Pages

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

GINI - BLINI



Että sellaasia sitten tuli. Gini -blinejä. Täälä Etelä-Pohjanmaalla on kyllä aistittavissa pientä ginisyyttä ilmapiirissä, mistä lie johtuu?

Itseasiassa kaikki lähti siitä kun olin kutsunut ystäväperheen ruokakylään ja hoksasin, että nyt olis hyvä hetki paistaa edes yhdet (isot) blinit jälkiruoaksi. Koko blinikausi kun on mennyt tänä vuonna ohi. Ja kyllähän niitä nyt kerta vuoteen on saatava. Pakkasessa oli iso purkki Lappajärveläistä siianmätiä. Asia oli sillä selvä.

Etsin luottoreseptini sijaan jotain nopeampaa, koska se yön yli taikinan hapattaminen oli liian myöhäistä lauantai-aamuna. Inspiraatio löytyi HS:n vanhasta kunnon Ruokatorstai-raamatusta, jota innostuin muutenkin sitten selaamaan. 

Tein blinit siis tattariblinien ohjeella, jossa kohdassa 4 neuvotaan: " rikasta makua halutessasi viinatilkalla" . Ainesosaluettelo määrittelee viinan vielä kirkkaaksi. No, ei tullut mieleenikään laittaa vaikka valkoista rommia, lähinnä ajattelin votkaa, kossua, kunnes silmäni pysähtyivät ginipulloon...no mikä ettei...kai sillä katajanmarjalla yhdet blinit maustaa...


Missä määrin  gini sitten blinejä jalosti? En voi väittää, että pystyin sen maun sieltä erottamaan, mutta sen voin sanoa, että hyvin hyviä ja hyvin aromaattisia näistä tuli. Kaupassa käydessäni muistin vielä lukeneeni jostain, että markkinoille on tullut valmista kirkastettua voita, vähän epäillen suunnistin tutkimaan voihyllyä ja niin vaan, siellähän oli Jokilaakson Ghee, kirkastettu voi. Vaikka voin kirkastaminen itse ei olekaan mitään rakettitiedettä niin ajan ollessa kortilla oli ihana napata valmis paketti ja käyttää voin kirkastamisaika vaikka eteisen kenkävuoren järjestämiseen, että vieraiden kengätkin löytävät paikkansa. Lisäksi ei tarvitse arpoa kuinka paljon sitä voita tarvitsee ja pahimmassa tapauksessa kesken blininpaiston aloittaa kirkastus uudelleen voin loppuessa.

Koska sitä  voita menee ja sitä tarvitaan, että blinit olisivat juuri niin päältä rapeita ja sisältä kuohkeita kuin ne parhaillaan ovat.  Ja se paisto oikeasti onnistuu vasta kirkastetulla voilla. Muu on käryyttämistä.Tuon gheen toivottaa muuten tervetulleeksi myös keittiöni intialainen osasto.



Gini-blinit
taikinasta tuli n. 12 kpl aika isoa bliniä

5 dl vettä
1/4 pakettia hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
 5 dl tattarijauhoja
1 1/2 dl kiehuvaa maitoa
2 keltuaista
2 valkuaista
1/2 dl giniä

paistamiseen kirkastettua voita eli gheetä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja tattarijauho. Jätä taikina kohoamaan liinalla peitettynä 2 tunniksi.

Sekoita kohonneeseen taikinaan kuuma maito ja keltuaiset. Nostata vielä 3-4 tuntia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinan joukkoon. Lisää gini. Seisota taikinaa vielä hetki ennen paistoa.

Paista taikinasta miedolla lämmöllä kirkastetussa voissa paksuja blinejä. Anna alapinnan kuortua, valuta sitten blini päälle sulaa gheetä ja käännä. Voissa ei voi säästellä.

Jos teet isommalle porukalle, eikä blinejä pääse syömään suoraan pannusta (tai siis pannusta lautaselle) laita uuni 100 asteeseen ja blinit ritilän päälle, jotta pysyvät lämpinä. Itse paistoin 3 pannulla kerralla.


Meillä tarjoiltiin blinit maailman parhaan lähimädin, silputun punasipulin ja smetanan kanssa. Lisäksi katoin hunajaa ja venäläisiä suolakurkkuja. Enkä kaivannut mitään muuta.


Juomakin osui nappiin, Riesling pärjää aina rasvaisen ja rapean blinin, mädin, smetanan ja sipulin melko vaativalle yhdistelmälle.

12 kommenttia:

  1. Nam! Oispa saanut olla mukana ...

    VastaaPoista
  2. Blinit näyttää herkulta :)

    Minä ostin myös gheetä, kun huomasin sen tulleen kauppaan. Juuri intialaisiin ruokiin ajattelin. Tuote on kuitenkin valmistettu Alankomaissa, vaikka brändi antaa mielestäni ymmärtää sen olevan suomalaista. Petyin tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin minäkin oletin...ai että pitäis olla aina niin tarkkana. Tuote valmistetaan Alankomaissa, pakataan Suomessa. No toivotaan, että tästä joku roponen tukee suomalaistakin työtä. Mulle kävi samon myös hirssin kannsa, luulin ostavani kotimaista kun oli suomalaisen pienen myllyn pakkauksessa.
      Ostanhan minä myös ulkolaisia elintarvikkeita, mutta just se, että luulee ostavansa kotimaista ja sitten tajuaa....

      Poista
  3. Valkoisella rommilla olisi tullut kyllä varmaan varsin mielenkiintoisia blinejä. :D Hulautitko taikinaan ihan pohojalaista giniä?

    VastaaPoista
  4. Nam! Eihän tuohon nyt muuta tarvitse sanoa :)

    VastaaPoista
  5. Oon tehnyt blinejä ihan väärällä reseptillä tähän asti kun ei niissä missään ole mainittu viinaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin! Kyllä se viina jalostaa blinin(kin).;D

      Poista
  6. Olipa tosi kiva Nanna tutustua sinuun. :-) Toivottavasti jossain taas törmätään. Täytyy minunkin kokeilla blinejä tujauksella giniä ! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis samat sanat! Törmätään varmasti. Ja onneksi saa lukea aina Kananpoikien bistroa!

      Poista