Pages

maanantai 18. tammikuuta 2021

KARITSANMAKSAKASTIKE JA KARAMELLISOITU SIPULI




Kunnon maksakastike maistuu ihanalta tämän lumisuuden keskellä. Löysin reseptin viime kevään luonnoksista, mutta viimeistellään se nyt kuntoon. Tämän voi aivan mainiosti valmistaa naudanmaksasta, mutta minä nyt olin ostanut Rekosta kovasti kehuttua karitsanmaksaa Lakeuden Highlandilta, ja se pääsi tähän kastikkeeseen. 

Olisi ihana aloittaa kastike ruskistamalla reilusti sipulia, mutta kun meillä asuu tuo yksi mutruhuuli, joka ei tykkää limaisista sipulinpaloista (WHAAAT?) kastikkeissa tai keitoissa, niin maustoin kastikkeen sipulijauheella (sehän on pelkkää sipulia) ja valmistelin kastikkeen hautuessa ison pannullisen karamellisoitua sipulia, jota sai nostaa annoksen pinnalle. Näin se kelpaa kyllä sille boikotoijallekkin.


KARITSANMAKSAKASTIKE JA KARAMELLISOITU SIPULI

n. 1/2 kg karitsanmaksaa 
1 rkl öljyä ruskistukseen
hiukan suolaa ja valkopippuria
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 liemikuutio
4-5 maustepippuria
1 rkl sipulijauhetta
2 dl kermaa
pinnalle persiljaa ja karamellisoitua sipulia

Poista maksasta kalvot ja kuutioi se. 
Kuumenna öljy ja ruskista maksanpalat pannulla, nosta syrjään.
Lisää pannulle voi ja sen sulattua lisää jauhot. Sekoita ja ruskista.
Kun jauho-voiseoksessa on kaunis tummanruskea  väri, lisää vesi (laitan aina kuuma vettä vedenkeittimestä). Sekoita paakuttomaksi, lisää mausteet, maksanpalat ja kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 20-30 minuuttia.

Vinkki:Tujaus sinappia tai ketsuppia tekee aina hyvää kastikkeelle. 
Jos kastike paksunee liikaa, lisää vettä.

KARAMELLISOITU SIPULI

6 kelta- tai punasipulia tai molempia (kuvissa punasipuli)
3 rkl voita
1 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl balsamicoa
2 rkl ruokosokeria

Kuori ja viipaloi sipulit. Paista sipuleita hellästi voissa 10 minuuttia, pehmittele mutta älä ruskista. Lisää loput aineet ja hauduttele vielä 10 min, kunnes sipulit ihanan makeita ja pehmeitä.

Maksakastikkeen lisäkkeet karamellisoidun sipulin lisäksi ovat itseoikeutetusti perunamuusi ja puolukkasurvos. Pinnalle vielä hienonnettua persiljaa. 




4 kommenttia:

  1. Hirven vasan jauhemaksapihvit hyviä,kun taikinaan laittaa raakaa raastettua porkkanaa taiperunaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Pitäisikin tehdä, ei kyllä taida olla hirvenvasanmaksaa jääkaapissa.

      Poista
  2. Taitaa olla jo vanhoissa resepteissäsi. Yritin sanoa,että maksalaatikko(hyvä kuten tänä jouluna) ja jauhemaksapihvit ovat herkkujani.

    VastaaPoista