Pages

torstai 9. huhtikuuta 2015

Simpukkaa ja viiniä kerrakseen


Olipas hienoa löytää uusi, helppo ja jopa edullinen alkuruokasuosikki tai tapaspöydän sankari. Pääsiäissunnuntain menun aloitti, heti dukkahin jälkeen, gratinoidut vihersimpukat, joita on pitänyt tekemäni jo pitkään. Lauantaina katselin kalatiskillä hetken ainokaista sinisimpukkapussia, mietin mahtaako olla kuinka moni säilynyt pitkäperjantain yli, käännyin kannoillani ja otin pakastehyllystä 3 puolenkilon vihersimpukkarasiaa, simpukathan on jo kypsennettynä kuorenpuolikkaassaan, eli säästyin jynssäys/kypsytysoperaatiolta, ja lopputuloksen maussa en ainakaan tätä pakasteoikaisua erottanut. Eli suosittelen. Rasia maksaa 5.99 ja meille olis riittänyt isolle porukalle kaksikin.



Gratinoidut vihersimpukat
4:lle

500g vihersimpukoita kuoressa, pakaste
1 pkt karkeaa merisuolaa

Maustevoi
50 g huoneenlämpöistä voita
2 isoa valkosipulinkynttä puristettuna
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu 
2 tl sriracha chilikastiketta / tai voit hienontaa mukaan tuoreenkin chilin
mustapippuria

Gratiini
1/2 dl Panko-korppujauhoja
1/2 dl raastettua parmesaania
1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Anna vihersimpukoiden sulaa yön yli jääkaapissa, valuta ne hyvin ja katso vähän, ettei niihin jää lohjenneita teräviä kuorenkappaleita. Kaada suolapaketti uuninpellille niin saat hyvän pedin simpukoille, missä pysyvät tukevasti selällään.

Sekoita kaikki maustevoin aineet tahnaksi. Sipaise kunkin simpukan päälle hiukan maustevoita ja aseta makaamaan suolapedille. 

Sekoita gratiinin ainekset. Jaa gratiiniseos jokaiselle simpukalle. Ei paljon. 

Gratinoi 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Tarjoile heti leivän ja hyvän viinin kanssa.



Ja hyvää viiniä, jos koskaan on Parés Baltàn Brut b Cava, joka on 
juuri niin hyvää kuin espanjalaiset cavat parhaimmillaan ovat. Ihanan ryhdikäs kumppani just näille vihersimpukoille.

Silläkin ilveellä, että menetän kaiken uskottavuuteni viinien saralla, paljastan, että lähdin kollaamaan viinikaappiani aivan ilman ideaa, mitä menun kanssa tarjottaisiin. Kyllä minulla sopivia juomia olis, sen tiesin. Parés Baltàn viineihin päädyin kuitenkin siitäkin syystä, että niiden simppelin yksinkertaisten etikettien väri oli niin pääsiäiseen sopiva! (älkääkä yhtään muikistelko siellä, kuinka moni teistä ei ole koskaan ostanut viinipulloa etiketin/ulkonäön perusteella?)

Päätin nimittäin siinä viinikaapilla, että menuuta jatketaankin tällä kertaa valkoviinin parissa (sitruunainen maitokana).  Ja jos nämä pullot eivät ole keväisiä, niin näyttäkää mulle keväisempi. Parés Baltàn viinitalon viinit ovat luomuviinejä Penedèsin alueelta, vuonna 1790 perustettu ja tällä hetkellä viininvalmistuksesta vastaavat perheen poikien nuoret vaimot.  Uusissa Savia Viva Familia Blanco Xarel-lo pullojen etikettien takana on suloinen tarina.

Joan ja Maria Angeles Cusinè avioituivat, ostivat matkailuauton ja lähtivät kiertämään Scandinaviaa, rakastuivat Suomeen, sen luontoon, ihmisiin ja ruokaan (!) 9 kk kuluttua syntyi heidän ensimmäinen lapsensa....

