Jääpaistinakin se tunnetaan. Routapaisti nimitys on mulle
rakkain. Yksinkertaisen nerokas tapa valmistaa mehevän muheva paisti. Jopa
mehevämpi kuin perinteisin menetelmin. Mahtavuutta on myös se, että paistin voi
kaivaa pakkasesta hetken mielijohteesta eikä suositeltavaa hidasta sulatusta
jääkaapissa tarvitse toteuttaa vuorokausikaupalla.
Periaate on siis yksinkertainen: Jäinen paisti matalaan
lämpöön 8-10 tunniksi ja sen jälkeen se kylvetetään hellästi suolakylvyssä muutaman
muun mausteen kera. Eikä tässä kerta kaikkiaan voi ohjeita noudattamalla
epäonnistua. Ei kukaan.
Kriittisin vaihe on tähän asti ollutkin ehkä paistin käsiin
saaminen, jollei lähipiirissäsi ole ollut metsästäjiä. Lokakuusta,
hirvenmetsästyssesongin alkaessa, on kotimaista lihaa saatavilla K-ryhmän
kauppojen lihatiskeiltä. Suuri peukku sille.
Uusin, tällä viikolla postilaatikkoihin kolahtanut syyskuun Pirkka-lehti, featuroi
tämän käyttämäni routapaistireseptin. K-ruokasivustolta löytyy muutenkin hyvät vinkit hirvenlihan käsittelyyn ja
liuta sopivia reseptejä.
Ellen ole sitä hehkuttanut aikaisemmin, niin tulkoon
kaikille tiedoksi, että hirvenliha on mielestäni parasta. Ne kerrat, kun pääsee
nauttimaan valurautapannulla paistettua sisäfilettä valkosipulivoin kanssa,
ovat vuoden kulinaarisia kohokohtia. Meidän perheen bolognese-kastikkeen
salaisuus on hirvenliha, eikä äitini taida muusta lihapulliakaan pyöräyttää. Carpaccio tai riimiliha, nam. Herkkupuolella
aion valmistaa tänä syksynä ehdottomasti tartaria. Meinaan kokeilla myös savustaa
sydäntä, siitä epäilemättä kuulette vielä. Ja hoi kaikki, hirvenmetsästäjät.
Irrottakaa niiltä hirviltä nyt ne poskilihat. Pitkällä haudutuksella niistä saa
syvänmakuisen herkun.
Routapaistini tarjoan viikonlopun parempana ateriana siivutettuna
syksyisten kasvisten ja perunoiden kera marjahyytelöllä maustetun kermaisen
riistakastikkeen kera. Noutopöydän herkkunakin se on oiva, ainakin omien
lasteni ristiäisissä on molemmissa tarjoiltu routapaistia. Mustaherukka-,
pihlajanmarja- tai aroniahyytelö riittää mausteeksi. Piparjuurismetanakin on
kyllä hyvää.
Aplodit routapaistille!
Hirven routapaisti
1,5-2 kg jäinen hirven- tai hirvenvasanpaisti
Marinointiliemi
2 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
½ dl sokeria
10 katajanmarjaa
10 kokonaista mustapippuria
5 laakerinlehteä
muutama rosmariininoksa
Laita jäinen paisti sellaisenaan uuniritilälle ja alle
uuninpelti. Säädä uuni 80–100 asteeseen
ja paista n. 3 tuntia kunnes saat työnnettyä paistilämpömittarin paistin
keskelle. Jatka hidasta paistamista kunnes lämpömittari näyttää 65°. Paistin voi laittaa uuniin vaikka yön yli,
paistoaika on yleensä n. 8-10h.
Keitä paistille marinointiliemi. Kiehauta kaikki
jälkimarinadin ainekset ja anna hiukan jäähtyä. Laita kypsä, lämmin paisti
sopivaan astiaan ja kaada marinointiliemi päälle. Liemen tulisi peittää koko
paisti. Nosta paisti liemineen jääkaappiin ja anna marinoitua vähintään 4h.
Marinadissa voi hyvin pitää 10-12h.