About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 14. helmikuuta 2020

SYDÄMEN SURUJEN KAKKU



Sydämen surujen kakku, sydänsurujen kakku, särkyneen sydämen kakku. Näillä kaikilla nimityksillä löytyy ihanasti suklainen ja mehevä kahvikakkuresepti, joka on tainnut periytyä äidiltä tyttärelle jo useammassa perheessä. Minulle se oli aivan uusi ja päädyin leipomaan sitä kun päivittelin tuolla FB:n leivotaan ryhmässä mitä leipoisin kun käsissäni oli kolmisen kiloa rahkaa, jonka päiväys meni juuri. KakkuKatri ehdotti tätä kakkua ja koska se kuulosti helpolta tehdä (ei vaahdotuksia, vain sekoitus) niin, pökkäsin edes yhden neljänneskilon tähän kakkuun.



Tänään on ystävänpäivä ja muualla maailmassa rakastavaisten päivä ja somekuvatulva kääntyy aikalailla tuonne vaaleanpunaisen hötön ja sydämenmallisten asioiden äärelle. Ajattelin olisko lainkaan soveliasta postata sydänsurujen kakku kun neonvalot hehkuttaa kaikkialla rakkautta.

Elämässä on kuitenkin se kääntöpuolikin, rakkaus ei aina pääty onnellisesti. Joskus rakkaus vaan loppuu tai se päättyy julmasti. Monta yksinäistä ihmistä ilman ystävää on joukossamme ystävänpäivänäkin, lapsia, nuoria, työikäisiä,vanhuksia. Kun minä saan ystävältä hyvän ystävänpäivän toivotuksen, ehkä jolle kulle  päivä muistuttaa sydämen suruista tai särkyneestä sydämestä.

Minä en ole kuivakakkujen leipoja.
Vedän viivan kuivakakun yli kaikissa juhlatarjoiluissa, vaikka ne perinteistä tarjottavaa ovatkin. Mulla kun on kaikki kaapit täynnä mitä erilaisimpia keittiöhärpäkkeitä ja astioita aina keittobanaanin litistäjästä kirsikankiven poistajaan ja irtopohjavuokia taitaa olla 7, niin tuollaisia torvimallisia kakkuvuokia minulla on tasan 1. Sekään ei käytännöllisesti katsoen ole minun vaan IsoHoon mukanaan tuoma, eli mahtaako tuo olla exvaimon, enpä ainakaan ole IsoHoon koskaan nähnyt kakkuvuoan kanssa hääräilevän.

Sydämen surujen kakku on kyllä niin helppo, että onnistuu kokemattomaltakin.


SYDÄMEN SURUJEN KAKKU

5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
150 g  sulatettua voita
250 g maitorahkaa
1/2 dl maitoa
2 munaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kananmunat, maito, rahka ja voisula. Sekoita tasaiseksi, taikina on  tosi paksua.
Voitele ja jauhota kahvikakkuvuoka kaakaojauheella, kaada taikina vuokaan, tasoita pinta. Paista 180 asteessa 50 min -1h.


11 kommenttia:

  1. Nam! Meillä tykätään kuivakakuista;tiikerikakku ja sitruunakakku suosikit mutta tätäkin voisi kokeilla!
    Hyvää kaikenlaisten ystävien päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ystäviä pitääkin olla kaikenlaisia! Ja ehdottomasti kokeilet tätä jos tykkäät kuivakakuista. Tämä on kyllä mehevä!

      Poista
  2. Onpa kertakaikkiaan houkuttelevan näköinen kakku, vaikka nimi onkin surullinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla nimi on myös lohduttava, koen. Jos ne surut leipoo tuonne sisään, niin oma sydän kevenee...?

      Poista
  3. Hei! Minkä kokoiseen vuokaan teit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla on yksi ainokainen vuoka ja siihen tein . Se vaukuttaa normaalilta, ei isoiso eikä pieni. Nyt en pääse mittaamaan juuri.

      Poista
  4. Täytyykin testata 🙂 Joskus lapsena olen syönyt tätä. Käytitkö ihan perus kaakaojauhetta vai sitä tummaa kaakaojauhetta, mitä käytetään usein leivontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina sitä tummaa kaakaojauhetta leivontaan, VanHouten tai vastaava.
      Anteeksi kun vastaus kesti. Oli niin kiire kesäkuu, ettei ole tullut käytyä täällä.

      Poista
  5. Voiko rahkan sijaan käyttää creme frraishea..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa jo, rahka on kyllä rasvattomampaa ja makukin on erilainen, ettei kakusta kyllä samanmoista taida tulla.

      Poista