About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 8. syyskuuta 2015

Tabbouleh 9 ja 1/2 (Mielenkiintoista!)



Sormeni ovat syyhynneet päästä tämän reseptin kimppuun jo alkuvuodesta, kun jostain kirjatorilta nappasin mukaan alennuksessa olleen Chef Ramzin keittokirjan Arabialainen keittiö. Ihana, ihana kirja. Syy miksi valitsemaani reseptin kimppuun käyn vasta nyt on siihen tarvittavan lehtipersiljan huikea määrä: 9 ja 1/2 desiä! En todellakaan ollut menossa tyhjentämään markettia kalliista yrttipuskista ja yrittämään saada ne hengissä kotiin talvipakkasilla, vaan odotin suosiolla kesää kasvimaata ja oi niin satoisaa ja mistään ulkoisista tekijöistä hätkähtämätöntä lehtipersiljapenkkiäni. Eikä se onneksi pettänytkään.

Tunnustan, että minulla on välillä ryynit ja ryynit iloisesti sekaisin. Milloin teen couscousia, milloin couscoucista tabboulehta ja bulguria sitten välillä couscousiin...you get my confusion? Äitini on kyllä tehnyt jo vuosikymmenet herkullista tabboulehta, mutta vasta nyt libanonilainen Chef Ramzi avasi silmäni. Että niinkuin tiedän nyt mitä olen tekemässä ja koska teen ihan omiani (sekin sallittakoon).

muista lukea oikealta vasemmalle
Tabbouleh on nimittäin persilja- bulgurisalaatti. Ei bulguri-persilja (ekä varsinkaan couscous) ja tämä tarkoittaa sitä, että se on siis yrttisalaatti, jossa on mausteena bulguria. Reseptissä saattaa olla vain 3 rkl bulguria n. litraan persiljasilppua. Mokasin hiukan tämän reseptin kokeilussa, en millään halunnut uskoa, että reseptin 1 3/4 dl bulguria on tarpeeksi. Joten tein 2 dl (no eihän lisäys ollut kuin 1/4 dl) ja kumosin kaiken salaattiin. Kuvissa ainakin näyttää turhan bulguriselta ja seuraavan kerran laitan vain  desin, jotta persilja pääsee vieläkin enemmän framille. Maunsa puolesta tämä tabbouleh kyllä jo peittosi edeltäjänsä, joissa runsas yrttien käyttö tarkoitti korkeintaan 2 ruukkua lehtipersiljaa. Olisittepa nähnyt mut reseptin kimpussa, jossa yritin vanhasta muistista vertailla edes noita arabialaisen tekstin numeroita käännettyyn reseptiin...ettei vain olisi tullut virhe. Virhe taisi olla päässäni.




Tabbouleh
persilja-bulgurisalaatti
4:lle

3 tomaattia pieneksi kuutioituna
2 keltasipulia hienonnettuna
9 1/2 dl lehtipersiljasilppua
1 dl tuoretta minttusilppua
1 3/4 dl bulguria ohjeen mukaan valmistettuna 
1 1/2 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
1 dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä

Yhdistä kulhossa tomaatit, sipulit ja lehtipersilja- ja minttusilppu. Sekoita huolellisesti mukaan bulgur ja loput mausteet. Kumoa tarjoilukulhoon. Tarjoile kylmänä ja koristele sitruunalohkoin.



Tabbouleh - I so get  you now!


sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kirsikkapiirakka Ameriikan malliin



My star spangled pie! Sinuun leivoin kaikki ihanimmat amerikkalaiset piirakkakliseet. Mummo Ankan, Agentti Dale Cooperin ja Seurakunnan Potluck Lunchin. Rähjäisen Dinerin ja ruokakaupan kirsikkapiirakkatäytesäilyketölkeistä notkuvat hyllyt. Luulitko tosiaan, että U.S.A on hampurilaisia, ranskiksia ja limonaadia jättiannoksina? Ei, ei, kyllä se on  Mash, Gravy and Biscuits, Pork Roast tai Chicken. Ja jälkiruuaksi Pie; Apple Cherry Pie.

