About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kanaa ja kikhernehiä


Huomasinpa, että pöydässämme ei ollut aikoihin vieraillut minkään sortin intialainen ruokalaji, vaikka se onkin yksi lempparikeittiöitäni. Tilanne oli tietysti korjattava hetimmiten ja sopi hyvin kun Saarionen järjesti meille oikein varsinaiset kanaviikot. Tai oikeammin mielenkiintoisen jyväbroilerpäivän (josta postailen vielä enemmän).Mutta nyt siis kokkaillaan Saarioisten jyväbroileria tulevina viikkoina varmasti useamman kerran.

Intialaisittain kanaruokavaihtoehdoissa vaivaa vain runsaudenpula, mutta tälle tielle lähdettiin. Kikherneitä en ollut aikaisemmin laittanutkaan liha-annokseen mukaan. Ruokalaji oli sopivan mausteinen, ei tulinen ja valmistui kaikkine lisukkeineen puoleen tuntiin aloituksesta. Jyväbroilerpäivässä keskusteltiin nimittäin paljon aiheesta marinoitua vai marinoimatonta. Kyllä minäkin käytän marinoitujakin, kun ne aina tarjouksessa puoliväkisin hyppäävät ostoskärryyn. Ensisijaisesti ostan ja haluan ostaa kuitenkin marinoimattomia, mutta kun saatavuus on välillä huono ja hintakin yleensä korkein mahdollinen, niin pistää joskus ihmettelemään. Jokatapauksessa en ole koskaan kokenut ettenkö halutessani saisi kanaan makua.

Kanaa ja kikherneitä.
4:lle

3 rkl öljyä
380g. jyväbroilerin fileepihvi (tähän sopisi kyllä paremmin rintaleike, mutta yllätys yllätys, sitähän ei tuona päivänä löytynytkään hyllystä marinoimattomana jyväbroilerina)
1 sipuli, pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 chili silputtuna tai 1-2 tl chilitahnaa
2 tl jeeraa
2 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 purkki tomaattimurskaa
1,5 dl vettä
1 rkl tuoretta minttua tai jos on pakko niin kuivaa sitten
1 tölkki kikherneitä
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

Paloittele kukin kananpala n. 3 osaan. Kuumenna öljy wokissa tai korkealaitaisessa paistinpannussa ja ruskista öljyssä kananpalat. Siirrä syrjään.

Laita nyt pannulle sipulit, chili ja muut mausteet, ja paista miedolla lämmöllä pari minuuttia. Tässä vaiheessa intiatuoksu valtaa keittiösi.

Sekoita mukaan tomaatit, vesi, minttu ja herneet. Sitten kananpalat. Tarkista suola ja anna hautua kannen alla   parikymmentä minuuttia.

Tsekkaa mausteet. ripottele päälle korianteri ja aseta tarjolle.

Tässä vielä kuplitaan pannulla

Tarjoile jogurtin (raidan) ja basmatiriisin tai naan-leivän kanssa. Tai molempien kuten minä ahne.

Mistä tulikin mieleeni meidän tämänkertainen raitamme.


Pistaasiraita

5 dl paksua luonnonjogurttia
2 rkl hunajaa
1/2-1 dl kuorittuja pistaasipähkinöita murskattuna

Sekoita kaikki aineet ja anna tekeytyä jääkaapissa. Raita oli ihanan erilainen ja makean pähkinäinen. Sattuneesta syystä minulla oli murskattuja pistaasipähkinöitä jääkaapissa. Niiden saattaminen tähän valimiuteen olisi ollutkin aika hidasta. Ensin kuorin, sitten kalttasin kuumassa vedessä, että "nahkakin" lähtisi, eikä ruskistaisi väriä,  hieroin tosiaan sen nahan pois ja vielä surrautin murskaksi tehosekoittimessa vesitilkan kera.

Ja laitetaan nyt kaikki samaan syssyyn, eli pakollista viherannosta esitti



Mangoldi sinapinsiemenillä

Reilu kimppu mangoldia tai pinaatinlehtiä (silloin reseptin nimi ei ole tietenkään mangoldi...)
2 rkl öljyä
1/2 tl garam masalaa
1 rkl sinapinsiemeniä
2 salottisipulia



Kuumenna öljy paistinpanulla savuavaksi, lisää garam masala ja sinapinsiemenet ja laita nopeasti kansi päälle ja pidä niin kaun kunnes sinapinsiementen hurja poptanssi loppuu.

