About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 10. kesäkuuta 2017

CHILES TOREADOS


Ooh cielo, miten yksinkertainen voi olla hyvää! Tasan, vain ja ainoastaan 3 raaka-ainetta. Suola, soija ja Pimientos de Padrón.


Pimientos de Padrón pikkuisia mietoja (chili)paprikoita saa taas hyvin kaupasta. Ne ovat perinteinen espanjalainen tapas, paahdetaan öljyssä pannulla ja sitten vaan sormisuolaa päälle ja suuhun. Sanotaan, että joka 10. chili voi olla tulinen, siksi näitä markkinoidaan  myös venäläisenä rulettina. Ja ovat ihania.

Mutta että meksikolaiset menivät tämänkin tekemään vielä paremmin! Meksikossa nimittäin löytyy ruokalaji Chiles Toreados, eli härkätaistelijan chilit. Reseptistä löytyy variaatioita, osaan tulee suikaloitua sipulia ja chilitkin saatetaan suikaloida. Yhteistä on kuitenkin chilien maustaminen runsaalla soijalla. Minä luotan tietenkin tekopoikamme Uliseksen perheen reseptiin. Siinä kokonaiset chilit paahdetaan ja lopuksi leikataan niihin viillot ja loiskutellaan soijaa päälle. Kannasta kiinni ja suuhun, siemenineen kaikkineen.


Torear-verbi tarkoittaa härkätaistelun lisäksi myös kaikenlaista muuta härnäämistä ja provosointia ja kyllähän nämä pienet vihreät makuhermoja kutkuttaakin. Nämä voisi kyllä kääntää vaikka härnäyschileiksikin. Ja nyt salaisuus ja inspiraatio teille rohkeimmat: Oikeasti Meksikossa näitä ei tehdä mistään padroneista vaan jalapeñoista tai vihreistä serranoista. Ja kun chilit nautitaan siemenineen, on kyllä koukuttavan tulista luvassa.

Aion itse kokeilla aitoon tyyliin heti kun törmään meirän kaupoissa taas tuoreisiin jalapeñoihin. Lykkäsin valurautapannun lihangrillauksen välissä Bastard- grilliini, joka oli tähänkin oiva peli. Aina kannattaa kokata ulkona kuin suinkin voi!


CHILES TOREADOS

Pimientos de Padrón -chilejä tai tuoreita jalapeñoja /serranochilejä autenttiseen Meksikon malliin.
sormisuolaa
soijaa
öljyä tai voita paistamiseen

Kuumenna valurautapannu/parila grillissä tai hellalla ja lorauta sille vähän öljyä tai nokare voita. Grillaa chilit kokonaisina, kantoineen päivineen, kunnes kuori saa väriä ja kuplii hiukan.

Vedä chileihin pitkittäisviillot ja avaa hiukan. Siemenet saa jäädä sisään. Loiskuttele päälle soijaa ja ripottele sormisuolaa.

Käsittämättömän hyvä lisuke grillatulle naudan tai porsaanlihalle!
Ja kasvissyöjälle.
Ja punkulle.
Oluelle.
Colalle.
Bastard- grilli on saatu testikäyttöön maahantuojalta. 5 kommenttia:

 1. Näyttää herkulta. Oletko vielä hirveä valmistanut kamadolla? Minulla on mielessä suunnitelma juhannukseksi, mutta kaikki vinkit etukäteen ovat tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luit ajatukseni. Juurikin tänään mietin, että hirveä pitäis kokeilla sillä. On ollu niin kylymä ja kiirus kevöt etten oo kauhiasti keriinny keskittyä grillaamiseen, onneksi tuo kamado ei tuosta karkuun lähde. oon vasta lihoista savustanu ribsejä ja sitten jotakin basic atrian lähettämää grilliboxia. Eli vinkit on tervetulleita😉...

   Poista
  2. Voisitko kokeilla ensin ja laittaa tänne hyvän ohjeen. Noin niinkuin vaikka juhannusviikkoon mennessä ;) Luin jo sulta muita vinkkejä juhannuspäivään, niin voihan ne loputkin ilmestyä tänne :D

   Poista
 2. Näitä täytyy ehdottomasti kokeilla. Perinteisetkin on herkkua ja soija on herkkua joten tän on pakko olla tooosi hyvää!
  Meidän piti vuodenvaihteessa lähteä Meksikoon, mutta se vaihtuikin Kambotzaan.

  VastaaPoista