About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 7. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: CHEDDARJUUSTOSILLI


Luukku 7

Jos sulla on vähän ajastakin pulaa, mutta tykkäät, että joulussa on kuitenkin suurelta osin käsintehdyn leima, niin joulusillin teolla pääset tunnelmaan nopeasti. Kevytsuolatut matjessillit kaipaa vaan muutaman tunnin liotuksen ja viime vuonna oli niitä 5 min. sillejä, joita ei tarvinnut edes liottaa, jostain syystä en löydä niitä nyt kaupoista...

No kuinka vaan, niin sillissä vaan leikkaat sillifileet vaikka saksilla n. 1 cm soiroiksi ja sitten upotat ne tekeentymään päiväksi tai pariksi johonkin mausteliemeen. Meillä pruukaa olla lasimestarinsilliä ja glögisilliä ainakin pöydässä, jälkimmäiseen ei löydy ohjetta blogista, koska NuutinMinna sen aina tekee. Googlaamalla löytyy. Äläkä unohda  Venäläistä silliäkään.

Aina tekee mieli kokeilla jotain uutta. Jukolan Juuston maustetuista cheddareista innostuneena tein nyt cheddarsilliä. Cheddar oli maustettu viskillä. Tuli aika mukavan pehmeän makuista.

Tein pienen annoksen, eli jos on paljon kaloja niin yhtä lajia ei kannata tehdä paljon. Tälläisestäkin riittää hyvin silliä 6-8:lle, jos on paljon muutakin.


CHEDDARJUUSTOSILLI

n. 200 g matjessillfileitä (yksi pakkaus)
1/2 dl majoneesia
1/2 dl kermaviiliä
1 dl raastettua cheddaria (Jukolan Juuston Aito Cheddar, mikä maku vaan)
1 pieni valkosipulinkynsi puristettuna
ripaus cayennea
tuoretta mustapippuria myllystä

Jos tarve(voit maistaakkin, kun pakkauksessa ei aina lue pitääkö silliä liottaa), liota silliä 2 tuntia kylmässä vedessä jääkaapissa. Huuhtele ja kuivaa. Saksi kulhoon n. 1 cm levyisiksi paloiksi.
Tee maustekastike yhdistämällä kermaviili, majoneesi, karkealla raastettu juusto ja puristettu valkosipulinkynsi. Sekoita ja mausta cayennellä ja mustapippurilla. Sekoita sillin kanssa ja anna maustua huomiseen.

Tee siis silli edellisenä päivänä viimeistään, niin maut asettuvat. Pari, kolme päivää ennemminkin voit tehdä, silli säilyy hyvänä ainakin viikon, ellei kaksi. 


maanantai 6. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: OIKEA JUUSTOKAKKU

 

Luukku 6

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi ja suomalaiset!
Tästä tulee nyt nopea. Tiivistettynä, että jos synttärityttö tahtoo juustokakun, niin sen hän myös saa.

Olen ollut tosi nopea muutenkin tänään. Puolenpäivään mennessä olin hoitanut eilisten pikkujoulujen jälkeisen krapulan, valmistanut halukkaille instastoryjen aamiaiskalenterissa pannukakku&pekoni aamiaisen, lenkiitänyt ja ruokkinut koirani ja liikuttanut ja hoitanut hevosen. Tällainen yltiöpäinen energia saa luulemaan, että ehdin naputella tämänkin, vaikka vieraat tulevat kohta ja sekä ruuanlaitto, siivous, että oma habitus on vaiheessa. 


Upea ja näyttävä tarjoilu juuston ystäville valmistuu tuttuun tapaan nopeasti.

OIKEA JUUSTOKAKKU

4-5 erikokoista ja erilaista juustokiekkoa, Camambert, brie, punahomejuusto jne.
viikunoita
viikunahilloa
pähkinöitä
hunajaa
rosmariinia tai timjamia

Ota juustot ajoissa, 2-3 tuntia aikaisemmin temperoitumaan.
Lado kiekot kokojärjestyksessä tarjottimelle ja koristele muilla aineilla, valuttele lopuksi pinttan hunajaa.

Tarjoa vielä erikseen kupissa lisähilloa, keksejä ja pähkinöitä.


sunnuntai 5. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: ANTIPASTOKRANSSI


Luukku 5

Tänä jouluna oon aivan lopullisesti hurahtanut kransseihin ja varsinkin syötäviin sellaisiin. Ikuisesti jatkuvan piirin muotoon asetellut tarjottavat ovat samaan aikaan runsaan ja keveän näköisiä. Ainut haittapuoli kenties on, että tuo ympyrän muoto  on tilaa vievä, kun keskelle jää tyhjää. Mutta olen nähnyt senkin täytettävän.

Suosittelen kransseja erityisesti graavi ja kylmäsavukaloille, tai porkkalalle ja sitten tietenkin antipasto tarjottimelle. Sehän se on tarjottava, jonka ainekset voit jo tänään ostaa kaappiin ja kun haluat helliä perhettä tai ystäviä tai yllätysvieraita (onko käsite jo tuntematon?)niin 5 minuutissa asettelet esille upean kranssin.


Tässä saa käyttää mielikuvitusta ja omia makumieltymyksiä, kunhan muistat, että pienestä määrästä tulee yllättäen iso annos kun aineksia on paljon. Tykkään käyttää erilaisia italialaisia/espanjalaisia leikkeitä, nykyään kyllä saat rakennettua tällaisen kotimaisistakin. Sitten erilaisia säilykkeitä, pikkukurkkuja, hillosipuleita, oliiveja, paprikaa,artisokkaa aurinkokuivattuja tomaatteja. Juustoa tietenkin voisi olla, mutta myös pähkinöitä. Jotain vihreää myös, tässä huumaavan tuoksuinen rosmariini, mutta rucolakin sopisi hyvin.

Laitan reseptiksi oman tämänkertaisen antipastokranssini määrät. Tuo on runsas tarjottava neljälle.


ANTIPASTOKRANSSI

100-150 g leikkeleitä (tässä Jamon Serrano,Ilmakuivattu possu ja Iberian chorizo, pakkaus löytyi Lidlistä)
100g mozzarellapalloja
100g Kuutioitua kovaa juustoa (ihanasti viinillä marmoroitunut Jukolan Juuston Aito Cheddar Amarone Tommasi)
15 Kalamata oliivia
4-5 tuorejuustotäytteistä chilipaprikasäilykettä
4-5 artisokan öljyyn säilöttyä sydäntä
8 pikku suolakurkkua (chili)
Tuoreita rosmariinin oksia

Asettele valitsemasi ainekset pyöreälle alustalle tai tarjottimelle kranssin muotoon.

Joo, se oli siinä, eikun herkuttelemaan!

Minkäslainen sun kranssista tulee?




lauantai 4. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU JA SIIHEN JOULUUN KUULUU SAUNA

 Kuva Nystad Sauna co

Luukku 4
Arvonta

Sauna. Se on niin suomalainen, niin rakas, niin rentouttava, puhdistava ja virkistävä. Varsin kohdallaan ottaa sauna puheeksi näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä.

Joulusauna, se vasta sitten onkin. Montaa vuotta en ole ilman elämässäni ollut, en ainakaan kertaakaan koto-Suomessa. Minun aattoni avaa joulusauna. Sen hämärä aamutuimaan antaa joka ikinen kerta tervetulleen ja lämpimän syleilynsä. Siitä on riisipuuron myötä hyvä pukea pyhäverhat ylle ja lähteä käymään Kortesjärven mummolas ja hautuumailla.

Kuva Nystad Sauna co
Suomalaiset on ihan(an) saunahullua kansaa. On kotisaunaa, lenkkisaunaa, lauantai (ja keskiviikko ja perjantai ja kaikki muutkin päivät)saunaa, puusaunaa, mökkisaunaa, savusaunaa, heti-valmista saunaa, vuokrasaunaa, taloyhtiön saunaa, avantosaunaa, uimahallin saunaa, pihasaunaa, sauna-iltaa....

Minä saunon mielelläni ja usein, mutten yleensä kerralla viihdy pitkiä aikoja löylyssä, välillä täytyy päästä jäähylle, niinkuin meidän perheessä sanotaan. Yksin saunoessani makaan pitkin pituuttani lauteilla, annan kehon ja mielen rentoutua.

Makaan välillä  myös kovilla kylmillä lauteilla, kylmässä saunassa, silloin kun mieli on  pahoitettu ja poskilla virtaa raivon, tuskan tai surun kyyneleet. Sinne minä pakenen, kylmään, pimeään saunaan piiloon, enkä vastaa vaikka huudetaan. 

Ehkä se sauna on pitänyt järjissä.


