About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 12. helmikuuta 2013

So it goes....JOS minä asuisin perheineni  Helsingissä, (tai jossakin Espoo/Vantaa seudulla, jotka kaikki ovat täältä meiltäpäin katsottuna yhtä suurta Kirkkonummea), niin kyllä ainakin yhtenä talvisena lauantaipäivänä pakkaisin perheeni mukaan ja mentäsiin luistelemaan ja pulkkamäkeen Teurastamon piha-alueella. Ilmaisen huvin jälkeen maistuisi varmasti lauantaibrunssi (10-15) Kellohalli-ravintolassa.

Tai voitaisiin mennä sunnuntainakin, sillä luistelemaan saa mennä ihan koska tahansa ja paistaa eväsmakkarat piha-alueen yhteiskäytössä olevassa grilli- ja pizzauunissa. Ajatus tuntui niin mainiolta, että hetken jo toivoin olevani kaupunkilaisperheenäiti....

Onneksi maalaisperheenkin (vaikka kyllähän minä itse asiassa asun kaupungissa, vieläpä yhdessä Suomen kasvuvoimaisimmista, mikäli propagandaan on uskominen) äiti sai tilaisuuden tutustua tähän Teurastamon alueeseen yhtenä perjantai-iltana kera kourallisen muita bloggareita.

Teurastamonalue Sörnäisissa on siin oikeasti vanha kaupungin teurastamoalue joka toimi 90-luvun alkuvuosille asti. Nyt siitä kehitetään huimaa vauhtia aivan upeaa kokonaisuutta, paikkaa jonka ravintoloissa ja ruokakulttuuriin (ja muihinkin aiheisiin) liittyvissä tapahtumissa kaupunkilaisten soisi viihtyvän. Alueella toimii jo joitain ravintoloita, kuten kyseisenä iltana illallistamme isännöinyt  Antto Melasniemen Kellohalli ja vaikka tuorepastaa valmistava Pasta Factory. Tilat ovat rouheat, on korkeaa kattoa, punaista tiiltä, tehdasmaisuus vai pitäisikö sanoa teurastamomaisuus, on säilytetty juuri sillä oikealla tavalla (kuvittelin olevani Nykissä). Helsingin kaupunki kunnostaa tilat ensin sähköjen ja viemäröintien ja muun peruskauran osalta kuntoon, että tiloihin tuleville yrittäjille jää vain oman paikan pintasisustus.

Aivan himskatin paljon työstään innostuneen oloinen, Helsingin ruokakulttuuriristrategian vetäjä Ville Relander kierrätti meitä alueen puolivalmiissakin tiloissa ja saimme tavata muutaman innostuneen yrittäjänkin. Paikalla oli mm. B-Smokeryn edustaja, joka kertoi 7 kaverin ravintolahankkeesta- hiukan uhkarohkeastakin- koska kellään ei varsinaisesti ole ravintola-alan kokemusta. Idea on alun alkaen lähtenyt ravintolapäiväistä ja pojat uskovat lujasti ribseihin ja nyhtöpossuun, se paras hampurilainenkin on kehittelyssä. Konstailematonta, rehtiä, herkullista.
Ville kertoi myös  Ho's Food ravintolasta, jonka kiinalaisperheen kunnianhimoinen tavoite on tuoda Suomeen kiinalaisempaa ja parempaa kiinalaisempaa kuin mihin meillä on totuttu. ( Tästä ravintolasta puhuttaessa minun päässäni kyllä löi tyhjää...vasta kotona, esitettä selaillessani tajusin ravintolan nimen kirjoitusasun, minä luulin koko ajan puhuttavan Horse Foodista....aivan pikkuisen ihmettelin nimivalintaa.) Niinkin eksoottisiin tiloihin, kuin vanhaan verenvaluttamoon on aika piankin avautumassa paikka nimeltä Flavour Studio, vähän tuollainen opetus/tapahtumakeittiö tyyppinen tila, jonka toiminnasta vastaa tyypit A21 coctailbaarin ja Diningin takana. Melko jännittävät visiot oli tälläkin porukalla.Mutta kuten sanoin, alueelta löytyy jo toimiviakin yrityksiä, ja yksi näistä on Ravintola Kellohalli. Kellohalli tarjoaa ensiluokkaisista raaka-aineista ensiluokkaisesti valmistettua ruokaa. Ruoka tarjotaan seurueelle suurista yhteisvadeista trendikkään kotoisesti ja jotta annokset pysyvät myös erittäin kohtuullisissa hinnoissa, on niistä karsittu kaikki krumeluuri ja herneenversot pois, keskitytty  makuun.

