Pages

perjantai 7. huhtikuuta 2023

TURKKILAISET MUNAT, ÇILBIR, MIELETÖN AAMIAISHERKKU


Turkkilaiset munat, ÇILBIR, oli aivan mielettömän hieno aamiaistuttavuus kun sain sen tänään nostettua viimein aamiaispöytään monen vuoden to do -listalla hengailun sijaan.
 Onneksi mulla on loppuelämä aikaa valmistaa tätä useammin, muuten täytyisi tervata selkä ja kieriä höyhenissä, kun alkaisi kaduttaa se, miksi ei ennemmin ole tullut täällä herkuteltua.

Ruoka näyttää ihanalta ja on loppujen lopuksi erittäin simppeli ja näppärä valmistaa, kunhan vain taitaa uppomunan teon. Opin siihen uuden niksi tämän yhteydessä, törmäsin vinkkiin ensin jollakin amerikkalaisella sivulla ja sitten vielä Vaimomatskuu-blogissa, joten oli kokeiltava, kuinka muna ensin rikotaan tiheään metallisiivilään, jolloin vetinen osa valkuaisesta valuu pois ja munasta tulee kauniin mallinen ilman mitään pois leikattavia häntiä. Käykää muuten tsekkaamassa Vaimomatskuu Jellan turkkilaisten munien kuvat, hän on aivan upea valokuvaaja, valolla ja varjolla leikittelyä, josta voin vain haaveilla.


Turkkilaiset munat valmistuu nopeasti, eikä raaka-aineetkaan ole ihmeellisiä. Paitsi turkkilainen mieto Aleppo - pippuri, jota minullakaan ei ollut. Joku kehotti korvaamaan savupaprikalla, ja minä käytinkin sitten savupaprikan ja chilihiutaleen yhdistelmää.

Nyt, kohti elämäsi aamiaista (olisitko arvannut, että se on turkkilainen?), ellet ole jo kokeillut.

Meillä ainakin seuraava aamiaisvieras saa tätä herkkua.


TURKKILAISET MUNAT, ÇILBIR

2:lle

4 valkosipulinkynttä
2 munaa (tai neljäkin menee)
4 dl turkkilaista maustamatonta jugurttia
50 g voita
2 tl Aleppo-pippuria tai 1 tl savupaprikajauhetta ja 1 tl chilihiutaleita
1 rkl väkevää etikkaa
2 munaa (tai neljäkin menee) 
suolaa ja mustapippuria
lisäksi jotain yrttiä, mulla rucolaa ja persiljaa, hyvin sopii myös tilli ja minttu, varmasti myös korianteri, vaikkei ehkä perinteisin, Jella oli käyttänyt pinaattia

Ja sitten jotain hyvää leipää jota on hyvä käyttää syödessä myös kaapimen tapaan, vaikka haarukka toisessa kädessä olisikin.

Kuori valkosipulinkynnet ja purista pusertimella tai hierrä veitsellä pienen suolamäärän kanssa pehmeäksi tahnaksi leikkuulautaa vasten(näin tein).

Lisää 1/2 valkosipulista jugurtin joukkoon ja sekoita(NataSisko oli heti aamustoorini nähtyään googlaillut ja kertoi, että joku oli maustanut jugurtín lisäksi sitruunankuorella ja korianterilla, varmasti herkkua). Jaa jugurtti kahteen kulhoon odottamaan.

Sulata voi kattilassa ja lisää lopuksi loppu valkosipuli ja chilimausteet. Jätä odottamaan.

Enää uppomuna:

Laita laakeaan kasariin tai paistinpannuun sormen pituudelta vettä ja kuumenna kiehuvaksi.

Riko muna yksi kerrallaan ensin siivilään, jotta mahdollinen vetinen osa valkuaisesta valuu pois. Siirrä sitten jokainen muna omaan kuppiin odottamaan (tämän vaiheen voit tietysti tehdä aina seuraavalle munalle edellisen keittyessä). Ja jokainen keltuainen tulisi siis olla ehjä tässä vaiheessa.

Kun vesi kiehuu lisää etikka ja säädä kiehuntaa hiukan kevyemmäksi. Tee kauhalla veteen pyörre ja tipauta matalalta muna kupista pyörteeseen. Ajastimeen kiehunta-aika 2-3 min. Ei enempää kuin kolme. Nosta sitten reikäkauhalla talouspaperin päälle (ylim. vesi valuu pois). Taitavat tekevät, ainakin laakealla pannulla,useamman munan kerralla. Jos olet epävarma, tee muna kerralla.

Tee myös jugurttiin pyörre ja laske siihen muna/t.  Lisää pintaan suolaa ja pippuria.
Sekoita  chili-valkosipulivoi tasaiseksi ja valuta sitä munan päälle ja ympäri jugurtia. Koristele haluamallasi yrtillä.

Käytä leipää työkaluna ja kyytipoikana syödessä.

Tuo valuva keltuainen, valkosipuli-chilivoi, jugurtin happamuus...niin hyvää!

Ja jos sain tämän kuulostamaan vaikealta, niin sitä se ei ole. 

Eli:
1. Mausta jugurtti
2. Valmista chilivoi
3. Tee uppomunat
4. Kokoa annos




2 kommenttia: