Joulun alla v.-16 tein Hannansoppa -blogin kalenteriin vieraskynänä postauksen siian graavaamisesta ja graavisiikamoussesta (nam!).
Hannansoppaa ei enää löydy edes arkistoista, Hanna jatkaa blogia Kasviskapina -nimellä ja keskittyy täysin vegaaniin elämäntapaan, joten jakamaani reseptiä ei enää löydy mistään.
Ystäväni Heikki ja Hade ottivat joulun alla yhteyttä ja pyysivät tätä siikamoussen reseptiä, koska siitä oli sattumoisin muodostunut Haden bravuuri (tunnetaan he nimellä Haden speciaali...mutta kun reseptiä ei muistanut ihan tarkkaan, sain avustuspyynnön).
Graavisiian ehtii vielä hyvin valmistaa jouluksi, se kun on nopea kala graavaantumaan.
Graavattu siika on hienovarainen ja juhlallinen tarjottava.
Ja sikakallis, jos se pitää kaupasta hakea. Siika kannattaakin graavata itse,
oli se siika sitten haettu kaupasta tai omista verkoista. Graavaus on helppoa
ja siika graavaantuu hyvin jo 12 tunnissa. Mutta graavisiikamoussea varten voit myös hankkia siian jo valmiiksi graavattuna.
Graavisiika maistuu sellaisenaan, tummalla leivällä tai perunan kanssa. Graavisiikamoussen juuret taas juontavat siihen kun muistelin kuinka olen kerran, vuosikymmeniä sitten, syönyt graavisiikaa aivan hurmaavalla tavalla tarjoiltuna, minulla oli muistikuva, että siinä oli vatkaamaton kermaliemi ja paljon sipulia, mutta mistään en ollut tuollaista reseptiä löytänyt. Sitä korvaamaan aloin valmistaa graavisiikamoussea, sillä saa jatkettua pienemmänkin määrän kalaa riittämään monelle. Ihanaa kaiken maailman (syötävien) nappien päälle tai vaikka blinien kanssa.
Ja nythän on käynyt niin onnellisesti, että muutama vuosi sitten tapasin Margot Wikströmin, artesaaniruoan promoottorin ja saaristolaisen ja aloin kysellä tuota kauan kaipaamaani reseptiä. Margot heti tiesi mitä tarkoitin ja niin päädyin paljastamaan tämän saaristolaisten siikaherkun. Kermasiika resepti on vielä graavisiijamousseakin yksinkertaisempi herkku. Kermasiian reseptin löydät täältä.
Mutta sitten siikaa graavaamaan!
GRAAVISIIKA
400g ruodottomaksi
puhdistettua siikafilettä
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl rouhittua rosépippuria
tilliä- jos on
Avaa tuorekelmu, pyyhi mausteet pois ja leikkaa
fileointiveitsellä pyrstöstä alkaen ohuita siivuja vinoon niin, että nahka jää
pois. Aseta siiat tarjolle, ripottele päälle vielä isoja rosépippureita ja
tilliä jos on.
Tai valmista osasta graavisiikamoussea.
GRAAVISIIKAMOUSSE
150 g graavisiikaa
240 g smetanaa
1 tl rosépippuria rouhittuna kevyesti
½ punasipuli
½ sitruunan mehu
tilliä – jos on
Vatkaa smetana vaahdoksi. Hienonna siika ja punasipuli.
Yhdistä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Tarjoile saaristolaisleivällä tai
hapankorpulla, tai blinien kanssa.
Arvatkaa olinko muistanut ostaa tilliä?