About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 8. toukokuuta 2010

Vietnamilaiset kevätrullat

 
Todella pitkän aikaa olen suunnitellut tekeväni herkullisen kuuloisia ja näppärännäköisiä Vietnamilaisia kevätrullia. Siis ensimmäistä kertaa elämässäni. Kaikenlainen sormiruoka on aina hyvä, siispä uskoin, että nämäkin (vaikka niitä ei friteeratakaan ja ovat siis jopa terveellisiä).
Innostuin nyt toteutukseen ja vaikka reseptejä oli viime aikoina tullut vastaan niin lehdissä kuin Blogistaniassa, päädyin toteuttamaan  kokkausprojektiani riisipaperipakkauksen ohjeella. (Blue Dragon: Vietnamese Spring Roll Wrappers, kuva alempana) Kyseistä tuotetta löytyy ainakin markettien eksotiikka-osastoilta.
 
Vietnamilaiset kevätkääryleet
n. 10 kpl
 
 • 1dl keitettyjä riisinuudeleita.
 • 10 kpl riisipapereita
 • 250g broilerin jauhelihaa, paistettuna ja maustettuna
 • 6 salaatinlehteä (käytin Romaine)
 • 1 iso porkkana, kuorittuna ja ohuiksi tikuiksi leikattuna
 • 1/2 tölkkiä mungo-pavun ituja (eksotiikkaosaston säilyke)
 • reilusti hienonnettua korianteria (mmm...ihanaa, myös minttukin soveltuu tai vaikka molemmat)

 
1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta ja pilko pieniksi paloiksi.
 
2.Paista jauheliha ja mausta se esim. soijalla tai thai-kalakastikkeella.
 
3. Silppusin myös salaatin, vaikkei ohjeessa pyydettykään, huomaan nyt. Porkkanoista yritin tehdä tulitikkua pienempää, se on kylla aika vaativaa vaikka kaverinani oli kokenut japanilainen. (kuva alla)
 
 

Todella terävä kaveri!
Vastaisuudessa voisi kuitenkin olla yksinkertaisempaa raastaa tämäntyyppiset aineet. Se ei varmaan sisuksen ulkonäössä haittaa ja rullat saa käärittyä tiiviimmin kun tikut eivät puhko riisikuorta. Sekoitin kaikki ainesosat yhteen.
 
4. Kuorten valmistelu. Ota laakea vati ja sinne muutama sentti kuumaa vettä. Kastele myös puhdas keittiöpyyhe märäksi ja levitä se pöydälle. Ota riisipapereita yksi kerrallan, upota veteen ja nosta pehmennyt paperi sitten varovasti toiseen päähän keittiöpyyhettä. Toisella pyyhkeen päällä taputtele paperi kuivemmaksi, se muuttuu ikään kuin tahmeaksi meduusaksi. (mikä mielikuva, mutta huomaat mitä tarkoitan kyllä.) Tiettyä varovaisuutta saat noudattaa, mutta pienet reunahalkeamat eivät toki menoa tule haittaamaan.
 
Sitten annostele täytettä keskelle "lättyä", nosta reunat keskelle ja pyöritä rullaksi. Valmis. Kun nostelet rullia vadille voit pirskottaa väliin vähän vettä, etteivät ne tartu toisiinsa kiinni. Suojaa jääkaapissa vati tiiviillä kelmulla kuivumisen estämiseksi.
 
 
Näin yksinkertaista tämä oli ja itseasiassa tein nämä silloin vappuna yhtä-aikaa sen pikamunkkien teon kanssa ja tunnin verran kului yhteensä aikaa (no jaa, ehkä reilu, aika rientää kokkaillessa...). Alkuperäisessä reseptissä täytteessä oli katkarapuja, jotka korvasin siis tuolla broiskun jauhelihalla. Tänne sopisi varmasti myös tavallinen jauheliha, kaali, chili, kevätsipuli etc.
 
Tarjoiltaessa tulee olla jotain, mihin rullia dipataan. Meillä se oli soijaa (japanilaista) ja Thai Sweet Chilli -kastiketta. Jotain aasialaistyyppistä maustekastiketta kuitenkin. Soijan voit nyös maustaa vaikka viipaloidulla valkosipulilastuilla, inkiväärllä, piparjuurella tai chilillä.
 
Ja siitä huolimatta että toistan itseäni, niin nämä olivat aivan tajuttoman hyviä (Ja siis kannattaako pahaa ruokaa ylipäätään tehdä?)! Jos mulla olisi nyt jotkut 20-50 hengen kemut tulossa, värkkäisin näitä ehdottomasti buffettiin. Sopivat niin alkuruuaksi kuin noutopöytä tyyppiseenkin tarjoiluun.
 
Teen näitä kohta uudelleen, sillä näihin tuli todella himo. Mulla oli koko loppuillan soijakulho pöydällä ja kävin nappaamassa jääkaapista aina rullan kerrallaan...
 
 

4 kommenttia:

 1. Mihinhän tekstiin mä olen kommentoinut aiemmin kun tässä sitä ei näy... No sitä piti sanomani että nämä näyttävät tosi herkullisilta, ihan pakko kokeilla! :)

  VastaaPoista
 2. Nuo vaan sattuu olemaan kesärullia.
  Kevätrullat friteerataan rasvassa.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista, anonyymi.. enpä tuota tiennytkään.
  Googlailin asiaa, taitaa olla monta käännösversiota nimistä...

  VastaaPoista
 4. Helmikuusta asti riisipapereita metsästin ja vihdoin sain, voi elämä että nämä rullat olivat aivan sairaan hyviä! :)

  VastaaPoista