Lisää sekaan sipulit, (lämpö ei ole enää toivottavasti täysillä) ja mangoldit jotka olet leikellyt varsineen päivineen, tai vaihtoehtoisesti pelkät pinaatinlehdet. Anna niiden vilttiintyä ja hauduttele  varret kypsiksi.



Oli ihan ok lehtien suhteen, mutta kyllä varret oli tähän aikaan syksyä ettenkö sanoisi puisevia. Olis pitänyt vaan jaksaa kerätä tarpeeksi lehtiä.



tiistai 13. syyskuuta 2011

Suppilovahveropasta


Suppilovahvero poikineen ilmestyi eilen meille koiraystäväni Hilkan toimesta. (Hilkka ei ole koira, vaan hänellä on saksanpaimenkoira Yoda, mutta kutsun häntä kuitenkin koiraystäväksi, koska olemme ystävystyneet pk-harrastuksen parissa). Puhelu metsästä: "Täälä ois suppiksia, mä en syä sieniä, mutta voinko mä kerätä sulle?"
Ai että voitko? No KIITOSSSS!

Osan saaliista puikkasin pakkaseen, osan jätin ruuanlaittoa varten. Ja tänään oli sopivasti pasta päivä. En halunnut lähteä sille kermaiselle tielle, joka aina helppoudellaan hurmaa, vaan kokeilla jotakin yksinkertaisen eleganttia. (johon ainekset löytyisvät kaapista).

Hesarin reseptikätköistä löytyi "Kantarellit ja suppilovahverot calabrialaisittain Ditole alla silana", ja tätä vaikuttavan nimistä sienilisäkettä mukaellen valmistin oikein maukkaan pastan.


Suppilovahveropasta calabrialaiseen tyyliin
2-3:lle

  • 1/2 l suppilovahveroita
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 3-4 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 2 viipaletta rukiista jälkiuunileipää
  • 2rkl hienonnettuja kapriksia
  • 1 dl lehtipersiljasilppua
  • 1 tulinen chilipalko silppuna
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • suolaa
spaghettia henkilömäärän mukaan

Laita pasta kiehuvaan veteen  ja keitä napsakaksi.

Sillä välin paloittele suppikset. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä valkosipuli. Lisää sienet ja paista puolikypsiksi. Sekoita joukkoon leipä, kaprikset, persilja, chili ja viinietikka. Sekoita, mausta suolalla ja hauduta kypsäksi. (no samanteinhän se kypsää on). Jos kaprikset on niitä minikokoisia, voi jättää kokonaisiksi, mulla oli sitä keskisuurta kokoa, nypin varret pois ja hienonsin

Sekoita valutettu spagetti seokseen ja tarjoile parmesanin kanssa.

Jos on ongelmia kuten minulla paloitella kuivan sitkeä jälkiuuniruisviipale, niin se käy muuten näppärästi keittiösaksilla. Purivat paremmin kuin veitsi.. Älä pelkää lisätä myöskään oliiviöljyä, sehän on ainoa "kastike" tässä, ja sen puutteessa annos turhan kuivaa.



Hyviä makuja!

tiistai 6. syyskuuta 2011

Pursottaa hän (tavallista täytekakkua)


Mietteitä pursottamisen anatomiasta ja täytekakkujen sietämättömästä keveydestä...

Tai sitten aivan tavallista tarinaa siitä kun vaihteeksi tein vanhanaikaisia täytekakkuja naapurin isännällä 2kpl. Toiveena oli tavallinen kakku, ei mitään ambumalanssin kuvia vaikka kakut ensiapuun päätyivätkin.

Valitsin siis ihan omapäisesti vadelmahillo-kermavaahtorahkatäytteen, kinuskikuorrutteen ja kermapursotukset.


Sokerikakun pohjan teen aina samalla perinteisellä tavalla, ja samaan tyyliin näyttää tekevän moni muukin Herkkusuu.Eli yhtä paljon sokeria, jauhoja ja munia.
Muut ainekset riippuvat siis munien määrästä. Tällä kertaa tein kaksi kuuden munan kakkua.