mummo+ankan+leipomukset.jpg (280×230)

Kaikki lähti tietenkin siitä kun kirsikkapuuni antoivat tänä vuonna notkuvan sadon ja ihmettelin mitä niistä valmistaisin. Osuin tekemään peri-amerikkalaista piirakkatäytettä, joka oli superhyvää, mutta jota pikku viinerini vetivät vain ihan marginaalisen vähän. Niinpä uskaltauduin sitten kokeilemaan tuota amerikkalaista klassikkoa, josta en ollut liiemmin koskaan piitannut, mutta jota tuo ihana kirsikkatäyte pakotti nyt omin käsin kokeilemaan.


Amerikkalainen piirakkataikina on aika simppeli murotaikina, ilman munaa ja hyvin vähäisellä sokerinmäärällä. Ainesten tulee olla jääkaappikylmiä valmistettaessa ja olisi ihan hyvä jos taikina saisi levätä jääkaapissa seuraavaan päivään. Minä olen niitä kaulitsemisen välttelijöitä, joka yleensä painelee sormin taikinat vuoan pohjalle, mutta nyt oikein kaulitsin. Piirakan päällisen vaihtoehtoja on useita, mutta perinteisimmät ovat varmaan ihan umpikuori, johon on säteittän leikatty ilmaukot, tai sitten ristikko. Minä ihastuin tähtimuotilla otettaviin pikkutähtiin, onhan se nyt paljon helpompaa kuin kumpikaan noista edellisistä. Ja aika söpistä. Ainut ongelma oli niiden voitelu. Tähdet kannattaisikin voidella ENNEN täytteen päälle asettelua.



Amerikkalainen Kirsikkapiirakka

pohja
2 1 /2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1rkl sokeria
225g jääkaappikylmää voita
2-5 rkl jääkylmää vettä

täyte
n. litra itsetehtyä kirsikkapiirakantäytettä, Suomesta löytyy myös säilyketölkissä olevaa Cherry Pie Filling isojen markettien amerikka-hyllystä.

1 kananmuna voiteluun

Voit tehdä taikinan käsin tai yleiskoneessa. Tässä oletus käsin.
Sekoita kuiva-aineet ja nypi sitten sekaan kylmä, pieneksi kuutioitu voi. Taikinaa ei tule työstää liikaa, siihen saa jäädä näkyviin hiukan voiklimppejä. Kun ainekset alkavat olla kasassa,  lisää jääkylmää vettä lusikka kerrallaan, kunnes saat  (tarttuvan) taikinapallon. Jaa taikina kahdeksi palloksi, ympäröi tuorekelmulla ja pistä jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään.

Kaulitse toinen jääkaappikylmä taikinapallo hyvin jauhotetulla alustalla hyvin jauhotetulla kaulimella ympyräksi. Jauhoja tulisi olla niin paljon, että taikina pysyy liikkuvana alustalla koko ajan. Älä myöskään kauli edestakaisin, vaan koko ajan keskeltä ulospäin.
Kauli ympyrä piirakkavuokaa (n. 22cm) suuremmaksi ja nosta sitten kaulimen avulla vuokaan, niin että reunat roikkuvat yli. Trimmaa reunat hiukan vuokaa suuremmiksi. 

Tässä vaiheessa voit antaa pohjan tekeentyä ja viilentyä jääkaapissa tunnin verran.

Kaada pohjan päälle herkullinen kirsikkatäyte.

Ota toinen taikinapallo ja valmista siitä muotilla pieniä tähtiä, joita nakkaat sitten täytteen päälle vähän limittäin. Voisi olla kätevää jos voitelisit päällypuolen ennen täytteelle nostamista.

Lopuksi kääntele piirakan reunat sisäänpäin ja kuvioi aaltomaisiksi sormin tai sitten haarukalla painelemalla. Voitele reunat ja tähdet ellet ole sitä vielä tehnyt.

