No ihan varmasti kakuttaa! Jos aamiaisrutiiniisi kuuluu jokin muu sanomalehti kuin Hesari, on suuret mahdollisuudet, että Ruokatorstai-osion kohdalla silmiesi eteen avautui pieni kevään kakkuextra. Toivottavasti ei menneet kahvit väärään kurkkuun! Mun kakkuja.
Sain toiveen valmistaa 4 erilaista kakkua. Samalla kävimme läpi kakkutrendejä meillä ja maailmalla. Koristelu on mielestäni tällä hetkellä rennompaa kuin aikaisemmin, kastikkeet, kuorrutteet ja täytteet saavat tursuilla ja valua. Kakuista täytyy löytyä myös tekstuuria, pähkinät, nougat, lastut, keksinmurut, marengit; kaikkea löytyy kakun pinnalta ja sisältä. Yhtä lailla suositaan aitoutta; oikeat marjat ja hedelmät, kukat ja yrtit ovat aivan omiaan niin kuorrutteen päälle kuin nyt niin kovassa huudossa oleviin alastomiin kakkuihin, joissa kakkua ei siis peitetä tomusokeria kummemmalla pinnoitteella.
Itse kakkutaikinatkin ovat tuhteja ja täyteläisiä. Niissä saattaa maistua vaikka porkkana, punajuuri tai palsternakka tai kardemumma. Vahvoja ovat siis myös mausteet. Ellet laita sitten ruusuvettä. Ah, niin herkkää ja eteeristä, mutta itse asiassa vähän kuin kuin vanilja eli annostellessa täytyy olla tarkkana. Liika on nimittäin helposti liikaa.
Huudossa ovat monikerroksiset kakut, mutta myös pienet ja sievät, mielellään korkeat. Kevään juhlakautena kannattaakin miettiä valmistaako mieluimmin kolme pientä ja suloista kakkua kuin yhden massiivisen. Pieni kakku kuluu nopeammin, eli pöytään saa vaihtaa taas uuden kauniin kakun kun isoa nirhattua kakun puolikasta saa katsella tuntitolkulla.
Jos erikoisuuksista puhutaan, niin mitä sanotte tästä johanneksenleipäpuu kakusta? Toiselta nimeltään johanneksenleipäpuun hedelmistä valmistettava jauho tunnetaan carob-jauheena. Se on gluteeniton (vaikka tämä kakku ei sitä olekaan koska mukana on myös vehnää) kaakaota muistuttava aine, hyvinkin makea mutta ei sisällä kuin pienen osan kaakaon rasvasta ja energiasta. Kakkutaikina on siis tummana carobista, myös väliin tulee vanukas carobista ja niinikään pinnan voikreemissä löytyy carobia. En minä tästä rikkaasta, mehevästä ja makeasta kakusta nyt varsinaisesti suklaata löytänyt, mutta jos mietitte taatelikakkua, niin ollaan jo lähellä tämän kakun makumaailmaa. Carob-jauhetta, jonka olemassaolosta kuulin vasta pari kuukautta sitten löytyy ainakin Cocovin valikoimasta, omani ostin Punnitse&Säästä- liikkeestä. Käsittääkseni luontaistuotekaupoistakin saattaa löytyä. Kakkua oli myös todella helppo leikata.
Kaikkien mausteisten ja tuhtien kakkujen äiti ja oma lempparini saattoi kuitenkin olla tämä banaanikakku. Mehevän mausteista banaanikakkua, välissä kerman ja tuorejuuston sekoitusta, päällä ihastuttavan valuvaa kinuskia (tietenkin juuri sitä pehmeää, mutta paksua karamellisoitua maitotiivistettä), paahdettuja maapähkinöitä ja sormisuolahiutaleita.
Eikä unohdeta salaista asetta, ihanaa tummaa rommia.
Toimittajan ja kuvaajan lähdettyä otin äkkiä itsellenikin pari valokuvaa. Ja sitten tajusin olevani neljän kakun loukussa.
Onneksi vain puhelinsoitto ja viinimarjakakku matkasi Animagi eläinsairaalaan ja kerroskakulla kuittasimme parin viikon takaisen Urhon tippumisen ratsastustunnilla eli kakku matkasi Koivusalon tallille, jossa on traditiona viedä kakku, mikäli on tahtomattaan joutunut jalkautetuksi ratsunsa selästä. Kakun kuva, jonka ratsastuksenopettajani Tanja julkaisi FB:ssä kommentilla "...että tälläänen putoamiskakku... nostaa riman aika korkealle seuraavalle"sai osakseen valtavasti tykkäyksiä. Kommenteissa vihjattiin (tai itseasiassa ihan suoraan sanottiin), että olin tehnyt varsinaisen karhunpalveluksen kaikille tuntiratsastajille. Epäilivät nimittäin, että ratsiopettajalla on melkoinen kiusaus antaa ratsastajille taitoihin nähden liian haastavia hevosia ja tehtäviä estetunneilla, jos putoamisen tuloksena saadut kakut alkavat olla tälläisiä.
Ihan oikeasti, kakuntekijää lämmitti nuo sanat! (Enkä puhu nyt tunteiden kuumenemisesta.)
Rommibanaanikinuskisuolamaapähkinä-ihastus pilkottiin uudelleen ja uudelleen paloiksi kun yritimme lasten kanssa ottaa perhe puuhaa yhdessä-kakkukuvaa erästä projektia varten seuraavana päivänä. Asiaan kuului kaikenlainen sormella päällyksen koukkiminen, eli kakku syötiin ehkä hiukan epätraditionaaliseen tyyliin.
Reseptit kakkuihin löytyvät tänään torstaina 7.5 Lännen Median levittämänä maakuntalehdistä Aamulehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat, Pohjolan Sanomat, Ilkka, Pohjalainen, Turun Sanomat, Kaleva, Keskipohjanmaa, Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti.