About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

MAITOTYTTÖ LEIPOO KINUSKIKAKUN



Jotenkin ihanan astridlindgrenimäinen otsikko.  Vähän samaan tapaan kuin  Peppi saa hienon vieraan, Peppi astuu laivaan tai Peppi keksii pönkin.

Maitotyttö leipoo kinuskikakun.

Ja niin totisesti tapahtui. Kiitos kuuluu Myllärin kinuskipala-aineksille. Olen varmaan joskus maininnut, että Maitotyttö on innokas ja sitkeä leipuri. Sitkeällä tarkoitan, että hän jaksaa hokea haluavansa leipoa jotakin (hittituote muffinssit), niin  kauan, että minä vähintään muutun reseptiksi. Tai ainakin yritän muuttua joksikin herkulliseksi, nopeatekoiseksi, ainekset-löytyy-kotoa jutuksi, jossa Maitotytölle olisi mahdollisimman monta sopivaa tehtävää,  että päästäisiin elämässä eteenpäin.

Maitotyttö tahtoo leipoa. Ja usein.

Eiliseen mä-haluan-leipoa-maniaan löytyi aivan paras juttu noista Myllärin valmiista kinuskipala-aineksista.

Me niin leivottiin.

Ja mitäs siellä pakkauksessa on?



Siellä on jauhoseos.



Ja siellä on kuorrutepussi. 

Aineksista tulee puoli uunipellillistä eli jos haluat koko pellin, kannattaa ostaa kaksi pakettia. Tämä meidän on varmasti tehtävä sarjan toisen vaihtoehdon eli mokkapala-ainesten kanssa. Niitä ei voi kerta kaikkiaan tehdä pellillistä vähempää. Muuten tuo puolipellillistä vastaa  pyöreää piirakkavuokaa, johon voit hyvin tehdä kinuskipalat. Maitotytön leipomuksesta tuli tällä kertaa hiukan kakkumaisempi kun tein sen Ikean silikoniseen sydänvuokaan.



Lisäksi tarvitaan sulatettua voita 100g (voi käyttää myös rypsiöljyä), 2 kananmunaa ja 1 dl vettä. Minä sulatin voin ja rikoin kananmunat, muuten Maitotyttö suoritti kaiken kaatelun ja sekoittamisen ihan itse.


Ja kas huomaan: miksi minulla ei ole kaunista posliinista ja pastellinväristä taikinakulhoa?Eikö elämäni olekaan täydellistä?



Sekoitettu taikina voideltuun vuokaan ja paistoaikaa 15-20 min 200 asteessa uunista riippuen. Koska Maitotytön kinuskipaloista tuli ennemminkin kinuskikakku eli hiukan paksumpi, paistoin sitä 30 min. Suosittelen siis kokeilemaan hammastikulla onko taikina kypsää keskeltä, eli sitten valmis kun tikkuun ei tartu enää kosteaa taikinaa.



Paistumisen aikana sai keskittyä ihan rauhassa taikinakulhon rapaamiseen. On se vaan kätevä tässä tälläinen kevyt muovikulho...



Kuorrute oli myös yksi ilonaihe. Kuumensi vedenkeittimellä veden ja laitoin pussin notkistumaan vesihauteeseen. Saksilla nurkka auki ja pursotus onnistui jäähtyneen kaun päälle Maitotytöltä hienosti. Äiti levitti. Ihan helppoa!



Niinkuin oli pussin viimeisten tippojen maistelukin!



Arvottiin päälle mansikat vai vadelmat. Vadelmat voitti.



Luulen, että koko hyvin sujuneen leipomissession kriittisin vaihe oli kun äiti halusi ottaa kuvia portailla Maitotytön pidellessä kakkuvatia. 

Pysyykö, ei pysy, pysyy...


Pysyy jos pinnistää. 

Lisää Kinuski- ja mokkapalakokemuksia voit lukea Blogiringin kamppissivulta.

Ja sitten ARVONTA:

Kaikkien tähän juttuun kommentoineiden kesken arvotaan Myllärin mokka- ja kinuskipala-aineksia sisältävä tuotepalkinto. Voit kertoa vaikka missä tilanteessa itse käyttäisit näitä. Minä muuten otan näitä mukaan seuraavalle Tahkon reissulle, ei tartte rehata monia jauhopusseja yms. Kätsyä.

Kommentointi päättyy klo 12 keskiviikkona 13.7.2016.

Oliko mulla vielä muuta? 


  • Urho11v saa tehdä tupla-annoksen mokkapaloja kun saapuu Kesäsiirtolasta. Ihan itte.



  • Ja tärkein: HERKULLISIA olivat!



  • Ja etten luule olevani Astrid Lindgren. Mutta pitäähän ihmisellä olla idoleita.


Melukylän lapset, ne sen sijaan asuu meillä.










41 kommenttia:

  1. Nämähän on käteviä kuusivuotiaan leipomisvimman taltuttamiseen.

    VastaaPoista
  2. Kiva juttu, söpö leipuri! Miksipä ei noita aineksia voisi kokeilla,milloin tahansa!

    VastaaPoista
  3. Jostakin luin kerran, että lapsi, jonka kotona ei tuoksu vasta leivottu pulla, kasvaa onnettomassa kodissa. No, minä en juurikaan leiponut (kerran korvapuusteja ja silloin tällöin piirakoita). Mutta tyttäreni on sitä vastoin innokas leipuri. Aina ei mallia tarvitse saada kotoa. Ja kait ne lapset ihan onnellisessa kodissa kasvoivat.

    Noistahan voisi tehdä työpaikan kahvipöytään tarjottavat. Itse en noita syö, vaikka ovat varmasti hyviä. Dietti nääs...

    VastaaPoista
  4. Hih, helpolta näyttää. Minä pistäisin pojat töihin (enkä isompia edes auttaisi itse muussa kuin lopputuloksen tuhoamisessa)
    Niin, ja minä itken verikyyneliä, kun kaksi (!) tuollaista kulhoani on hajonnut. (Oma vika, kun pesen aina astianpesukoneessa). Pitää ostaa uusia sillä ovat todella käteviä kansineen ja meillä ihan jokapäiväisessä käytössä. Posliinista kulhoa en ole osannut edes haikailla.

    VastaaPoista
  5. Nam! Jopa meidän tihutyöläinen kaks v vois osallistua noin helpoilla emmeillä! Must try,jos kerta hyvääkin oli :-)

    VastaaPoista
  6. Ihanilta näyttää.ja kyllä mlkillä käyttäisin vierasvarana noita. Salli.moilanen36@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Noihan vaikuttaa käteviltä! Vaikka tuntuu että tulee aina valittua mahdollisimman monimutkaisia reseptejä kokeiluun, tämmöiset puolustavat paikkaansa reissussa ja mökillä. Mökille ei todellakaan viitsi raahata lojumaan kaikensorttisia tarvikkeita, kumminkin avonaiset jauhopussit lentävät seuraavana keväänä roskiin.

    VastaaPoista
  8. Helpolta leipomukselta vaikuttaa. Lapin reissuilla on kätevä,kun makeannälkä uhkaa. Myös lapsenlapsen kanssa helppo toteuttaa.

    VastaaPoista
  9. Olisivat oiva vierasvara yllätysvisiiteille! :)

    saraana.makela@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Meillä on tälläkin hetkellä yksi tuollainen kinuskipalat paketti kuiva-ainekaapissa ihan siltä varalta, että sattuu tulemaan yllätysvieraita tai äkilliseen makeannälkään kun kahvin kanssa ei ole mitään ja jotain on saatava nopeasti! Mökillähän nämä on tosi kätsyjä, meidän mökkikeittiössä ei mitään kovin vaativaa viitsi pyöräyttää. :D

    VastaaPoista
  11. Maitotyttö on niin valloittava sinisine silmineen. Minä pyöräyttäisin ystävänpäivän kakuksi. Liekö maitotytön "kaakkuvormu" jotenkin johdatellut muodollaan

    VastaaPoista
  12. Työpaikan pojat vaativat aina jotain pöytään, mutta kaupan ollessa turhan kaukana ja ainesten liian usein hukassa, on ideat välillä vähän tiukassa.

    VastaaPoista
  13. Tuohan on täydellinen kesämökille, jonne ei viitsi raahata montaa eri pussukkaa ja jossa ollaan muutenkin kokkailujen suhteen aika retkiolosuhteissa :)

    VastaaPoista
  14. Voisi kokeilla vaikka nyt heti, kun kaikki meidän leipomisvälineet on varastossa kaikkien muiden tavaroiden kera ja asutaan väliaikaisasumuksessa.

    mijori@luukku.com

    VastaaPoista
  15. Airiina
    No, omille syntymäpäiville elokuussa tekisin niistä herkkuja voileipäkakkujen rinnalle.

    aiholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  16. Hän on niin suloinen,ja taitava leipurikin vielä;D

    VastaaPoista
  17. Maistettu tuota mokkapalaa! Oli mielettömän hyvää. Teineille tulossa synttärit syksyllä. Yksi kakku "valmiina" kun tälläisen t
    Leipoisi! :p
    ssofia.o@hotmail.com

    VastaaPoista
  18. Mökkireissulla olisi kätevä.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Helppo olis ottaa mukaan vaikka mökille tai jos on tulossa yllätysvieraita :) annukka14@hotmail.com

    VastaaPoista
  20. Käyttäisin näitä ihan arjessa kotona, nopeuttaisi leipomista ja ehkä innostaisi leipomaan enemmänkin :)
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  21. Ehdottomasti mökillä. Sinne pyritään ottamaan jo aina ruokapuolelta vähän esivalmisteltuja juttuja mukaan. Yleensä kahviherkun teen jo kakkukupuun kotona. Tämä olisi kätevä tuote ottaa mukaan ja leipoa möksällä. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Kyllä tämä kaapissa olisi hyvä olla. Aina kun ei tiedä mitä uuni valmistaa.
    Irjamarjatts.nieminen@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Kun tulee äkillinen herkun himo :)

    unelmiaonnesta(at)gmail.com

    VastaaPoista
  24. Luultavasti jos makaisin sairaana sohvalla, ja nuoriso kinuaisi saada leipoa jotain, antaisin rahat ja käskisin tuomaan tämän leivontapaketin kaupasta. Ei tarttis auttaa yhtään...siinä 11v ja 3v saisivat keskenään häärätä.

    Riikka

    VastaaPoista
  25. Tulipa kirjoituksestasi mieleen Suomeen tuodut ensimmäiset muffinsivalmispaketit. Muovipussiin tarvitsi lisätä vain kananmuna ja sitten pussi kiinni ja sekoittelu. Leivosvuoatkin olivat valmiina. Ensimmäinen kokeiluleivonta tehtiin aikoinaan Räätärissä ryijynkudonnan ohessa. En tiedä muistaako äitisi. Hyviä leipomuksista tuli, mutta eihän siihen aikaan herkkuja syötykään päivittäin. Olisiko tästä paketista lapsuusmuiston maukasta herättäjää?Terkuin Mimma-täti

    VastaaPoista
  26. Voi että miten valloittavia kuvia! Tajusin juuri ettei munkaan elämä oo täydellistä :O .

    VastaaPoista
  27. Kun pitäs saada jotain nopeesti

    Lagexd@hotmail.com

    VastaaPoista
  28. Lasten kanssa mökillä tämä on helppo valmistaa. Ja valmistuukin nopeasti. Lähtee kokeiluun ehdottomasti. varpu.vahakuopus@gmail.com

    VastaaPoista
  29. Oi, nää olis kyllä käteviä mökille! :)

    mimyy93@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Näitähän pitää kokeilla! Kätevä yllärivieraita varten ja 10 viikkoisen pojan äitinä ei tällä hetkellä muutenkaan kovin monimutkaisia leivota :)
    T. Sanna

    VastaaPoista
  31. Henna28
    Arkena tarjottavaa tekisin kahvin kanssa, meillä on aina jotain pullaa tai keksejä.

    henna.holappa1@luukku.com

    VastaaPoista
  32. Lapset usein haluavat leipoa kanssani, joten heidän kanssaan voisin esim. tällaista kokeille =). Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  33. Polttarisankarille pyöräyttäisin aamukahville herkkuja :)

    mari.morko(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  34. Ihan kotona noita kokkailisin. Kiva arvonta :) ja elämänläheinen postaus. Mukaan siis.
    nelliina at yahoo.com

    VastaaPoista
  35. Mökille olisi käteviä mukaan, mutta myös kotona yllätys vieraiden varalle! :)

    mari.h_84@netti.fi

    VastaaPoista
  36. Kotona tekisin, lapseni voisi auttaa :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvontavoitto osui kohdallesi eli Random. org arpoi kommentin numero 37.

      Poista
  37. Kerkesinpäs vielä arvontaan mukaan ;)
    Kotona tekisin, jos sattuisi tulemaan yllätysvieraita :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  38. ARVONTA SULKEUTUNUT. KIITOS OSALLISTUJILLE. ARVON TÄMÄN KUN OLEN KUNNON YHTEYKSIEN PÄÄSSÄ.

    VastaaPoista
  39. Arvonta oli ja meni ennen kuin löysin mainion blogisi. Todella aarre tämä löytö:)

    Ei ole kipposi lajia "Leila leipoo", mutta onhan se tupperi;) Ihanat kuvat ja mahtavaa että Maitotyttö saa häärätä keittiössä. Omat lapseni ovat jo isoja, mutta se että on saanut keittiötä pöllyttää mielin määrin näkyy heissä ilahduttavasti. Mm. yhtenä päivänä poikani 23v toi lämpimäisiä, oli pyöräyttänyt sämpylöitä, kun leipä oli loppunut. Ja olivat kyllä niin hyviä ja kuohkeita, kuin ammattilaisen tekemiä. Eipä siis ole mennyt harjoitukset hukkaan.

    Kiitos vielä kivasta blogistasi, tänne jäin lukijaksi:)

    VastaaPoista