Paista 220 asteessa 15 minuuttia unnin keskitasossa, alenna lämpä 190 asteeseen ja paista n. tunti. Suojaa reunat lopuksi foliolla, mikäli ne alkavat tummua, minun ei tätä kyllä tarvinnut tehdä.

Ja nyt tulee vaikein kohta: Anna piirakan jähtyä vähintään 4 tuntia.
Piirakka tarjoillaan kylmänä ranskankerman tai jäätelön kanssa.

Tämä piirakka ei todellakaan ole makea vaan jotenkin happamen suloinen. 

Piirakkaa on ihan pieni pala jäljellä. Vierailulla ollut Mrs. Brown otti sitä laskujen mukaan kolme kertaa. Eikä ihan pieniä paloja.


Tämän jutun ainoa oikea lopetus on tietysti Laura Palmerin murhatutkimukset , jossa puhuttiin koko ajan piirakasta.

perjantai 4. syyskuuta 2015

Hurmaavat lähiruokamessut!


Hurmaavat. Siihen sanaan päädyn tänään makusteltuani, kierreltyäni, ihmeteltyäni ja nautittuani Kauhajoen lähiruokamessuista avajaispäivänä lähes viiden tunnin ajan. Enkä edes poikennut mihinkään oheistapahtumaan. Kauhajoen lähiruokamessut järjestetään jo 25. kerran ja seuraavat 25v. aion olla vakiovieras.



 Messujen sydän sykkii Hämes-Havusen talonpoikaismiljöön ympärillä. Perinteiset pohjalaistalot, aitat, puorit, liiterit ja larot ja niistä muodostuvat pihapiirit toimivat messujen näyttämönä rytmittäen yli 150 näytteilleasettajan kojut, myynti- ja maistelupisteet viehettäväksi kokonaisuudeksi. Hyvästit tylsät pitkät messuhallit suorine käytävineen, täällä yllätät itsesi jokaisen nurkan takana.


Kojut ovat jakaantuneet tasaisesti ulko- ja sisätilojen kesken. Lähiruokateema istuu tänne kaikkien viehättävien yksityiskohtien keskelle kuin voisilimä puuroon. Alue rajautuu kullanhohtoisina keinuviin viljapeltoihin...kuinka yksi paikka sattuukaan saamaan näin paljon idyllisyyttä osakseen?



Messuilla löytyy ohjelmatarjontaa.  Tässä kalastaja Tom Blom Sundomista  pitää kalan filerointikoulua.



Jos pitää silmät ja korvat auki, oppii monenmoista uutta, sillä myyntikojut ovat vain pieni osa messuja. Erilaisten yhdistysten ja organisaatioiden pisteistä on mahdollista saada myös jos jonkinmoista hyötytietoa.



Huomenna lauantaina MTK kampanjoi kotimaisten tuottajien puolesta tarjoamalla lihasoppaa vapaaehtoisella maksulla.


Enpä ennen ollut nähnyt myöskään Emmer-vehnää tai Spelttiä elävänä- vai kuinka se nyt sanotaan?




Kuten messuilla aina, on täälläkin vastustamattomia tarjouksia. Mitä sanotte  Närpesläisten vihanneskassista, joka sisälsi taatusti rapsakat lähiruuat: ison kurkun ja paprikan, sekä rasialliset kirsikkatomaatteja, helmitomaatteja ja Dunne-tomaatteja. Kehtaanko sanoa: He  va bara viis euro!


Maitotytöllä oli messuilla kaks agendaa. Ilmapallo ja tikkari. Molemmat löyty. Koska oli sitten vaikka traktorimessut niin ainahan siellä lakua ja tikkareita on tarjolla.


Lähituottajien kanssa on aina kiva seisahtaa juttelemaan, kuulla uutuuksista tai enenkuulumattomista. Tiesittekö, että Lappajärvellä sijaitsee pohjalainen kahvinpaahtimo Kaffiino?


