About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 16. helmikuuta 2015

Queso Fundido






Sulanutta juustoa. Queso fundido. Tähän voisi oikeastaan tuikata pisteen ja väitetyn intiaanien vanhan sananparren - olen puhunut.

Sillä juustoruuat on tosi hyviä kehumattakin. Valitettavan harvoin sattuu kohdalle enää uusia juustotuttavuuksia, mutta nyt sellainen onni osui kohdalle Blogiringin yhteistyökamppanjassa Valion ja Eila kotijuuston kanssa. Se on taas hyvin merkillistä, sillä tuota kotijuustoa on valmistettu jo 50-luvulta. Nyt voin vain ihmetellä, miksei sitä ole koskaan näkynyt meikäläisen ostoskorissa. 

Syytän äitiä.

Ja äiti, sinä ilahdutkin tästä, mitä kohta kerron. Valion kotijuusto on nyt siis Eila kotijuusto, joka tarkoittaa, että tuote on täysin laktoositon. No se vielä mitään, koska meille laktoosittomuus ei ole vaatimuksena useinkaan ruokapöydässä (mikä onni). Mutta äiti, sillä on sydänmerkki ja rasvaa löytyy vain 9%, silti siitä saa maukkaita siivuja leivälle, silti sitä voi käyttää ruuanlaittoon mozzarellan tapaan. Ja se on tietenkin myös Hyvää Suomesta, täydellisen kotimainen.




Queso Fundido on meksikolainen alkupala/pikkusyötävä, jossa pelkistetyimmillään sulanut juusto ja ehkä hiukan chorizoa kauhotaan vehnätortillalätyn väliin. Kuvissa näkyvät totopos- maissilastut eivät annokseen kuulu oikeasti, eikä ne sulaneen juuston kauhomista tahdo rikkoutumatta kestääkään. Rajan pohjoispuolella, missä iloisesti lavennetaan ja levennetään meksikolaisen yksinkertaisen kotiruuan sanoma texmex -ilotulitukseksi, voi juustokiposta löytyä runsaasti tavaraa tomaateista paprikoihin. Ei maistu pahalta sekään. Minä otin hippusen mukaan sipulia ja paprikaa, hukuttamatta kuitenkaan meksikolaisuutta. Sen sijaan ruokaan on helppo hukuttaa myös kaikki muut jääkaapista löytyvät juustonkannikat, Eila vain tykkää seurasta.



Queso fundido
2:lle

1 rasia Valion Eila kotijuustoa (250g)
1 raaka-chorizomakkara (n. 70g)
1/4 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/4 vihreää paprikaa hienoksi kuutioituna
1/4 tuoretta chiliä hienonettuna

Pinnalle tuoretta silputtu paprikaa. Myös savupaprikajauhe tai jeera maistuu annoksen pinnalla.

Raasta/murenna juusto.  Eila kotijuusto juoksee  karkean raastinterän läpi lähes itsestään. Nosta raastettu juusto siivilään, jossa turha hera voi valua pois.

Paista pannulla chorizo kypsäksi murenoksi. Siirrä sivuun ja kuullota sipulit, paprika ja chilit chorizon rasvassa.

Ota sopivankokoinen, tähän annokseen n. blinipannun kokoinen valurautapannu tai vaihtoehtoisesti pieni pyöreä keraaminen vuoka. Ripottele puolet juustosta pohjalle, sen päälle chorizo, sipulit ja paprikat, pinnalle vielä loput juustosta.

Sulata juusto nauhamaisen venyväksi uunissa 175 asteessa n. 15 minuuttia.
Koristele silputulla korianterilla ja nauti vehnätortillan välissä välittömästi.



Lisää Eila-reseptejä löytyy niin Valion sivuilta kuin Blogiringin kampanjasivuilta.

Yhteistyössä Valio


12 kommenttia:

  1. Meillä oli lapsuudessa aina kotijuustoa ruokapöydässä :) kunnes tuli ällöttävä raejuusto joka korvasi kotijuuston meillä :( Kotijuustoa meillä syötiin kasarina tomaatin, kurkun ja aromisuolan kanssa. Voiskin ostaa pitkästä aikaa ja fiilistellä lapsuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on oikiasti mennyt tämä rasiaan pakattu kotijuusto kokonaan ohi!

      Poista
  2. No nyt! Tässä on jo viikko jos toinenkin pähkitty, että mitä paistetut chorizomurun kanssa ja nythän se vastaus saatiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. öööh...Veera...katto nyt ettei siinä chorizomurun päällä kasva mitään vihreetä ainakaan...

      Vitsi kun hyvä vitsi ;D!

      ( ja tosiaan tähän voi upottaa myös hyvin sulavia juustokannikoita, ei kuitenkaan ehkä niitä kaikkien voimakkaimman makuisia)

      Poista
  3. Oi oi mikä ruoka! Ihan mahtava vinkki, kiitos!

    VastaaPoista
  4. Kaikki sulaneet juustot ovat kyllä niin namia,y seguramente este tambien:)

    VastaaPoista
  5. Nams!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Mita luulet, kannattaisiko tuo Eila korvata siis juurikin mozzarellalla, tuota kotijuustoa kun ei meille ulkomaanelaville ole tarjolla? Kuulostaa perjantaiherkulta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laittaisin puolet js puolet hyvin sulavaa. Esim. Mozzarella. Gouda tai mieto cheddar. Ei mitään kovin voimakkaanmakuisia tällä kertaa

      Poista