Jostakin syystä kohti TOH2014-aluetta kohti kävellessä ajattelin mennä vuosien yleisurheilun MM-kisoja, muistatteko niitä, joissa satoi koko ajan mielikuvituksellisen lujaa ja joihin olin ostanut IsoHoolle ja avecille (lähetin suosista kaverin matkaan) synttärilahjaksi liput.
Taste of Helsinki 2014 on kansalaistorilla, eli heti siinä Kiasman takana jo 3:tta kertaa järjestettävä, ruuan ja herkuttelun festivaali, jossa Suomen huippuravintoloiden aikaansaannoksista pääset kerrankin nauttimaan mutkattomassa ilmapiirissä ja kohtuukustannuksin.
Iso käsi Festivaalin ideoineille Barry ja Mira MacNamaralle, jotka festarin aikana saavat pikkuisen vielä apua n. 400 hengeltä, sekä tietenkin yhteistyökumppaneilta.
Pääkaupunkilaisille, juttu on varmasti jo tuttu, mutta paikkaan soisi löytävän myös muualta Suomesta, kun junat ja bussit ja autot kulkee. Helsingin henki tänään, se on kulinarismi!
Pikku sade ei haitannut lain, varsinkin kun kojuilla kohtasi sitä peräänkuulutettuakin- mutta täältä tosiaan löytyvää- lämmintä palveluhenkeä ja monella luukulla saattoi tavata itsensä keittiömestarin aurinkoisesti hymyilemässä. Kiitos mm. Smakbyn Michael Björklund juttutuokiosta (på svenska!), Askin Filip Langhoff hurmaavasta palvelusta ja Juuri- ravintolan Ilja Björs joka käsittämättömän aurinkoisena (ja suunsoiton seurauksena) kantoi 3 annostani läpi festarialueen toisessa nurkassa olevaan telttaan, jossa olin yhyttäytynyt Soppa-Hannan ja Kulinaarimuru-Jaanan seuraan.
Ja se ruoka! Söisi suu, vetäisi vatsa, vaan ei kestä hennot sääret! Parhaani kuitenkin tein, kaikesta nautin ja paljon jäi harmikseni maistamatta.
Ja kuvaamatta.
Smakbyn:Ahvenanmaan pannukakusta, luumuja ja kermavaahtoa |
Smakbyn, Åland ;Itämeren kalatartar sekä rapuja ja siianmätiä |
Ask: Porsaankylkeä, varhaisperunaa & sipulia |
Askin jälkkäri oli super-taivaasta!
Ask: Suolaheinää & valkosuklaata - Erikoismaininta: Taivaallinen jälkkäri! |
Juuri: Prässättyä graaviahventa |
Juureen tuhlasin viimeiset markkani, Ravintolan menu oli onnistuneen tasapainoinen. Älkää tehkö kuten minä melkein tein, ja ylenkatsoko punajuurimakaroonilaatikkoa. Nimittäin huippu.
Juuri ; Punajuurimakaroonilaatikko |
Juuri: Kuttujugurttijäädyke, lakritsia, vadelmaa ja fenkolia |
Hummerimakkara ja sahramirisotto erottautui suuhuni myös herkkujen herkkuna.
Demo: Hummerimakkara, sahramirisottoa, rakuunadressing |
Toistuvia trendejä, mutta hyvinkin erilaisin toteutuksin tuntuivat olevan pitkään kypsytetyt lihat, vuohenmaito ja lakritsa. SamiTalbergin lakritsa-korvasienimunakas ansaitsee vielä maukkuusmainonnan ja Postresin luukulla naureskelimme, että kaiken tämän ruokahuuman keskellä, mitä suomalainen tilaa. No uusia perunoita ja anjovisvoita! Ehkä hiukan turhankin simppeli...mutta hyväähän sekin oli.
Aika mielivaltaisesti maistelin annoksia, koska tilaisuuteen osallistumismahdollisuus tupsahti eteeni hiukan yllättäen, en ollut tehnyt etukäteissuunnitelmia ja kun ne sääret ovat mitä ovat oli pakko karsia, omalla kohdallani kartoin sitten tutumpia ravintoloita, esim Farangia ja Kaartin Hodaria&Hummeria, vaikka tiedän, niin tiedän, kuinka olisin nauttinut niiden annoksista.
Laitetaan nyt vielä kuvat Suomen ja Ruotsin kokkimaajoukkueiden kutsuvierasaloituksessa tarjotuista "ammuspusseista". Kun kaikki huuhdottiin arvoisesti alas Taittingerilla, siitä oli hyvä jatkaa Terhin keittiössä -Terhin kanssa alkuiltapäivän kierrokselle. Käytyäni välillä syömässä toisessa tilaisuudessa toisia herkkuja palasin tosiaan vielä alueelle ennen junani lähtöä.
Vuohenputkimoussea |
verimakkaraa |
Ja vielä iloiseksi lopuksi pieni vinkki sunnuntainkävijöille. Le Creuset myi kaikki esillä olevat ihanuudet pois puoleen hintaan messujen päätyttyä.
Have yourself a Taste of Helsinki!