Pihvikarjantuottajia löytyy Herefordista Ylämaankarjaan .


Nälkäisenä ei tarvitse vaeltaa. Lukuisten maistatusten lisäksi alueelta löytyy monta erilaista kahvilaa, lätyillä ja ilman  (muttei ainuttakaan ketjutyöpaikkaruokailukahvilaa!) ja myös perinteisempiä ruokia lohisopasta alkaen.



Vanhempani kävivät kannattamassa päivän aikana sekä Ikkeläjärven Nuorisoseuran kahvilaa, että Lottien kenttäkahvilaa, mutta minä sorruin tähän ihanuuteen. Valkoinen Puu  (kakkuja ja keramiikkaa) löytyy myös Kauhajoen keskustasta, idyllisestä kunnostetusta rakennuksesta ja  tämän Pop Up - kahvilan myötä olen vuoren varma, että paikan tarjoilu ja tunnelma on kohdallaan. Älkää nyt ymmärtäkö tätä väärin, mutta hetken luulin olevan Tukholmassa!




Messuilla täytyy olla myös markkinameininkiä. Vaikka muikkujen muodossa. Pikaruokaa olikin tarjolla joka lähtöön, niinkuin pitääkin olla. Aika muurikkapainotteista, mutta oli siellä savulohta ja pihvikarja-kebakoitakin.



Hämes-Havusen päärakennuksen tummien hirsien alle oli Pitopalvelu Minna-Maria valmistanut notkuvan pitopöydän. Pöydässä pääsi maistamaan myös reseptikilpailun parhaat. Jälkiruokana ihanaa vuohenmaitojäätelöä (Vatajarannan Vuohitila Kurikasta?)


Uusia mielenkiintoisia tuotteita oli vaikka tämä viime vuoden luomutuotteena palkittu Vavesaaren Tyrnimysli, joka sisälsi mm. kuivattua porkkanaa. Mikä idea!


Pientuottajia olikin paikalla todella runsaasti.


Maitotyttö kävi kahteen otteeseen maistelemassa Hunaja-Aitan 6 hunajamakua ja osti sitten lopulta omilla rahoillaan suosikkinsa sitruuna-hunajan.


 Tarjolla oli myös keittiötarvikkeita ja näitä ikisuosikkejani Viinapuun puisia tarjoiluastioita. Tuo munateline on mun suosikki ja mulla on se!


Mä en tiedä mitä näillä tehdään, onko huopaiset setit barbeille vai mitä, mutta ylisöpöjä!


Ja tunnelman tekee tietenkin myös yleisö, jota riitti. Messujen auetessa klo 10 oli paikalla ollut pitkä jono! Mutta 25v messuja vaatiikin, että yleisöä on riittänyt.



Ja voihan sitä pongata  julkkiksiakin. Nuo keittiömestarit tuon riskin pohjalaismiehen takana näyttää ainakin tutuilta!


Ruukkikylän Herkuilta sain viimein kotimaista sokerimaissia, sato on kuulemma kuukauden myöhässä tänä vuonna.


Jos olet siis viikonloppuna lähiruokaetäisyydellä, poikkea ihmeessä Kauhajoen ruokamessuilla maistelemassa ja nauttimassa. Nämä makupalat, joita teille tarjoilin omasta tämän päiväisestä messureissustani ovat vain mielivaltainen murto-osa messutarjontaa (eikä kukaan edes huamannut lahjoa meikäläistä, eli nämä eivät ole maksettuja mainoksia). Vähän tyyliin koska-muistin-kuvan-napata. Mene ja löydä omat suosikkisi.

 Lotta-kahvilassa kahvia, pullaa ja arpoja. Sekä haitarimusiikkia.

Hurmaavaa lähiruokamessuviikonloppua!


keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Cherry Cherry lady...