Ja makua en pääse moittimaan illan aikana meille tarjotuista annoksista. Juuri sitä mitä ravintola lupasi. Kaikkea en ehtinyt kuvailla vatien kiertäessä, ja olosuhteetkin olivat kuvaukseen hämärät, eikä oranssi pöydänpinta auttanut asiaa, mutta jotain sentään tuli ikuistettua. Alkuruuaksi maistelimme silakoita espanjalaiseen tapaan, kanamaksapateeta sienichutneyn kera sekä punajuuri-fenkoli-tilli-salaattia. Suosikkiani on mahdoton nimetä.


 Väliruokana haukipiirakka riesling-liemellä.


Pääruokana ihanan tuhti karitsanpotkapata. Lisukkeina pääruuille perunamuusi, papuja ja vihreää salaattia.


Ja yksinkertaisesti kielen mennessään vievää hevosta hapankaalipedillä (ravintolan itse kasvattamista kaaleista tehtyä).


Jälkiruuaksi juustoja, jotka tällä kertaa ulkomaisia, koska, ravintolan ideologian ollessa tarjoamme parasta,  laadukkaiden suomalaisten juustojen saatavuus sydäntalvella ei ole aivan ongelmatonta.Kruununa ihanaa sitruunamarenkipiirakkaa.Aterian aloitimme muuten Vindirektin Kim Moliisin samppanjatastingillä. Pääsimme vertailemaan 3 samppanjaa hiukan tuntemattomimmilta pientuottajilta, kaikki löytyvät Alkon valikoimista. Kohtuuhintainen Jacquesson sopii jopa varastointiin. Täysin kuiva -non dose  Bonnaire  ei sisällä lainkaan sokeria, mikäli oli taas uutta oppia itselle. siis että sellaistakin on. Tai että erinomaiseksi ruokasamppanjaksi kuivailtu Pannier valmistetaan pelkästään tummista rypäleistä. Kyllähän tälläistä tarinointia olisi kuunnellut pitempääkin.(Tuli mieleen aivan erinomaiset viinimestarimme aikoinaan Finjetiltä, ja kuinkas ollakkaan yhteystietosivuilta löytyikin vanha tuttu, Kumlinin Jukka.) Samppanjoista en millään pysty nimeämään edes suosikkiani. Omaan pöytääni kelpuuttaisin jokaisen.Koska ruoka oli erinomaista, miljöö ainutlaatunen ja seurakin mitä parhainta  on iltaa erinomaisesti emännöineelle Jonnalle lausuttava kiitos, myös välitettäväksi eteenpäin muillekin. Kiitos!

Hauskasta illasta on kerrottu myös ainakin Vatsasekaisin Kilinkolin,  Sillä Sipuli, Dinner4u2 ja Lumo Lifestyle blogeissa.

Ensi lauantaina 17.2 Teurastamon piha-alue on muuten annettu ravintolapäiväläisten käyttöön, mahdollisuus siis maistaa monta yhdellä iskulla. Maaliskuussa on paikalla ainakin Maalaistentori, jossa pientuottajat myivät tuotteitaan. Teurastamon sivuja kannattaa varmasti seurata tapahtumia ja avautuvia ravintoloita silmällä pitäen. Paikallahan on ollu ainakin esim keittiökirppis! Joten luultavammin ne keksivät jotakin muutakin hauskaa!

Lycka till, koko kompleksi!

...ai niin, ja papukaijamerkki ensimmäiselle joka ymmärtää otsikon viittauksen. Oikein täällä odotan...

18 kommenttia:

 1. Minä huono ihminen en päässyt siinä kirjassa koskaan loppuun asti. Jotenkin jäi kesken vaikka oli hyvä kirja. Niin se käy. Papukaijamerkki menköön siis jollekulle muulle.

  Avautuisipa jo se Ho's Food.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...jos olisin lähteny veikkaamaan, niin sinä ja Jonna olitte kyllä mun arvauksia!

   Tehdäänpä joskus joku Hoisin kastikkeen ystävien miitti sinne ho`s foodiin, jos se on mitä lupaa.

   Poista
 2. Voi Horsefood sentään, ehkä findux nappaa sen nimen vielä omakseen. Ihana oli saada sut tänne Kirkkonummelle.

  Nyt ei kyllä ainakaan tänne mitään papukaijamerkkejä jaella, sen verran lyö tyhjää (hihityksen lomassa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oma syys, että saavuin!

   Kalerenterikin tuli muuten heti tiistaina! Oon palveluksen velkaa!

   Poista
 3. Voi miten ihania herkkuja! Poikani asuu tuolla ihan lähellä ja ihan pienenä kävin ukin kanssa tuolla teurastamossa,silloin kun se vielä oli oikea teurastamo;D.Tai oikeastaan ukki kävi siellä ja minä odotin autossa,ja sitten ukki toi hevosenlihaa,josta kauhistuin niin (vaikka se oli tosi hyvää) että vannoin,ettei enään;D
  Kiva että Hon perheellä on kunnianhimoinen tarkoitus valmistaa Helsingissä aitoa kiinalaista ruokaa ,sellaista kun ei oikein helpolla ole tähän asti saanut mielestäni siellä.
  Minä olen ihan ulalla tuon otsikon suhteen....

