihaisista
luista, kasviksista ja mausteista haudutettu kirkas lihaliemi, joka antaa
syvyyttä niin kastikkeisiin, risottoon kuin vaikka pho-keittoon. Liemen voi
keittää tietenkin myös kalanperkeistä tai äyriäisten kuorista. Noista usein
kompostiin heitettävistä aineista syntyy pienellä vaivalla mitä upein liemi,
joka päihittää lihaliemikuution mennen tullen. Minä vielä vähän harjoittelen
sitä, että pakasteesta löytyisi aina tarvittaessa (asiallisesti merkitty!)
kulloiseenkin tarpeeseen sopiva herkullisen makuinen liemi.
Kyllähän liemiä on
keitetty aina, nyt uutena jujuna on käyttötarkoitus.
Lihaliemen voi nimittäin nauttia sellaisenaan. Proteiinipitoinen, paljon
kollageeniä sisältävä liha-luuliemi lämmittää kylmässä pakkaspäivässä, piristää ja
antaa energiaa. Aivan täydellinen termospullontäyte siis. Maistan jo
hiihtoretkellä nautitun liemikipon huulillani! Isossa Omenassa liha-luuliemeä
hörppivät kahvimukeista terveystietoiset, sen kun uskotaan olevaan hyväksi niin
nivelillä, luille, sisuskaluille ja iholle, hiuksille sekä kynsille.
Minä uskon ainakin makuun
ja lämmitykseen!
Liha-luuliemen keitossa
tulee helposti reikäkauhaa ikävä, ellet sellaista omista. Kirkkaan liemen
keittämiseksi on pinnalle kiehahtava sakka siivilöitävä pois. Muuten liemen
teossa ei ole mitään vaikeaa, sipulitkin heitän kuorineen mukaan. Pieni ripaus
happoa, viinietikkaa, viiniä tai tölkillinen tomaatteja auttaa irrottamaan
ravinteet luista. Ranskalaisen tradition mukaan liemi koostuu yleensä yhden
eläinlajin luista, nyt sekoitetaan vaikka kananluita ja nautaa. Kuinka
vapauttavaa. Ja helpottavaa, sunnuntainakin löytyy kaupan hyllystä kanankoipia
ja häränhäntiä. Mausteilla saat klassisesta liemestä helposti viriteltyä uuden
version, vaikkapa aasialaisen. Liemeä voi keitellä vuorokaudenkin, kunnes luut
lähes murenevat, mutta hyvän makuista saa 3-4 tunnissakin.
Liha-luuliemi (Brodo-ravintolan Marco Canolan reseptiä soveltaen)
800g maustamattomia
kanankoipia
1 kg häränhäntiä
3 sipulia
2 porkkanaa
1 kokonainen valkosipuli
3 varsisellerin vartta
1 tlk kuorittuja
tomaatteja
½ lehtipersiljaruukku varsineen
2 tl kuivattua timjamia
1 tl mustapippureita
1 tl valkopippureita
2 laakerinlehteä
Suolaa
Huuhtele lihat kylmässä
vedessä ja aseta ison kattilan tai padan pohjalle. Peitä kylmällä vedellä.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna sitten poreilla hiljalleen n. tunnin. Kuori
pinnalle nouseva vaahto reikäkauhalla.
Lisää kaikki loput aineet
ja vielä vettä niin, että kaikki peittyvät. Halkaise sipulit ja koko
valkosipuli kuorineen, se ei haittaa koska liemi siivilöidään. Anna kiehua kansi auki hiljalleen n. 3
tuntia.
Siivilöi liemi. Ota lihat
talteen muuta käyttöä varten. Mausta liemi suolalla. Laimenna tarvittaessa vahvaa lientä vedellä.
Nauti höyryävän kuumana
kahvimukista ja anna pakkasen paukkua.
Lisää liha-luuliemestä
uudessa tammikuun K-ruoka -lehdessä, jonka saat ostosreissulla kätevästi mukaan
marketeista ja kaupoista.
Kaupallisessa
yhteistyössä K-ruoka