Kirsikkavaroitus! Luvassa paljon kirsikkaa. Omasta ja NaapurinUllan puista. Kirsikka-onnistumisia, niinkuin nämä kirsikkaviinerit. To die for! Vaikka oikeasti niistä tuli niin susirumia ja täytteet pursui välistä, että sain käyttää kaikki kikkakolmoset kuvausvaiheessa. Että joku täydellisempi cherry lady voisi laittaa epäonnistuneiden mappiin, minä en, koska niin sikahyviä. Ja mun näkösiä. Ja nyt koeponnistettuja, niin sun ei tarvitse sortua samaan virheisiin.



Ja tuo kirsikkatäyte näihin ja muihin piirakoihin. Lähdin tavoittelemaan sitä home-sweet-home- America -tyylistä Town Fair kirsikkapiirakkakilpailunvoittajatäytettä. Onnistui yli odotusten. En ole oikein päässyt koskaan perille amerikkalaisten kirsikkapiirakkavillityksestä, mutta nyt olen niin valaistanut. Huomenna pakko tehdä perinteinen Mummo Ankan -piiras tällä täytteellä. Reseptejä tutkiessani löysin parikin kertaa vinkin lisätä täytteeseen punaista elintarvikeväriä ja oli jo lähellä etten kiskaissut piirakkaani teelusikallista e-koodia (mutten löytänyt onnekseni pulloa), mutta mitä ihmettä? Katsokaa nyt tuota kauniin punaista väriä! Eihän tuon kauniimpaa punaista voi olla!


Kirsikoita on siis poimittu. Kirsikkapuuni antoi ensimmäistä kertaa komean sadon (vrt. viime vuonna 2 kirsikkaa) ja äitini ja isäni olivat ne kanoja ulkoiluttaessaan noukkineet minulle (oltiin lasten kanssa viikonloppu poissa). Puuni antaa tuollaista kirkkaanpunaista kirsikkaa ja niinkuin tyyliin sopii, tämä puutarhuri ei tietenkään ole merkannut puutarhapäiväkirjaansa (no arvaa onko mulla sellaista? Ja jos olisi, olisiko se tyhjä? Aivan niinkuin lasten lapsuusmuistokirjat. Kaikki vaan ei oo kynäilijöitä...) lajikkeen nimeä, mutta siis punainen mehukas happamenmakea marja. Onhan ne erilaisia kuin ne "ostokirsikat". Keittelin niistä sitten mehumaijallisen mehua, se on niin helppoa kun ei tarvitse kiviä poistaa. Mehu on ok, hyvää, ehkä hiukan hapanta, varmaan täytyy ujuttaa lisää sokeria joukkoon.

NaapurinUllalla on 2 runsassatoista puuta, tumma ja punainen (onkohan sillä puutarhapäiväkirjaa?) Niitä on saanut käydä syömässä puusta päin ja keräyslupakin annettiin. Ajattelin etten ehtisi, mutta maanantai-iltana äitin ja Maitotytön avustuksella kerättiin tuo iso Tupperin taikinakulho ja kannu täyteen (Tiedoks vaan Ulla, teillä kun ei ollu ketään kotona). Kirsikoita on ihan superihana noukkia. Niin nopia, ettei malttaisi lopettaa.

Mutta kannattaa lopettaa ajoissa. Manailin poistaessani kiviä. Mikä työ ja tuska. Kypsästä kirsikasta se onnistuu muka niin helposti veitsen avulla, mutta jos kirsikoita on miljoona niin siihen kuluu aikaa. Mulla meni 1 1/2 h noitten putsaamiseen, sormet oli aivan rutussa niinkuin pitkästä kylpemisestä ja mietin jo, että onko kukaan saanu jännetupintulehdusta kivien poistosta. On mulla se työkalukin, mutta se vasta hidas onkin....



Kirsikkatäyte piirakoille ja viinereille
Täytettä tulee litra, josta mun viinerit veivät ihan minimaalisen osan. Säilyy jääkaapissa 5 päivää.

