About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 30. lokakuuta 2017

TACOS DE LENGUA - HIRVENKIELITACOT


Hirvenkielitacot. Itseasiassa hirvenvasankielitacot, mikä lienee mahdollisesti vielä herkullisempaa kuin tuo ensin mainittu. Joka tapauksessa, aikalailla parasta  mihin kielen voi laittaa, jos multa kysytään (rautakaide pakkasasella - ei mitään jakoa...).

Pakko nyt tunnustaa, että edelleen olen vähän niin ja näin tuon kielen kanssa, koska ajatuksen tasolla se pikkuriikkisen mua aina vaan ällöttää. Maun tasolla olen sitä jo niin monesti maistanut, että tiedän sen olevan herkullisen maukasta ja suussasulavaa, silti  mulla on aina vähän joku esto päällä kun syön sitä. Mutta ihan senkin nimissä, että kun lihaa kerran syödään, niin kaikki ruhonosat tulisi hyödyntää, jatkan itseni koulimista. Ja ihan itse tämän keitin ja laittelin, eikä se nyt niin ällöä ollut. Ja kun vielä paistoin palaset rapeapintaisiksi, se ällötys loppui aikalailla siihen. Mulla on toivoa.

Mexicossa eläimestä osataan edelleen hyödyntää kaikki. Silmät (en pysty!) ja kaikki mitä muuta herkkua päästä löytyykään; kieli tietenkin yksi. Hirvenkieltä, saati hirvenvasankieltä siellä tuskin on saatavilla, mutta tämä resepti Mexicossa on alunperin toteutettu  tietenkin naudankielestä. Joten jonsei sulla nyt  satu olemaan hirvenkieltä, niin käytä sitten naudankieltä. 

Ruoka on nopea ja helppo, kunhan ensi käsittelet kielen, eikä siinäkään ole mitään vaikeaa. Paljon käytetyn ruumiinosan liha tarvitsee vain pitkän keittoajan muuttuakseen houkuttelevan pehmeäksi.


TACOS DE LENGUA - KIELITACOT HIRVENVASANKIELESTÄ
4:lle
1 hirvenkieli tai vasankieli
1 iso sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
2 rkl suolaa
1 rkl kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua oreganoa

12 maissitortillaa
salsa verde-kastiketta
hienonnettua sipulia
avokadoa
retiisiä
fetajuustoa
limeä
tuoretta korianteria

Kielen käsittely

Huuhtele kieli kylmällä vedellä puhtaaksi. Laita se kattilaan ja kaada kylmää vettä niin, että se reilusti peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pintaan nouseva vaahto ja lisää mausteet; suola, lohkottu sipuli, veitsenlappeella  litistetyt kuoritut valkosipulinkynnet, suola, mustapippuri, laakerinlehdet ja oregano. Anna porista hiljalleen 3 tuntia. Meksikossa tätä nopeutetaan yleensä valmistamalla kieli painekattilassa.

Nosta kieli liemestä ja anna hiukan kuivahtaa. Irrota kielestä nahka ja leikkaa pois alapinnalla juuressa oleva kohta jossa kieli kiinnittyy suuhun, ihan vaan siisteyden vuoksi. Nahka irtoaa parhaiten lämpimänä, joten aloita irrottaminen heti kun pystyt sitä käsittelemään.

Kelmuun kääritty, keitetty kieli säilyy jääkaapissa viikon verran. 

Pataan valmis kieli

Vastakeitetty kieli

Ja näin irtoaa nahka

Tacoja varten viipaloi kieli.

Paista kielen siivuihin voissa kaunis paistopinta.


Kuutio viipaleet. 

Aloita tacojen kokoaminen lämmittämällä maissitortilloja 4 tortillan pinoissa kääntelemällä hiukan öljytyllä pannulla aika miedolla lämmöllä etteivät rapsakoidu. Löysin just muuten uuden tulokkaan maissitortilla- markkinoilla. Old El Pasolla on nyt 100% maissitortilla, joka ei ollut kovin kuiva edes, mikä välillä vaivaa maissitortilloja. Meillä se ainakin löytyy gluteenittomien hyllystä. Saahan se sielläkin olla, mutta miksei sitä laiteta texmex hyllyyn myös, menekki olisi varmaan moninkertainen! 

