Pages

tiistai 17. maaliskuuta 2020

HIRVIGULASSI



Mulle tulee tästä kuvasta niin lämmin ja kotoisa olo. Täydellisestä lifestyleruokamikälieneefiiliskuvasta puuttuu vaan pullo punkkua. Mutta ehkä se oliskin vähän feikkiä, meillä kun juotiin tämänkin gulassin palan painikkeeksi ihan maitoa, niinkuin aina arkena. 

Toki sakean keiton pohjasta löytyy myös punaviiniä. Löytyy paprikaa, tuoreena ja kuivamausteena, sipulia, juureksia ja ihanaa hirvenpaistia (löysin vielä pakkasesta ylivuotisen, itse sinne perkaamani jonkun sortin paistinpalan, jossa luki joku pala 575 g), porkkanaa, juuriselleriä, perunaa, tomaattia murskana ja pyreenä. Niistä syntyy ehkä maailman ihanin soppa, hirvigulassi.


Olen jo aiemmin julkaissut jauhelihasta valmistetun gulassin ohjeen, mutta jostain syystä tämä meidän perheen bravuuri, hirvigulassi on jäänyt paitsioon. Hienoksi tämän ruuan tekee myös se, että se maistuu yhtä lailla arki-iltana, ratsastuskilpailujen keittolounaana kuin vähän paremmassakin pöydässä. Yhtään silmiäni räpäyttämättä tarjoaisin sitä myös hienona juhlaruokana talvisissa juhlissa. Näin olen myös tehnyt ja muistaakseni vinkannut muutamalle muullekin, jotka ovat ihmetelleet mitä ruokaa juhlissaan tarjoaisivat.


Bonuksena tulee mieleen ihanat laskettelulomat Itävallan Alpeilta, viikon aikana tulee lounaaksi vedettyä lämmittävän tuhti Gulaschsuppe aika monta kertaa. Se on aina varma valinta.


Kotoani saan aina hirvenlihaa, joten se on mun suosikki tähän parempaan versioon. Perinteinen liha on toki nauta, mutta maistuu se vaikka possusta ja jauhelihastakin. 

Nyt, kun eletään näitä merkillisiä aikoja, mun sisällä on herännyt joku primitiivinen kokkaushimo, tekis mieli vaan koko ajan tehdä ruokaa. No onneksi saa, ainakin kerran päivässä!


Hirvigulassi
6:lle (ainakin)

2 rkl öljyä
n. 500g hirvenpaistia tai jotakin haudutettavaa palaa kuutioituna
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa kuutioituna
1 nyrkinkokoinen pala mukulaselleriä kuutioina
1 paprika paloiteltuna
2- 3 tl mietoa savupaprikajauhetta
1 tl hottia paprikajauhetta (tai vähän cayennea)
2 lasia punaviintä
1 dl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 lihaliemifondia
1, 5 l vettä (tarvittaessa enemmän)
2 laakerinlehteä
1/2 kg kiinteää perunaa, kuorittuna ja kuutioituna
suolaa, mustapippuria
ripsaus sokeria
hienonnettua persiljaa
smetanaa tarjoiluun

Paloittele liha ja perunat aika samankokoisiksi paloksi, porkkanat, paprika ja selleri voivat olla hiukan pienempiä. Mun keiton palat ovat aika reiluja, usein gulassikeiton liha ja perunasattumat ovat aika pieniä kuutioita.


Kuumenna öljy ja ruskista lihat kahdessa erässä (rautapata on ihana tässä hommassa).Suolaa ja pippuroi.

Pienennä lämpöä ja lisää sipuli ja valkosipuli kuullottumaan, niiden pehmittyä lisää porkkana ja juuriselleripalat sekä paprika.

Lisää mausteet, sitten nesteet ja anna padan hautua 2 tuntia liedellä miedolla lämmöllä. 

En koskaan suurusta keittoa millään jauhoilla, poristessaan se saostuu ihan itsekseen. Veden määrä riippuu vähän, mutta pidä huoli, että keittomainen koostumus säilyy vettä lisäämällä tarpeen mukaan. 

Jos lihat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä, lisää perunat ja keittele vielä puoli tuntia. Tarkista maku. Ripsaus sokeria pyöristää tunnetusti tomaattisten ruokien makua.

Ripottele vähän virkistystä pinnalle hienonnetusta persiljasta ja pehmennä gulassin mausteista poltetta (riippuu toki paljonko hottia paprikaa keittoon tupsahti) lusikallisella smetanaa tai ranskankermaa.


Thank you Hungary, merci Hongrie, douze points!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti