Jääpaistinakin se tunnetaan. Routapaisti nimitys on mulle
rakkain. Yksinkertaisen nerokas tapa valmistaa mehevän muheva paisti. Jopa
mehevämpi kuin perinteisin menetelmin. Mahtavuutta on myös se, että paistin voi
kaivaa pakkasesta hetken mielijohteesta eikä suositeltavaa hidasta sulatusta
jääkaapissa tarvitse toteuttaa vuorokausikaupalla.
Periaate on siis yksinkertainen: Jäinen paisti matalaan
lämpöön 8-10 tunniksi ja sen jälkeen se kylvetetään hellästi suolakylvyssä muutaman
muun mausteen kera. Eikä tässä kerta kaikkiaan voi ohjeita noudattamalla
epäonnistua. Ei kukaan.
Kriittisin vaihe on tähän asti ollutkin ehkä paistin käsiin
saaminen, jollei lähipiirissäsi ole ollut metsästäjiä. Lokakuusta,
hirvenmetsästyssesongin alkaessa, on kotimaista lihaa saatavilla K-ryhmän
kauppojen lihatiskeiltä. Suuri peukku sille.
Uusin, tällä viikolla postilaatikkoihin kolahtanut syyskuun Pirkka-lehti, featuroi
tämän käyttämäni routapaistireseptin. K-ruokasivustolta löytyy muutenkin hyvät vinkit hirvenlihan käsittelyyn ja
liuta sopivia reseptejä.
Ellen ole sitä hehkuttanut aikaisemmin, niin tulkoon
kaikille tiedoksi, että hirvenliha on mielestäni parasta. Ne kerrat, kun pääsee
nauttimaan valurautapannulla paistettua sisäfilettä valkosipulivoin kanssa,
ovat vuoden kulinaarisia kohokohtia. Meidän perheen bolognese-kastikkeen
salaisuus on hirvenliha, eikä äitini taida muusta lihapulliakaan pyöräyttää. Carpaccio tai riimiliha, nam. Herkkupuolella
aion valmistaa tänä syksynä ehdottomasti tartaria. Meinaan kokeilla myös savustaa
sydäntä, siitä epäilemättä kuulette vielä. Ja hoi kaikki, hirvenmetsästäjät.
Irrottakaa niiltä hirviltä nyt ne poskilihat. Pitkällä haudutuksella niistä saa
syvänmakuisen herkun.
Routapaistini tarjoan viikonlopun parempana ateriana siivutettuna
syksyisten kasvisten ja perunoiden kera marjahyytelöllä maustetun kermaisen
riistakastikkeen kera. Noutopöydän herkkunakin se on oiva, ainakin omien
lasteni ristiäisissä on molemmissa tarjoiltu routapaistia. Mustaherukka-,
pihlajanmarja- tai aroniahyytelö riittää mausteeksi. Piparjuurismetanakin on
kyllä hyvää.
Aplodit routapaistille!
Hirven routapaisti
1,5-2 kg jäinen hirven- tai hirvenvasanpaisti
Marinointiliemi
2 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
½ dl sokeria
10 katajanmarjaa
10 kokonaista mustapippuria
5 laakerinlehteä
muutama rosmariininoksa
Laita jäinen paisti sellaisenaan uuniritilälle ja alle
uuninpelti. Säädä uuni 80–100 asteeseen
ja paista n. 3 tuntia kunnes saat työnnettyä paistilämpömittarin paistin
keskelle. Jatka hidasta paistamista kunnes lämpömittari näyttää 65°. Paistin voi laittaa uuniin vaikka yön yli,
paistoaika on yleensä n. 8-10h.
Keitä paistille marinointiliemi. Kiehauta kaikki
jälkimarinadin ainekset ja anna hiukan jäähtyä. Laita kypsä, lämmin paisti
sopivaan astiaan ja kaada marinointiliemi päälle. Liemen tulisi peittää koko
paisti. Nosta paisti liemineen jääkaappiin ja anna marinoitua vähintään 4h.
Marinadissa voi hyvin pitää 10-12h.
Kuulostaa hyvältä, het tuloo ves kielelle. Ei muuta kuin hirvipaisti puuttuu.
VastaaPoistaNo tämä resepti kannattaa jättä ns. korvan taakse! Ei sitä koskaan tiedä kun joku lykkää sulle jostakin kiitollisuudenvelasta jäisen hirvipaistin kainaloon! (this is what I call positive thinking!)
Poistatämä on jumalallista, oom tehny 2 kertaa.
PoistaPari paistia tehnyt tässä kevään aikana ja onnistuminen 100% Laakerinlehti oli loppu kaapista, mut lipstikka toimi myös! Nyt päätin kokeilla kokonaisen hirven sydämen samalla tekniikalla -RoutaHeart-
PoistaNo kyllä tässä on hankala epäonnistua.Silti aina kiva kuulla onnistumisviestejä!