Sokerikakkupohja
munia kakun koosta riippuen, 4 munaa on semmoinen sopiva "perhekakku".
jauhoja
sokeria
1 tl leivinjauhetta

Ota siis vaikka 2 isoa juomalasia, särje toiseen munat ja sitten mittaat toiseen saman verran sokeria. Vatkaa valkeaksi vaahdoksi, niin että ehdit tehdä lusikalla nokottamalla kahdeksikon vaahdon pintaan ennenkuin se katoaa. Siis kahdeksikon alkupää, ei "vaahto". Aivan kuten köksän tunnilla joskus opastettiin. Lisää varovasti siivilöiden nuolijalla sekoittaen jauhot, joissa leivinjauhe sekoitettuna, älä muuta leivinjauhe määrää isommaksi vaikka munien määrä muuttuu, tämä onnistuu jopa ilmankin, mutta liika saa vain taikinan kuohumaan uunissa.

Kaada taikina korppujauhotettuun voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa uunin ALATASOSSA 40-60 min, koosta riippuen. Älä auo luukkua turhaan, kakku lässähtää. (Tämä oli aina lapsuudessa se suurin jännityksen ja varoittelun aihe).

Tee pohja mielellään tänään, täytä huomenna jos haluat koristella ja tarjota sen ylihuomenna. Perinteisesti leikkaa 3 osaan, kostuta mehulla, maidolla tai vaikka sokerivedellä ja täytä haluamallasi täytteellä. Minulla siis kaupan vadelmahillo ja kermavaahtorahkaseos vaniljasokerilla hiukan makeutettuna. Aika ohuet kerrokset. Tämä ei ole nyt mikään liivatekakku. Sitten vain tekeentymään kylmään seuraavaan päivään hajuilta suojattuna ja ehkä pienen painon alle.

En ole pitkään aikaan tehnyt kinuskikuorrutusta, mutta nyt tein ja voih kun siitä tulikin hyvää, herkullista ja kaunista.


Kinuskikuorrutus
yhteen kakkuun
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1dl fariinisokeria
1 rkl voita

Vaaleamman kinuskin saat jos käytät pelkkää hienoa sokeria, fariinisokerilla pelkästään tulee tosi tumma. Kuten haluat. Keitä pinnoitetussa kattilassa sokeria ja kermaa parikymmentä minuuttia, eli kunnes kinuski sakenee. Sekoita joukkoon voi ja nosta kattila jäähtymään hetkeksi, että kinuski jämähtää varmasti kakun päälle, eikä juokse karkuun.
Valuta sitten kinuski kakun päälle. Se asettuu aika hyvin itse siihen, paitsi jos kakkusi on kovin kuopallaan, voit joutua väjän levittelemään, tee se heti sillä kinuski sitten jämähtää kuitenkin suhteellisen nopeaan.

Kun Kinuski on jäähtynyt voit aloittaa kermapursottelun. Minä käytin näihin kahteen kakkuun yhteensä 1/2 l vispikermaa täytteeseen ja pintaan. Vispikerman saat maustaa sokerilla ja vatkata aika tujuksi, että pursotukset onnistuvat. Sehän ei mene sillä lailla voiksi kuin kuohukerma. Vatkausaika vain on vähän pidempi.

Katselin mitä pursotustyllia minulla on ja valitsin siitä sitten pari umpimähkään, en oikein tiennyt minkälaista jälkeä oli tulossa. Reunat kannaatta muuten pursotusten alle ensin sivellä kermavaahdolla, niin pursotukset kiinnittyvät paremmin.


Toinen kakku sai siis korinpohjapursotuksen tähän tyyliin. Muistakaa laittaa sitten vähän kerrallaan kermavaahtoa pussiin, ettei se sula teidän käsiinne, tämä on kuitenkin aika hidasta hommaa näin maallikolle.

Toinen kakku sai sitten tälläiset reunakoristelut, kun alkoi tulla jo kiire, ei kai tällä mitään nimeä ole, mutta näin pursottelin menemään.


Päältä katsottaessakin kakut ovat vähän erilaiset pursotuksiltaan. Tämän kakun kiva epäsymmetria johtuu siitä, että kun nostelin lastalla kermavaahtoa kakun reunoille, niin enköhän tietenkin losauttanut läjän sitä myös kinuskin päälle. Ei muuta kuin lusikoimaan enin pois ja aloittamaan pursotusoperaatio siitä. Lopuksi heittelin vähän helmiä päälle, kun en muutakaan keksinyt.