Jotain Maukasta-Mari onkin tainnut viini tilalla vieraillakkin, toivottavasti itsekkin pääsen paikan päälle joskus tutustumaan.


Viini olisi ehkä parhaimmillaan kalan kumppanina, mutta kyllä me nautimme siitä myös kanan kanssa. Se on kuiva ja pirtsakan hapokas, tuoksussa ja maussa on kyllä myös aimo annos hedelmäisyyttä. Olimme kaikki aivan fiiliksissä (huom. emme siis juovuksissa, tämä oli perheateria) ja minua meinasi alkaa itkettämään kun luin tarinaa Suomen ystävistä pullon takaa muille.



Vaikka sainkin pilattua menuni risoton, isäni kiitteli lähtiessään vielä monta kertaa ihanasta ja taas niin erilaisesta (lue = muista valmistaa aina ruokia, jota et ole koskaan aikaisemmin kokeillut, valitse viinit ulkonäön perusteella...) pääsiäispyhän ateriasta.

Ai niin ja sen vielä haluan mainita, että olin kasannut sohvapöydälle "ruuanodotus" lukemiseksi valikoiman uusia keittokirjojajni, koska tiedän, että kaikki perheessäni (no ehkä tähtikokkiamme äitiäni lukuunottamatta) tykkäävät niitä selailla. Isäni ihastui Hannele Kojon eli Omenaminttublogin Yrttiherkut keittokirjaan ja mainitsi ainakin 7 kertaa, että Todella hyvä kirja! Että sillä lailla Hannele! Olen kyllä samaa mieltä.



Osa viineistä  saatu maistettavaksi maahantuojalta.

14 kommenttia:

  1. Pares Balta on yksi minun vakiokuohareistani. Siinä on erinomainen hinta-laatusuhde minun suuhuni - eikä etiketissäkään ole vikaa :-)

    Gratinoidut simpukat pitää yrittää tehdä kerran sesonkiin, mutta tänä vuonna on jäänyt ihan kokonaan väliin. Pitääpä ottaa itseä niskasta kiinni - kohtahan tuossa on r-kuukaudetkin taas ohi tältä erää.

    VastaaPoista
  2. Herkullisia simpukoita eikä hintakaan ollut paha.Hannelen yrttikirja on mahtava;minullakin on se ja korvamerkittynä pari ohjetta siitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptien lisäksi kirjan parasta antia ovat yksityiskohtaiset ja yrttikohtaiset kuvaukset yrtin ominaisuuksista, käyttötarkoituksista ja viljelystä.

      Poista
  3. Meilläkin on käytetty noita pakastesimpukoita useamminkin, toimii hyvin :) villiinnyin vihersimpukoista ensimmäisen kerran Gaijinissa tai Farangissa, jonka jälkeen samaa piti päästä testaamaan kotona. Täytyykin ensi kerralla kokeilla sinun tyylilläsi, kun meillä on pankojauhovillitys menossa.. ja parmesan toimii aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihersimpukat on kivoja myös kun ovat hiukan kookkaampia. Ja niinkun jo tullut ilmi, pakastesimpukat toimivat hyvin munkin mielestä.

      Poista
  4. Simpukoita ja cavaa! Vaikea ois pistää paremmaksi :)

    VastaaPoista
  5. Erinomainen vappuruoka- ja -juoma. Tarvis lisätä vappu-tag*n otsikon alle.
    Ja näin vihersimpukat sopii niillekin, jotka eivät ole simpukan ystäviä. Tämän jälkeen ovat.
    iskä

    VastaaPoista
  6. Ai että sillä lailla! Ja että ihan seitsemän kertaa :) Kiitos, kiitos!

    VastaaPoista
  7. Ai että sillä lailla! Ja että ihan seitsemän kertaa :) Kiitos, kiitos!

    VastaaPoista
  8. Sinäkin laitoit varmuudeksi 2x! 😁

    VastaaPoista
  9. Sinäkin laitoit varmuudeksi 2x! 😁

    VastaaPoista