PoistaSydän kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta kokeilulta. Olis kiva kuulla tuloksistasi, mullakin taitaa olla sydäntä pakkasessa. Olen ajatellut tehdä siitä kyllä sydänkäristystä. Sehän on aika erilaista rakenteeltaan tuo sydämen liha, että en osaa sanoa miten käyttäytyy.
Ihana jääpaisti, se on minunkin suosikkini. Minäkään en valmista hirvenpaisteja millään muulla tavalla, tämä onnistuu aina takuuvarmasti. Minä lisään vielä vettä uunipellin pohjalle, ettei lihasta valuva neste ala kärytä.
VastaaPoistaNo tuo ei ole huono vinkki ollenkaan! Meillä muuten jääpaisti on verraten uus ilmiö, tai no, ollaan sitä tehty nyt ainakin reilu 15? vuotta, mutta sitä aikaisemmin ei tiedettu siitä yhtään mitään.
PoistaHirven liha onn NIIIIIN hyvää! Vaikka olen lihan syöntiä vähentänyt, niin riistasta en luovu. Harmi vaan se saatavuus...pitää oikein metsästää (kirjaimellisesti...), jospa paremmin saisi lähicittarin tiskistä tänä syksynä!
VastaaPoistaSinä valitat saatavuutta...jollen väärin muista, niin teillähän meinas se hirvi kävellä ovesta sisälle, tai ainakin kameranlinssistä! :D
PoistaMutta hirvi on tosian <3
Sama täällä, jääpaisti on ihan parasta, en vain ole tainnut koskaan päästä sitä hirvenlihasta tekemään. Juhlaruoaksi ihan mahtava, kun on paljon syöjiä, hyvä tehdä kun voi tehdä etukäteen.
VastaaPoistaJotenkin ehkä kaikkein parasta hirvestä. Valmistustapa kylvettämisineen sopii hienosti vähärasvaiselle hirvelle!
PoistaHih, blogimme ihkaensimmäinen postaus oli hirven jääpaisti ;) oikealla asialla siis olet!
VastaaPoistaKävin hyväksymässä :D. Paras mahdollinen alku blogille!
PoistaJa postauksesi oli jälleen taidokkaasti kirjoitettu
VastaaPoistavirheineenkin....
PoistaAh-hah-haa, kun täällä nauran. Sun otsikolle :) Tee mulle hirveä <3
VastaaPoista;D
PoistaTulipa ihan hirvee nälkä! Hirvenliha on todella hyvää. Nuoruudessani söin ja yritin valmistaa kokemattomana hirven lihaa parhaani mukaan. Aikuisena olen tehnyt pataruokaa vain muutaman kerran. Teen taatusti reseptilläsi tätä ja nyt alan kuikuilla hirvenlihaa kaupasta! Kiitos :)
VastaaPoistaLokakuussa sitä ainakin on!
PoistaHei!
VastaaPoistaOlen onnekas kun on kaveri jolla mies joka käy hirvimetsällä. Jouduin "uhrautuun" ja ostamaan syksyllä melkoisen kimpaleen hirvenlihaa. Kertaalleen olen tuota jääpaistia tehnyt. Oli parasta hirvenlihaa mitä koskaan olen syönyt.
Lauantaina tulee vieraita joille aion tätä tehdä. Lisukkeet on vielä hakusessa.
Vieraista yksi ruoka-alan ammattilainen mutta joka on välttynyt vielä tältä. Saas nähdä mitä sanoo....
Varmaan hämmästyi, että tämä on oikeasti näin hyvää!
PoistaKiva kun kerroit. Lisukkeiksi sopoii kaikki kotimaiset juurekset uunissa paahdettuna. Kerran tein bataattiperunamuusia, sekin oli huippu. Siihen on ohje täällä jossain blogissa.
Paistan hirven routapaistinkin pussissa, ylikypsäksi tietenkin. Hyvää tulee.
VastaaPoistaPussit on kyllä käteviä. Mutta miete en ikinä muista niitä kun alan tekemään?
Poista>> Nosta liemi marinadista ja taputtele kuivaksi.
VastaaPoistaOnkohan tuo jätetty tarkoitulsella, ainakin itseäni nauratti =)
No ei, kyllä ihan vahinko, mutta taidan jättää kun on niin hauska ja pitää peukkuja, että ihmiset nostavat marinadiliemestä kuitenkin sen paistin.