1 litra oman puun kirsikoita, kivet poistettuna, mutta säästä nesteet mukaan
2 1/2 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu

Keittele kirsikoita mehussaan hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita sokeri, suola ja maissitärkkelys keskenään ja kaada pienissä erissä nesteeseen koko ajan sekoittaen. Tämä oli hiukan pelottavaa, ajattelin saanko aikaan klimppejä, mutta en yhtä ainokaistakaan. Jos pelkäät samaa, ota kirsikkalientä talteen kylmänä, sekoita maissijauho siihen (lisää suola ja sokeri suoraan marjoihin) ja vispaa sitten maissineste mukaan. Joka tapauksessa keittele sitten vielä 3-4 minuuttia sakeaksi kiisseliksi. Lisää sitruunamehu ja anna jäähtyä. Täytteelle tekee hyvää jos se saa levätä yön jääkaapissa.

Kirsikkaviinerit
kirsikkatäytettä
500g valmista voitaikinaa
1 kananmuna voiteluun
raesokeria

Taikinasta pitäisi tulla 12 isoa viineriä tai tuplamäärä minejä. Ne ovat aika söpöjä (ja laulukin sanoo, että pie, pie-baby, baby-good-pie!... kyllä piirakoista on sitten tehty paljon lauluja...)


Eikä se haittaa jos vähän tursuaa...


Kaulitse ja leikkaa siis suorakulmioita, joiden keskelle nostat täytettä. Kostuta reunat ja painele kiinni ( tätä en tehnyt ja piirakkani sylkivät hiukan liikaa täytteitä ulos kun eivät pysyneet kiinni. Mutta tee sinä!) Kuvioi reunat vielä haarukalla ja nosta uuninpellille.

Voitele vatkatulla kananmunalla ripottele päälle halutessasi vielä raesokeria ja paista isoja 200 asteessa n. 25 min.




Ja tämä yllä oleva kuva on ihan kunnianosoituksena ja kiitoksena meidän kesäkananelikolle (Elsa, Late, Pate ja Äänekäs - tiedätte kyllä keitä ootte), joista on kohta yöpakkasten lähestyessä luovuttava. Siis katsokaa tuota keltuaisen väriä. Se on niin keltainen ja sitä on niin paljon, että munaa on melkein vaikea levittää piirakan päälle.



Ja katsokaa tuota kirsikkaviineriä! Tää on kunnianosoitus mun kirsikkapuulle, valmiille voitaikinalle ja sen käyttämisen käsittämättömälle helppoudelle. Sekä maailman parhaalle kirsikkaiselle piirakantäytteelle (laitoin vielä päälle tuota valkoista, joka siis munanvalkuaista ja tomusokerin sekoitusta, vähän niinkun viineri-must).

Olikohan mulla vielä muuta. Ei kai.

Lyhyestä virsi kaunis.

maanantai 31. elokuuta 2015

Kauhajoen ruokamessujen reseptikilpailun tulokset ja ARVONTA

Kuva Mirja Koivisto

Minulla on ollut kesän aikana ilo ja kunnia kuulua raatiin, joka valitsi 5 finalistia ja lopulta voittajan  Kauhajoen Ruokamessujen 25 juhlavuoden kunniaksi. Olin ammattitaitoisessa seurassa Keittiömestarit Ulla Liukkosen ja Raymond Wesanderin sekä pitopalveluyrittäjä Minna Lakson kanssa.Asiantuntevan lisäksi myös huumorintajuisessa ja välittömässä porukassa. Ei tarvinnut jännittää.

Valitsimme ensin reseptien perusteella 5 finalistia, jotka olivat:

Merja Nissinen / Lämmin vuohenjuustoleipä tomaattimarmeladin kera
Kaija Nieminen / Tyrni-jääkellarinsiika
Kaija Nieminen / Kyssäkaali-retiisicoleslaw
Mimmi Karoliina / Ohra-kalkkunasalaatti tyrnivinegretillä
Sari Nieminen / Raparperilohi

Minna valmisti kaikki annokset maistelutilaisuutta varten, jossa yksissä tuumin (Ulla etänä) puntaroitiin ja pähkäiltiin ja lopulta tultiin myös hyvin yksimieliseen lopputulokseen.

onkohan tässä meneillään puntarointi vai pähkäily? Kuva Mirja Koivisto

Tarkoitus oli siis löytää uusia lähiruoka-reseptejä pitopöytään. Yritinkin miettiä, mitkä reseptit olisivat helposti toteutettavissa noutopöytäruokailussa. Parannusehdotuksia mietimme myös. Esim. koimme että aivan upean makuinen vuohenjuustoleipä kanelisella tomaattimarmeladilla oli sellaisenaan huonosti toteutettavissa noutopöytään ja edusti pikemminkin kaunista a la carte annosta. Minna kaavailikin valmistavansa siitä pitopöytään leipävuokatyyppisen ratkaisun. Paljon odotin myös kyssäkaali-slawlta, kyssäkaali kun on turhan vähän käytetty juures, mutta sitten maussa jäätiin kuitenkin odottamaan ihan sitä viimeistä pontta, vähän jotakin happoa tai piparjuurta, oli tuomiomme.


Kuva Mirja Koivisto

Finalistiresepteistä erottui selkeäksi voittajaksi tyrni-jääkellarinsiika, johon ihastuimme kaikki. Tuomaristoamme lainaten: " Hienovarainen, maut tukevat toisiaan. Kaunis annos. Maut kohdillaan, niin kala kuin tyrni tulevat vivahteikkaasti esiin. Kotimainen järvikala sulautuu hyvin tyrnin kanssa juhlavaksi tarjottavaksi."

Reseptikilpailun voittaja

TYRNI-JÄÄKELLARINSIIKA
Kaija Nieminen

1 kg siikafileetä
1,8 l vettä
2 dl kylmää sokeritonta tyrnimehua
(Kukkasmäen Marjatila)
1,75 -2 dl merisuolaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl kokonaisia rose-pippureita

Sekoita vesi, suola, sokeri ja pippurit kattilassa.
Kiehauta liemi ja jäähdytä liemi aivan kylmäksi. Lisää joukkoon tyrnimehu.
Laita siikafileet laakeaan, reunalliseen astiaan ja kaada päälle suola-tyrniliemi.
Pidä kaloja liemessä ja jääkaapissa 5 tuntia. Valuta fileet ja kuivaa ne talouspaperilla. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi nahkaa myötäillen.
Koristele tuoreella tillillä tai ruohosipulilla.
Tarjoa kalan kanssa ruisleipää.
Sopii alkuruoaksi.


Onnea Kaija Nieminen ja kiitos upeasta reseptistä, joka saa palkinnoksi lähiruokatuotepaketin ja 500€. Finalistien annokset löytyvät ruokamessujen aikana myös pitopöydästä, jonne mustana hevosena nostimme finalistien ulkopuolelta vielä tomaatti-vuohenjuustomurekkeen. Messulavalla Ulla ja Raymond kokkailevat myös mm. finalistien annoksia ja ne löytyvät tulostettaviksi myös ruokamessujen sivuilta.


Kuva Mirja Koivisto

Messulippuarvonta 
Tervetuloa nauttimaan Kauhajoen ruokamessujen upeasta tunnelmasta Hämes-Havusen maalaismiljöössä ensi viikonloppuna 4-6.9. Arvon myös 2 kpl 2 lipun paketteja messuille. Jätä kommentti, jos sinulla on mahdollisuus päästä paikan päälle. Arvon liput torstaina 3.9 kello12.

Arvottu Random Orgilla klo 12 2 hengen lippupakettien voittajiksi kommentit numero 9 ja 7, eka varasija 13. Eli Onnea HM ja Heli K. Laittakaa emailinä nimenne nannablogi(at)yahoo.com niin pääportilla odottaa liput nimellänne. Ellen saa yhteyttä tänään torstaina kello 18 mennessä jatkan arpomista.