Ja lopuksi asian vierestä, mutta apua! Olen ollut hirveän tyytyväinen itseeni, kun en ole mikään IT-nero, että olen tämän puolitoistavuotta onnistunut blogaailemaan ja muokkaamaankin blogiani oman näköiseksi. Eilen kuitenkin, menin päivittämään tuputetun käyttöliittymän ja lopulta vaihdoin selaimenkin Chromeen ja nyt olen aivan hukassa. Olen vaihtanut ne jo takaisin, mutta "ominaisuudet" jäivät. Eli aikaisemmin pystyin muokkaamaan kuvien koka, liittämään kuvatekstejä yms, tässä postatessani, kuvat näkyivät myös koko ajan, nyt vain koodina. Samoin sain ladattua kuvat suoraan picasasta napin painalluksella nyt pitää etsiskellä omista tiedostoista...Nyt nuo kuvatkin ovat noin pikkuisia!! Olen aivan surullisen epätoivoinen. Ja erittäin kypsä. Kypsempi kuin pääsiäislampaani.


sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Mozzarellaa ja avokadoa jogurttikastikkeessa


Voi mikä tylsä ruuannimiotsikko todella postauksen arvoisalle alkupalalle! Me likes. Samoin vieraat.

Ja tietenkin bonuksena vielä helppoa ja nopeaa kategoria. Siitähän mä tykkään eritoten.

Resepti löytyi loppukesästä rakkaiden ystävieni mökillä keittokirjahyllyä selaillessani. Löysin minulle kokonaan uuden, kylläkin jo 2003 ilmestyneen edesmenneen Visa Nurmen ja Antti Vahteran keittokirjan "Likivihreät". Kirjasta löytyi toinen toistaan kutsuvampia mutta kuitenkin yksinkertaisia reseptejä. Tuskailin siinä, että pitääkö näitä nyt alkaa käsin kopsaamaan, kunnes FrauDoctorEbertnuorempi kehotti ottamaan kuvia kirjan sivuista! Voi pyhä yksinkertaisuus kun välillä ei itse hoksaa mitään. Näinhän ne aikoinaan jo vakoojafilmeissä toimivat...

Reseptiin liittyy vielä toinen "myöhäisherännäisyys", jota tuskin kehtaan tunnustaa, mutta tunnustanpa kuitenkin. Koska luulen, että tältä tieltä ei liene paluuta.

Asia koskee siis mozzarellaa. Olen aina ihmetellyt kyseisen juuston suurta suosiota, kun ne erilaiset pallukat ja pötköt salaateissa ovat aika mauttomia. Kuumana sen käytön vielä tajuan, vaikkakaan en kyllä koskaan ymmärtänyt sitä jamiemaista mozzarellan repimistä kuorrutteeksi. Raaste, ihan sama mulle...

Kyllähän aina olin kuullut Bufalamozzarellasta (eli puhvelinmaidosta tehdystä), mutta ei sitä ennen täälä maaseudun sykkivässä kasvukaupungissa mistään saanut. Jossain vaiheessa kai lopetin etsimisen, eli tätä Pirkan bufalamozzarellaa on ollut olemassa varmaan jo vaikka kuinka kauan, en vain ole osannut tarttua pakettiin.

Onneksi nyt osasin, ero tavallisiin on samantyyppinen kuin oikealla fetalla ja sitten niillä fetaa imitoivilla kumikuutioilla. Bufalamozzarellan koostumus (ja maku sen mukana) on nimittäin niin suloinen. Päältä pallukkaa puristeltaessa se tuntuu samalta kuin medium rare (ellei peräti rare!) pihvi, ja auki leikattaessa tai revittäessä (sillä tämä juusto suorastaan kutsuu repimään, nyt taas niin ymmärrän sinua Jamie!) Sisältä paljastuu mehevä, lähes valuva sydän, joka kuitenkin pysyy vielä koossa.

Siis ellet saa bufalamozzarellaa, unohda tämän resepti kunnes saat sitä. Määrään minä! (ja usko pois, se on kyllä omaksi parhaaksesi!)


Mozzarellaa ja avokadoa jogurttikastikkeessa

2 pussia bufalamozzarellaa
2 avokadoa
2dl ruokajugurttia
1 sitruuna
2tl sokeria
1/2 punaista chilipalkoa
1 dl basilikaa
tuoretta rosmariinia
Maldon-suolaa
mustapippuria myllystä

Puolita avokadot, koverra liha kuorista ja pilko reiluiksi kuutioiksi. Kierittele kuutiot kulhossa 1/2 sitruunan mehussa, etteivä ne tummu.

