Pages

lauantai 26. syyskuuta 2015

My Angels' Eggs




Amerikkalaiset syö ihan hulluna Deviled eggs:ejä, tuollaisia mausteisella seoksella täytettyja kylmiä kananmunanpuolikkaita. Niitä tarjoillaan alkupaloiksi vieraille, kirkkolounailla (siinäpä vasta amerikkalainen traditio teille), ja yleensä kaikenmoisissa kokoontumisissa ja pot luck eli nyyttärikekkereillä. Eikä tuo ole mikään ihme, ne on oikeasti huippuhyviä, helppotekoisia ja loputtomiin muunneltavissa. Jotenkin ne vaan ei löydä itseään tänne pohjoiseen reseptiikkaan samalla fortella kuin merten takana.

Mun on tarkoitus ollu tehdä näitä Pirun munia koko kesä ja nyt vihdoin olen tässä, kun aika käy vähiin ja kokkaillaan viimeisiä omien tyttöjen munia ja niistä pitäisi tehdä jotain spesiaalia, ihan niin kuin oman omenapuun muutamasta omenasta tai parista tämän kesän punajuuresta. Tunne-arvoa, you know?

Deviled eggs nimitys on vanha ja se viittaa ruuan mausteisuuteen. Mun pääni kääntyi kuitenkin Angel eggs:ien puoleen kun avasin uuden Richard McCormick'in Pariisi -keittokirjaan. Richard oli versioinut ihanat Angels eggs (siis mikä kieliopillinen hirviö on tämä nimi? Angel eggs, Angel's eggs ja Angels' eggs, joo, mutta Angels egg?) Nimi viittaa kahteen asiaan, siihen, että enkelin munissa käytetään usein terveellisempiä, kevyempiä täytteitä ja tietenkin palaamme jälleen niihin kirkkolounaisiin. Ei kai sitä piruakaan siellä saa turhaan huudella? Syödään mieluummin enkelin munia.

Ja mulle tämä nimi tietysti kolahti henkilökohtaisesti. Tiedättehän, meidän tytöt...

Ohjetta on muokattu alkuperäisestä kaapista löytyvien ruokatavaroiden mukaan.


Angel eggs - täytetyt kanamunanpuolikkaat kahdella täytteellä
12+12

12 munaa

Keitä kananmunat laittamalla ne kattilaan ja peittämällä vedellä. Kiehauta vesi, nosta kattila levyltä ja anna seistä 10 min. Koputa sitten munien kuoret kevyesti pöydän pintaa vasten rikki ja laita muutamaksi minuutiksi jääveteen odottamaan. Kuori munat, halkaise pituussuunnassa. Poista keltuaiset puristamalla munaa kevyesti ( tai kaivamalla varovasti pikkulusikalla...). Asettele valkuaispuolikkaat odottamaan täyttöä ja jaa keltuaiset kahteen kulhoon.

Skagen-täyte

6 keltuista (edellä keitetyistä munista)
100g katkarapuja
3 rkl wasabimajoneesia(Saitaku)tai 1 tl piparjuurta ja 3 rkl majoneesia
1/2 punasipuli
suolaa ja mustapippuria

Hienonna ja sekoita ainekset yhteen keltuaisten kanssa. Keltuaiset voi murskata haarukalla.

Punajuuritäyte

6 keltuaista kuten edellä
100g keitettyä , raastettua punajuurta
1 tl dijonsinappia
2 rkl maustamatonta jugurttia
3 rkl majoneesia
1/2 punasipulia hienonnettuna 
suolaa ja mustapippuria

Sekoita taas kaikki aineet tahnaksi. Pursota tai lusikoi täytettä kukkuroilleen kananmunanpuolikkaiden syvennyksiin. Koristele vaikka mädillä, cayennella, retiisinsiivuilla, ruohosipulilla tai muilla yrteillä.

Pari huomiota vielä. Täytteistä tuli aika rouheita ilman sauvasekoittimia, joten lusikointi on hyvä vaihtoehto. Punajuuri kannattaa keittää kuorineen ja kuoria vasta jäähtyneenä, väri pysyy paremmin sisällä.

Sain tosissani hifistellä meidän tyttöjen munia tätä tehdessä. Skageniin tuli aivan upea väri johtuen keltuaisten kauniista väristä. Paistettiin viime viikolla lättyjä ja tiedättekö, niistäkin tuli ihan keltaisia! Ainut kohta missä taisin muutaman kerran puhua pirun munista oli kuorintaoperaatio. Ne munat vaan on niin tuoreita, että kuori ei meinaa millään irrota valkuaisesta.

Ja ihan pirun hyviä. Oikeestaan taivaasta. Enkelin munia.



Pariisi- kirja fiilistelee ensin -yllätys, yllätys- Pariisilla ja siirtyy tarjoamaan sitten modernimmaksi muokattuja, mutta mutkattomia reseptejä klassikoista McCormickmaiseen tyyliin. Seuraavaksi mun sormia syyhyttää äyriäisperunagratiini.  Mintunvihreä väri keittokirjalle on aika rohkea valinta, kun ei oo kyseessä mikään passionforbaking-opus. Mutta lopulta aloin tykätä. Kokkaa oma resepti kirjan sivuilta, ota kuva ja häsää instagrammiin #RMCPARIISI ja #KIRJA ja voit voittaa Pariisin matkan. Aikaa on vuoden loppuun.

Kirja saatu arvostelukappaleena.
Myös Saitaku Wasabimajoneesi testissä.

10 kommenttia:

  1. Taivaallista! Tämä resepti tuli oikeaan aikaan eetteriin. Ehdin vielä lisäämään tämän illan rapujuhlien alkupalojen joukkoon 😇.
    -Kiki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehtinyt kommentoida ennen juhlia, mutta ne oli varmasti superbuenot! Menua kehiin. Mikään ei piristä niin kuin viime hetken menumuutokset ! :)

      Poista
  2. En tiedä noista pirun munista. Mutta muistatko mikä Oravan mummolassa oli McCormick? T. Mimma-täti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...ny lyää kyllä tyhyjää. Kerro heti!

      ... ei tuu mieleen kun sheriffi McCloud...

      Ellei se sitten olly lupsykones?

      Poista
    2. Alfa-Laval oli lypsykone. No se McCormick oli se punainen, hytitön traktori, jolla ajeltiin peloilla ja mentiin Perälään traktorin lavalla. T. Mimma

      Poista
    3. No nyt muistan molemmat nimet! Googlasin heti ja sieltähän niitä tutun näköisiä traktoreita löytyi! Ihana McGormikki! Zetorista vissiin puhuttu liikaa kun aina luulin että punaanen zetori, mutta näinhän se olikin, ettei ollutkaan! Soli ainakin vuosikymmenten ase, se MCGormick!

      Poista
  3. Täytetyt munat, enkelin tai pirun, on minun lempparialkuruokia. Nam.

    Mutta oikeastaan tulin kommentoimaan sitä, että teidän kanat oli todella hurmaavia otuksia. Ja vielä enemmän ihastuin pienen miehen taitoon käsitellä kanoja luottavaisesti ja päättäväisesti. Kanaskuiskaaja.
    Oli niin kiva nähdä edes pikaisesti. Se oli paras tunti koko reissusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos omasta puolestani kauniista sanoistasi. Olishan meillä tuota juttua riittäny pitemmäksikin. Lapset oli ihan niin kuin sä nyt NIITÄ olisit tullu tapaamaan... :)

      Seinäjoen puolesta täytyy olla vähän surulline jo "best we got to offer" on meidän syksyisen rähjäinen takapiha kanoineen tihkusateessa. Ai niin, paistettiinhan me lättyjäkin.

      Poista
    2. Ihan sama tihkusateelle ja takapihalle. Mutta te! Tyypit!

      Poista