Kuva Mirja Koivisto |
Minulla on ollut kesän aikana ilo ja kunnia kuulua raatiin, joka valitsi 5 finalistia ja lopulta voittajan Kauhajoen Ruokamessujen 25 juhlavuoden kunniaksi. Olin ammattitaitoisessa seurassa Keittiömestarit Ulla Liukkosen ja Raymond Wesanderin sekä pitopalveluyrittäjä Minna Lakson kanssa.Asiantuntevan lisäksi myös huumorintajuisessa ja välittömässä porukassa. Ei tarvinnut jännittää.
Valitsimme ensin reseptien perusteella 5 finalistia, jotka olivat:
Merja Nissinen / Lämmin vuohenjuustoleipä tomaattimarmeladin kera
Merja Nissinen / Lämmin vuohenjuustoleipä tomaattimarmeladin kera
Kaija Nieminen / Tyrni-jääkellarinsiika
Kaija Nieminen / Kyssäkaali-retiisicoleslaw
Mimmi Karoliina / Ohra-kalkkunasalaatti tyrnivinegretillä
Sari Nieminen / Raparperilohi
Kaija Nieminen / Kyssäkaali-retiisicoleslaw
Mimmi Karoliina / Ohra-kalkkunasalaatti tyrnivinegretillä
Sari Nieminen / Raparperilohi
Minna valmisti kaikki annokset maistelutilaisuutta varten, jossa yksissä tuumin (Ulla etänä) puntaroitiin ja pähkäiltiin ja lopulta tultiin myös hyvin yksimieliseen lopputulokseen.
onkohan tässä meneillään puntarointi vai pähkäily? Kuva Mirja Koivisto |
Tarkoitus oli siis löytää uusia lähiruoka-reseptejä pitopöytään. Yritinkin miettiä, mitkä reseptit olisivat helposti toteutettavissa noutopöytäruokailussa. Parannusehdotuksia mietimme myös. Esim. koimme että aivan upean makuinen vuohenjuustoleipä kanelisella tomaattimarmeladilla oli sellaisenaan huonosti toteutettavissa noutopöytään ja edusti pikemminkin kaunista a la carte annosta. Minna kaavailikin valmistavansa siitä pitopöytään leipävuokatyyppisen ratkaisun. Paljon odotin myös kyssäkaali-slawlta, kyssäkaali kun on turhan vähän käytetty juures, mutta sitten maussa jäätiin kuitenkin odottamaan ihan sitä viimeistä pontta, vähän jotakin happoa tai piparjuurta, oli tuomiomme.
Kuva Mirja Koivisto |
Finalistiresepteistä erottui selkeäksi voittajaksi tyrni-jääkellarinsiika, johon ihastuimme kaikki. Tuomaristoamme lainaten: " Hienovarainen, maut tukevat toisiaan. Kaunis annos. Maut kohdillaan, niin kala kuin tyrni tulevat vivahteikkaasti esiin. Kotimainen järvikala sulautuu hyvin tyrnin kanssa juhlavaksi tarjottavaksi."
Reseptikilpailun voittaja
TYRNI-JÄÄKELLARINSIIKA
Kaija Nieminen
1 kg siikafileetä
1,8 l vettä
2 dl kylmää sokeritonta tyrnimehua
(Kukkasmäen Marjatila)
1,75 -2 dl merisuolaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl kokonaisia rose-pippureita
Sekoita vesi, suola, sokeri ja pippurit kattilassa.
Kiehauta liemi ja jäähdytä liemi aivan kylmäksi. Lisää joukkoon tyrnimehu.
Laita siikafileet laakeaan, reunalliseen astiaan ja kaada päälle suola-tyrniliemi.
Pidä kaloja liemessä ja jääkaapissa 5 tuntia. Valuta fileet ja kuivaa ne talouspaperilla. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi nahkaa myötäillen.
Koristele tuoreella tillillä tai ruohosipulilla.
Tarjoa kalan kanssa ruisleipää.
Sopii alkuruoaksi.
Onnea Kaija Nieminen ja kiitos upeasta reseptistä, joka saa palkinnoksi lähiruokatuotepaketin ja 500€. Finalistien annokset löytyvät ruokamessujen aikana myös pitopöydästä, jonne mustana hevosena nostimme finalistien ulkopuolelta vielä tomaatti-vuohenjuustomurekkeen. Messulavalla Ulla ja Raymond kokkailevat myös mm. finalistien annoksia ja ne löytyvät tulostettaviksi myös ruokamessujen sivuilta.
Kuva Mirja Koivisto |
Messulippuarvonta
Arvottu Random Orgilla klo 12 2 hengen lippupakettien voittajiksi kommentit numero 9 ja 7, eka varasija 13. Eli Onnea HM ja Heli K. Laittakaa emailinä nimenne nannablogi(at)yahoo.com niin pääportilla odottaa liput nimellänne. Ellen saa yhteyttä tänään torstaina kello 18 mennessä jatkan arpomista.