Revi tai leikkaa mozzarella paloiksi ja asettele laakealle tarjoiluvadille. Sekoita jogurtti 1/2 sitruunan mehu ja sokeri, joka on aika oleellinen tässä maun kannalta. Että älä unohda. Levitä seos juuston päälle.

Heittele pinnalle avokado-kuutiot sekä pilkotut chilit ja yrtit. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

Omista kuvistani hoksaa, että nyt toisen kerran tätä tehdessäni hautasin myös avokadot jogurtin alle, kun en muistanut, että ne kuuluvat päälle. Ei varmaan vaikuta makuun, ulkonäköön kylläkin. Nämä voi tehdä myös valmiiksi annoslautasille. Me söimme tämän neljään pekkaan tällä kertaa tuoreen leivän kera.

Tähän loppuun vois taas laittaa ne vilkkuvat neonvalot, jotta

TEE-TÄTÄ-TEE-TÄTÄ-TEE-TEE-TEE-TÄTÄ

Mutta ei hän osaa.

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Zuccini zienissä


Kanttarelliset brunssiletut kuulostivat sen verran herkulta, että jotakin sinnepäin piti itsekin tehdä. Sienimetsä on vielä korkkaamatta tältä syksyltä, mutta onneksi tuossa metsänreunassa pukkaa kangasrouskua aivan reippaasti ja kun itse en pane pahaksi rouskun roisimpaa makua niin valinta oli helppo. Kesäkurpitsalätyt ovat myös olleet tekolistalla ja valmistukseen pääsi ensimmäinen googletuksen tulos eli Kotilieden resepti,

Meidän perheemme tiistaipäivälliseksi siis valmistin kesäkurpitsalettuja ja rouskusalaattia. Ajattelin, että Iso-Hoo saattaa suhtautua ruokaan nuivasti niin valmistin sitten myös kermaista muhennosta rouskuista. Se päätyi Metsästäjänleipä-tyyppisesti hunnuttamaan juustokuorrutuksen kera jauhelihapihviä paahtoleivällä.

Aika retro...

Ja koska TIESIN Urho7v:een suhtautuvan erityisen nuivasti ainakin rouskusalaattiin (ja todistetusti nyt myös kesäkurpitsalättyihin), niin tein sitten pojalle, vielä leivän pelkällä pihvillä ja niukalla juustolla. Että semmoinen äiti täälä, aina vannonut, että kaikki syö sitten samaa ruokaa...huokaus.

Eli niin siinä kävi, että sain syodä yksin kesäkurpitsat rouskusalaatilla. Ja sen verran uteliaisuutta herätti myös sienileipä, että pitihän sitä syödä sitten sellainenkin. Tämä kevyt ruokailu sopikin ehdottoman hienosti juuri maanantaina aloittamaani kevennettyyn elämäntapaani (lue rieetti!), jonka nyt saatoin aloittaa lopetettuani Maitotytön imetyksen. Oli nimittäin taas sellainen operaatio, että taisin lihoa imetysaikana 5kg. Olen kuullut urbaanilegendoja naisista, jotka jopa laihtuvat imettäessään...

Kesäkurpitsaletut

1 kesäkurpitsa (noin 300 g)

2-3 munaa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
1-2 valkosipulinkynttä
ripaus yrttisuolaa
ripaus mustapippuria
tabascoa tai cayennepippuria

Raasta kurpitsa.
Lisää raasteeseen munat, kaurat ja jauhot ja valkosipulimurska.
Mausta. Tosi reilusti sitten, omistani tuli näillä ripauksilla aivan liian mauttomia.
Paista paksuja lättyjä voissa lättypannulla.

Tarjoile kirpakan rouskusalaatin kanssa niin saat jotakin balanssia makuun.

Rouskusalaatti


3dl ryöpättyjä rouskuja silputtuna
1 sipuli
1dl maustamatonta jugurttia
1dl ranskankermaa
ruohosipulia silppuna
mustapippuria
suolaa
 
Sekoita ainekset salaatiksi. Tarjoile kesäkurpitsalettujen päällä.laita kuvaa varten vielä basilikanlehdykkä annoksen päälle, vaikkei sitä reseptissä mainitakaan.
 