PoistaHauskinta oli, että luin kommenttisi useaan kertaan, ennenkuin vasta tajusin mitä tarkoitat! ;D
Tein tämän ja lihasta tuli murea ja muuten hyvä, mutta mauton. Ohjeessa on aivan liian vähän suolaa ja muitakin mausteita minun ja meidän perheen makuun. Tuplamäärä suolaa ja mausteita, niin hyvä tulee!
VastaaPoistaNo makujahan on monia. En kyllä itse tuon suolaisempaa lientä uskaltaisi tehdä. Varmasti riippuu myös siitä kuinka kauan pitää liemessä. Reilun yön voi hyvin olla ainakin. Ja jos menee liian suolaiseksi (joskus on käynyt niinkin), niin siinä on melko vähän enää tehtävissä. Sormisuolaa voi kuitenkin aina ripotella leikatun paistin pinnallekkin. Toivottavasti löydät teidän väelle sopivan suhteen mausteissa!
PoistaHyvinhän tuota hirvenpaistia on saanut, mutta kohta ei saa, jos annetaan susien liikaa lisääntyä. Nykyisin susia on suomessa jo yli 1500 kpl. Kohta kukaan ei enää metsästä hirveä ja kolareita alkaa olemaan päivittäin.
VastaaPoistaNyt multa meni vähän logiikka ohi. Sudet syö kaikki hirvet eli ei oo enää tarpeeksi hirviä metsästettäväksi joten hirvikolarit lisääntyy?
PoistaTää on taas nii tätä. Näitä susifobisia on joka kulmalla levittämässä kauhukuvia. Ite aattelin kjokkeilla tätä routapaistia nyt pääsiäisen lampaasta. :)
PoistaTässä varmaan haettu sitä, ettei kohta enää voi hirviä metsästää koiran kanssa(koska sudet syö koirat) niin metsästäminen vaikeutuu
PoistaNo, joo, ehkä näin. Löytyispä balanssi!
PoistaTäytymee kokeilla, löytys reilu 800g psisti pakkasesta. Mitenkä tuo marinadin ja paistoajan kans, kun ohje 1.5-2kg:lle ��
VastaaPoistaSuosittelen kyllä! Jos sulla on lihalämpömittari, niin ohjeessa lukee kuinka saat sopivan paistin sen avulla, koosta riippumatta. Ja marinointiliemi on ihan sama.liemen vahvuus sama minkä tahansa konoiselle paistille. Eli tee tuo ohjeen mukaan. Ei haittaa vaikka sitä on reilusti.
PoistaJust pistin pienen paistin uuniin. Täytyy kokeilla tuolla marinadilla. Minulla on se onni, että hirvenlihaa on pakastin pullollaan.
VastaaPoistaSe on kyllä suuri onni!
PoistaMeillä routapaisti rautapataan ja uuniin +250- 1/2h välein parikertaa käännetään, jotta pinta sulaa ja sitten mausteet mitä milloinkin sattuu olemaan (soijaa, suolaa, laakerinlehtiä, katajanmarjaa, rosmariinia, tilkka viinietikkaa, valkosipulia...). +175 ja 2h taaskin välillä käännellen jotta maut pääsee yltympäriinsä. Tällä kertaa pippurina saa toimia nuudelipusseista ylijääneet chilit, pakastimen piparjuuri ja inkivääri (vähän potkua pintaan). Aina on onnistunut ilman marinaadeja ja on mehevää ja maukasta. Pataan mahtuu vielä kypsymään vihanneksetkin...kaunis näky :) Marinointiliemi on vielä kokeilematta- sen teen paremmalla ajalla, kun kaivataan leikkelettä- nyt pääsiäiskiire ja kova nälkä. Hyvää Pääsiäistä.
VastaaPoistaKiva tietää, että onnistuu näinkin. Toki tuos pitää vähän olla kääntelemäs... :) Tuo jälkimarinadi on kyllä erittäin hyvä kans, suosittelen, tulee tasainen suolakin!
PoistaPitääkin juhannukseksi tehdä routapaisti! Loput voi käyttää voileivälle-jos jää!
VastaaPoistaMä taas meinaan teherä rosvopaistia!
PoistaItselläni pienempi paisti noin 1 kg . Nyt on ollut uunissa noin 5 tuntia ja sisälämpö tila alkaa olemaan jo 65. Laitanko jo marinointi liemeen?