  VastaaPoista
 4. Haa, kerrankin pääsen elvistelemään: tajusin pienen raksutuksen jälkeen otsikon! *tuulettaa raivokkaasti itselleen*

  Kiitos Kirkkonummen vinkeistä, tää täytyy ottaa ohjelmistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ai että mä olen helppo...teidän terävien kanssa olisi pitänyt jättää asiasta mainitseminenkin kokonaan....

   Niin, sullahan olis aika sopevan ikäinen seuralainenkin!

   Poista
 5. Sivistit minua juuri - sivistyksessäni oli juuri sen kokoinen aukko - jota tilkittiin tässä nyt pikkuisen. Ja vähänkö minä olen ylpeä, että olin yksi sivun arvauksistasi. Olen ehkä älykkö ;-)

  Tuuthän sinä taas tänne Kirkkonummelle viikon päästä?

  VastaaPoista
 6. ...no...ainakin kirjallisuuden ystävä, käsittääkseni... ;D (nyt et ainakaan pääse ylpistymään....)

  Eiköhän nämä junanraiteet mut maanantaina sinne kilkkaa! Onpas taas kivaa!

  VastaaPoista
 7. Vonnegut löytyy jopa pysyvästi iholta. Tosin ei kirjan nimen takia :)

  Toivottavasti Kellohallin brunssille on tehty jotain suurta muutosta sitten syksyn, jolloin tarjolla oli kuuden euron vuokaleipäsiivuja. Miljöönä teurastamo on mahtava, kiva että se otettu vihdoin käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kaille papukaijamerkkejä!!!!

   Tuo nykyinen brunssimenu ainakin kuulosti hyvältä ja jos maut on samaa tasoa kuin iltamenussä, niin kyllä söisin! Ei myöskään tuo 18 e yks annos joka hintaluokasta tarjous ole hullumpi, jos olis vielä kaverin kanssa ja ottais erit vois maistella 6!

   Toivotaan 6 euron vuokaleipäsiivut on ollu joku suuri erehdys!

   Poista
  2. Kysäsin viimeksi Jonnalta noista kohutuista kuuden euron juustoleivistä, niin hän perusteli hintaa sillä, että leipä oli itse paikan päällä leivottua, juusto haettu Hakaniemen hallin Lentävästä Lehmästä, eikä siis perusoltermannia, ja kurkkusiivut olivat luomulaatuista.

   Poista
 8. Joo, ei se aina paljoa auta, että perheineen asuu Espoossa, tai siis sillä suurella Kirkkonummen alueella. Sitä paahtaa viikot niin, että lauantai menee koomassa ja sunnuntai menee pyykätessä, siivotessa ja kokkaillessa, siinä ei juurikaan pakata perhettä mihinkään; kunhan saadaan asialliset hommat hoidettua niin että kaikilla olisi hyvä mieli, aina ei sitäkään. Kun lähimäkeen pääsee laskemaan, lähijärvelle/pello hiihtämään, koulun kentälle luistelemaan, se on paljon se, aina ei sitäkään.

  Mutta onhan minun hyvä tarkoitus viedän kyyhkynsydänten syöjä syömään herkkuaan muuallekin kuin kotia. Kunhan tässä ehtii.

  VastaaPoista
 9. Mutta katto täältä on helppo huudella! Munkin takapihalta lähtee viiden kilsan valaistu latu, tasan kaksi kertaa kierretty tänä talvena. Pääsispä Lappiin hiihtämään ;D....

  VastaaPoista
 10. Niin se menee! Otsikko ja päälimmäinen kuva kylmähuoneesta ei aluksi antanut uskallusta skorollata sivua alaspäin. Kylmähuone!! Aivan kuin Tampereen Yliopistollisen sairaalan patologian laitoksella.

  Onneksi rohkaistuin ja löysin ihan muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli vähän vahingos noin makaaberi yhdistelmä tuosta otsikosta ja kuvasta....

   Poista
 11. Oli hauska ilta!

  En yleensä pidä hauesta, mutta levykalapiirakka ja riesling-liemi osui ja upposi! Samoin hevonen, vaikka olin juuri blogiinkin kirjoittanut, etten syö hevosta... Enkä yleensä syökään, eineksiä kun en käytä.

  B-Smokeryn poikiena ravintolaa odottelen, grilliruoka karheassa ympäristössä on varmasti hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava tavata! Kivassa seurassa syöminen on <3

   Poista