 
(mikäli postauksen kirjoittaja kuulostaa lievästi *****untuneelta, asiassa saattaa olla vinha perä, mikä mitä ilmeisimmin johtuu post-lactating syndroomasta)

sunnuntai 28. elokuuta 2011

(kaupan)Tortellineja ja puutarhurin kastike


Rehvakkaasti nimitin kastikkeen puutarhurin kastikkeeksi, kun niin monta ainesosaa sai näppärästi hairaistua omasta puutarhasta. Jos kuitenkin olisitte todistamassa kasvimaani - lievästi sanottuna - rehevöitynyttä tilaa tänä vuonna, niin voisitte kyseenalaistaa tuon "puutarhuri" nimikkeen. Yhtä kaikki, jyvät ovat erottuneet akanoista kun kasveista pontevimmat (esim.mangoldi) ovat puskeneet itsensä läpi vesiheinäpensaikon. Ja yllättävän monta satovarmaa suosikkia (esim.porkkana) on myös tuon vaipan alle jäänyt. Mutta eiköhän se ole kylvökausi ensi vuonnakin, en ole ainakaan kuullut että kenellekään olisi langetettu kasvimaanpitokieltoa huonon hoidon takia. (Mutta jos olisi, voisin olla vaaravyöhykkeessä).

Tämä oikein maukas ja simppeli ruoka perustuu siis kahteen asiaan. 1. piti saada nopeasti joku kastike kaupan kuivatortellineille ja 2. kyllä, kesäkurpitsa, yksi ainokainen taimeni, kuului todellisiin selviäjiin, eli satoa on pukannut tasaisesti.

Tortellinit puutarhurin kastikkeella
2-4:lle, vähän kurpitsankin koosta riippuen

1 kesäkurpitsa*
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä*
öljyä
1 kasvisliemikuutio
140g tomaattipyrettä
vettä
yrttejä, esim
basilika,*
timjami.*
rosmariini,*
lehtipersilja*
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
 kourallinen pinjansiemeniä


Valitsemisiasi kuivatortellineja haluamasi annosmäärä.

Laita tortellinit kiehumaan.

Freesaa öljytilkassa pannulla kuorineen (ainakin jos omasta maasta) pilkotut kesäkurpitsat, pilkotut sipulit ja hienonnettu valkosipuli. Älä polta.

Lisää loput aineet, vettä vielä tosi varovasti. Anna porista hetki ja soseuta sitten sauvasekoittimella sileämmäksi. Tarkista  maku ja lisää mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Lisää vettä mikäli liian puuromaista. Paahda pinjansiemenet.

Siivilöi tortellinit ja sekoita kastikkeeseen. Ripottele päälle pinjansiemenet, niistä tulee ihana suutuntuma.Tarjoilee pecorino- tai parmesanlastujen kera.


tässä vielä pecorinon kera

asteroidut* ainesosat oli sitten omaa tuotantoa

perjantai 26. elokuuta 2011

Chorizo-kaalipata


En ole mikään suuri makkarankuluttaja, mutta nyt on ostettu monta pakettia chorizo-raakamakkaraa, kun huomasin, että Saarionen on sellaista alkanut toimittamaan. Meilläpäin kun ei ole aikaisemmin ollut valikoimissa siskonmakkaroita kummempia raakaversioita.

Viime kerralla mukaan tarttui myös muheva kaalinpää ja ajattelin sitten haudutella vähän mausteisempaa ja tomaattisempaa pataa perinteisen sijaan.

Chorizo-kaalipata

 4 chorizo- raakamakkaraa (unohdin katsoa grammamäärän) mutta siis yksi paketti
n. kilo kaalta
1 iso sipuli
3 porkkanaa
1dl puuroriisiä
kasvisliemifondikuutio
140g tomaattipyrettä
mausteeksi suolaa, mustapippuria, paprikaa, cayennepippuria,
lopuksi hiukan tuoreita yrttejä, meillä rosmariini ja lehtipersilja
tilkka öljyä
vettä

Suikaloi kaalia ja sipuli ja laita pataan öljytilkkaan pehmenemään. Lisää vettä niin, että kaalit juuri ja juuri peittyvät. Piko porkkanat mukaan ja puristele kiehuvaan pataan myös chorizo-pallukoita suoraan suolesta (kuulostipa pahalta...). Lisää myös riisi, tomaattipyre, fondi ja kuivat mausteet.

Anna porista pienellä tulella vähintäänkin riisit kypsäksi, mutta kauempikaan ei tee pahaa. Tarkista maku ja lisää yrtit. Tarjoile hyvän leivän kera. Oli kivan tulista ja loput isosta satsista laitoin pakkaseen, ettei yksin tarvitse koko viikkoa syödä samaa.