VastaaPoistaKahden kilon hirvipaisti uunissa. Routa paistia tulossa toivottavasti
VastaaPoistaVarppina onnistui :)
PoistaMiten teet sen kastikkeen? Paistista liemet? Suppikset tai kanttarellit sopisi varmaan kanssa kastikkeeseen
VastaaPoistahups, nämä kommentit ovat menneet ohi. Suppis ja kantarellikastike sopisi tosiaan hyvin. Meillä paisti tarjotaan usein vain mustaherukka- tai pihlajanmarjahyytelön kanssa. Uunivuoan pohjalle tulevan nesteen voi käyttää kastikkeeseen, mutta sitä ei kyllä taida paljon tulla, marinointiliemi ei tietenkään kelpaa kastikkeeseen. Mutta ihan perus liha- tai riistaliemeen Jos oot itte keitelly vaikka pakkaseen, muuten fondi) keitetty kermainen kastike. Mä oon aika huono kastikkeen tekijä omasta mielestäni, pitäis tehdä enemmän.
PoistaTein elämäni ensimmäisen routapaistin tämän ohjeen mukaan, tuli todella herkullista! Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaNosta liemi marinadista?
VastaaPoistaNo paisti se sieltä tietysti pitää nostaa, en aiemmin korjannut tätä kun se oli niin hayska ajatusvirhe (ylempänäkin kommentti... mutta kai se täytyy korjata :)
PoistaUnohdan aina kuinka hitaasti marinointiliemi jäähtyy. Täytyykö sen olla täysin kylmää, kun paistin upottaa siihen?
VastaaPoistaOlen pahoillani, etten vastannut kun asia oli ajankohtainen, mutta pidin vähän joululomaa blogistani. Marinointiliemi tulee laittaa jhääkaappiin (tai ulos pakkaseen) paistin kanssa, joten ei se nyt haittaa jos se on hiukan haaleaa, mutta periaatteessa tietenkin mitä kylmempi sen nopeampaa viilenee. Sellaista huoneenlämpöistä säilytystähän emme toivo vaan paisti liemineen tulisi saafda jääkaappikylmäksi mahdollisimman nopeasti.
PoistaTän voi sit tehdä myös naudan lihasta. Näin syksyn saapuessa hyvä keino tyhjentää pakastinta. Pari paistia uuniin toinen leivänpäälle ja toinen saunailtaan hiukopalaksi ;)
VastaaPoistaNo toden totta voi. Itsellä ei vaan tapaa olla naudanpaistia ikinä pakkasessa...
Poista(Olen sama Anonyymi, joka kertoi käyttävänsä paistopussia.) Joissakin ohjeissa paisti laitetaan kuumaan liemeen. Olen kokeillut molempia tapoja huomaamatta tuloksessa eroa. Onkohan kylmän liemen käyttämisen ainoa idea se, että liha jäähtyy nopeammin, vai onko "kemiallisessa reaktiossa" eroa verrattuna kuuman liemen käyttämiseen. Toivottavasti jostakin löytyy tutkimustulos tähänkin asiaan. :)
VastaaPoistaTeen itse paistia vain kylmänä vuodenaikana, jolloin maustumis-jäähdyttämiseen löytyy muutakin tilaa kuin jääkaappi, jonne kuumaa lientä ei tietenkään kannata laittaa.
No mä viittaan tuohon edelliseen vastaukseen, että kun ruoka JÄÄHDYTETÄÄN niin se tulisi tapahtua mahdollisimman nopeaan, niin liha säilyy mikrobiologisesti parempana. En ole kuitenkaan asian professori, vain hygieniapassin suorittanut, eli en mikään auktoriteetti. Siksi siis mieluummin kylmä liemi. Jos sen nyt laittaa tuonne -23 asteen pakkaseen terassille jäähtymään kuumassa liemessä, niin ei taida olla merkitystä :)
PoistaHauskaa että vastasit. Minullakin on hygieniapassi, mutta kotona uskallan "luistaa" ohjeista. Vielä emme ole saaneet vatsatautia. :)
PoistaJa ehkä ylikypsä säilyy paremmin kuin punertava puoliraaka, jollainen ei minulle kelpaa.
PoistaJos muistan, voin kysyä tätä Anu Hopialta, hänmielellään testailee tällaisia myös molekyyligastronomia klubissaan. Jos muistan!
PoistaVarmaan tyhmä kysymys..onko riskiä, että hirvipaisti palaa uunin ritilään kiinni? Voi sen vain suoraan siihen laittaa? Voiko olla luottavaisin mielin ja jättää sen yöksi uunii ja mennä nukkumaan? Ekaa kertaa tehdään hirvipaistia lähipäivinä :)
VastaaPoistaKyllä voi. Se lämpötila on niin matala. Mutta voit toki käyttää pataa tai uunivuokaakin.
PoistaEnsimmäistä kertaa tein hirven routapaistia. Itselle harvinaista herkkua. Perheessä ei ole metsästäjiä, joten lihaa harvoin saatavilla.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta. Onnistui hyvin.
Tänään pääsiäispöydässä tarjolla.
Odotan innolla vieraiden kommentteja 😋