Kokoa tacot laittamalla lämpimälle tortillalle kieltä ja salsa verde- kastiketta. Hyvä salsa verde löytyy esim. Pirkka tuotemerkin alta, meksikossa valmistettu. Itse valmistettaessa kun tarvitaan tomatilloja, joita en ole näillä seuduin tavannut.



Sitten lisäät vaan omia suosikkitäytteitäsi. Tässä avokado tuo kermaisuutta, ohuet retiisinsiivut ja silputtu sipuli kirpakkuutta, murusteltu feta suolaisuutta ja pehmeyttä. Viimeistelyyn rutosti korianteria ja puristus limestä.

Aika täydellistä!



Sormen heristysosiossa muistuttaisin vielä, että taco on parhaimmillaan silloin kuin täytteittä ei ole liikaa, eikä liian montaa lajia. Maut pääsevät oikeuksiinsa. Meksikossa hyvin usein riittää salsa, sipuli, korianteri ja lime.  Kokeile kuule itte, niin tiedät mistä puhun.

Ja tämä oppi on ihan äitin peruja. Meksikolaisen äitin (kiitos Mirna!).

Nauttikaa! 
Tacot on ihan paras paikka kielelle!



Vaikka teinkin tämän hirven kielestä!

11 kommenttia:

  1. Palasin tämän postauksen myötä lapsuuteen ja keittiöön, jossa äiti keitteli naudan kieltä. Haju oli lapsen nenään kammottava, eikä tuo kielen ulkonäkö yhtään auttanut asiaa. Omaan keittiööni en ole vielä onnistunut kieltä saamaan, mutta täytyy sitä jossain vaiheessa ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä resepti siinä mielessä, että siinä kielen ulkomuoto muuttuu kuutioiksi joissa rapeaa paistopintaa, eli kieltä on siitä vaikea tunnistaa. Makuhan on herkullinen joka tapauksessa, kuten kaikki kieltä ilolla syövät tietävät.Ainakin vasan kielen maku on myös miedompi mielestäni kuin esim. Poron kielen.

      Poista
  2. Aika jännä yhdistelmä kotimaista ja hieman eksoottisempaa ruokaa! Ja hei kiitos maissitortillavinkistä, tähän asti olen löytänyt vain Nuevo Progreson valmislättyjä ja ne on tosiaan aika kuivia joten mielelläni testailen muitakin.

    VastaaPoista
  3. On kyllä mahtavia nää sun kotimaisten raaka-aineiden yhdistelmät muiden maiden keittiöihin! Kieli on itselleni hyvin vahvasti nounou-osastoa, en vaan pysty, vaikka haluaisin syödä kaikkia eläimen osia, jottei mikään menis hukkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän, koska tunnen vahvasti samoin maksalaatikko-osastolla. Vaikka näissä tacoissa kieli on kyllä tosiaan kohdallaan!

      Poista
  4. Täällä tuli myös lapsuus mieleen. Äitini herkkua, kielet. Lapsuudessani karttelin jääkaapissa kollötteleviä kieliä ja itkien söin. Tämän pienoisen trauman jälkeen, en ole aikuisena vielä kieltä maisanut. Pitäis kyllä, näyttää valmiina ja tuossa muodossa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokatraumat on kamalia. Osaispa säästää omat lapset niiltä.

      Poista
  5. No nyt on pakko sanoa, että tässä tulee meikäläisen raja vastaan. Syön kyllä kieltä, jos jossain sitä tarjotaan, mutta en lähtisi itse tekemään. Sä oot kyllä hurja nainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina yks partiolainen yhden kielen painissa voittaa. Sulla oo kerran matka eikä mikään kielen laittoon kun kerran syötkin.
      Ei tässä mitään hurjuutta, tottumuskysymys ja kerta kerralta menee paremmin.

      Poista
  6. Aivan mahtavaa. Hirven kieli on poronkielen ohella suosikkiherkkuani, jota vaan saa liian harvoin käsiinsä. Tosin itse jätän homman siihen että kypsennän mausteliemessä keitellen, nyljen, viipaloin ja nautin sellaisenaan tai leivän päällä, kuten lapsuudessani aina on tehty. Ikinä ei ole tullut mieleen jalostaa kieltä näin pitkälle. Harkintaan menee ihan varmasti! Kiitos!

    VastaaPoista