Nystad Sauna Company on ystäväni, Saunaterapeutiksi kouluttautuneen Tanjan (työkaverini Serellä seilatessani) ja kahden ystävänsä, Anun ja Evan muutamia vuosia sitten perustama yritys, jonka matkaa ja menestystä on ollut hykerryttävän mahtavaa seurata. Energisten naisten firma ja heidän saunomisen oheen valmistamat tuotteensa huokuvat suomalaista luonnollista tyylikkyyttä. 

Näihin kannattaa tutustua, huippulahjoja, ekologisia ja lämpimiä muistoja herättäviä, näitä saa myös yrityslahjoiksi.

Mulle ainakin tulee itselle paras joulusauna, kun löylyvedessä hautuu aidoista koivunlehdistä koostuva ihana suomalainen löylypussi ilman keinotekoisia aromeja.

Tuotteisiin voit tutustua Nystad Sauna co:n nettisivuilla.


Kuva Nystad Sauna co

Tein tämän jutun ystävän yhteistyötekona pro bono, itse halusin kertoa näistä tuotteista. Hyvän mielen päälle sain teille arvottavaksi myös 2 ihanan harmonista lahjapakkausta. 

Löylytuoksu Lahjapakkaus sisältää 3 yksittäispakattua löylytuoksua: koivu, koivu&piparminttu ja koivu&laventeli.

Nystad Metsäkylpy Lahjapakkaus, jonka kolme tuotetta sopivat ripoteltavaksi kylpyveteen tai jalkakylpyyn, koostuu koivu, koivu&kanerva ja koivu&piparminttu kylpyaineksista.

Pakkausten arvo n. 18€ ja ne arvotaan erikseen.

Osallistu arvontaan joko 

Tässä blogissa: kommentoi ja kerro mikä on sinun lempisaunahetkesi. Jätä sähköpostiosoiteesi, jotta voin ottaa sinuun yhteyttä jos voitat palkinnon.

Tai 
 Instagramissa
Ottamalla  @nystadsauna ja @kaikkiaitinireseptit IG:t seuraukseen,  tykkäämällä Sauna aiheisesta arvontapostauksestani ja tägäämällä siihen yhden kaverisi. 

Molempi parempi.

Osallistumisaikaa 11.12 asti. Arvonta suoritetaan 12.12. 


perjantai 3. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU : PIPARIPIRTELÖ




Luukku 3


Sisältää tuotesijoittelua. 3 Kaverin piparijäätelö ja Wayris syötävät kupit saatu tuotenäytteinä.


Tässä meni taas vähän turhan moni asia pieleen. Ei, ei itse piparipirtelö, se vie kielen mennessään, mutta tämä ns. vartissa valoisassa toteutettu kuvaus, jossa näin, sieluni silmissä,  ison pallon jäätelöä kelluvan pikarin pinnalla. Tiedättehän, hieman överia ja houkuttelevan luksusta...

Mutta kun pallo uppoaa pirtelöön ja pirtelö tulvii yli syötävän kupin reunojen niin kamoon, kellään ei oo kivaa. Ei ainakaan ruokastylisti-kuvaaja-ideanikkaribloggaajalla Kaikki äitini reseptit- blogista tai kuvausavustajaksi saapuneella Maitotytöllä. Tekisin koko session uudestaan ellei huominen olisi puolen tunnin päästä ja muut suunnitelmat vasta paperilla, ei kamerassa.Pakko käyttää nämä.

Ensi joulun teema alkaa olla muuten jo selvillä. Joulu tuloo, vaikka piparit paloo kuulostaa paremminkin mun teemalta.


Ennen kuin pääsen reseptiin, sallikaa esitellä nämä kaksi hienoa tuotetta, jotka inspiroivat tähän. Wayris syötävät keksikupit löytyivät Lakeus Kokkaa -messuilta viime kuussa. Ne ovat tuollaista paksua, tukevaa vohvelia, joka kestää niin kylmää kuin kuumaa juomaa vähintään tunnin kostumatta. Ihania siis retkelle ja piknikille vaikkapa. Kuppeja löytyy ainakin Minimanin hyllystä. Niitä on kolmea tyyppiä: Perus, valkosuklaalla tai tummalla suklaalla vuorattu. Maahantuojalla  löytyy myös ruokopillejä, rakastuin niihinkin. En voi sietää paperipillien makua, niin kauniita kuin ne ovatkin.


3 kaveria ei varmaan sen kummemmin esittelyjä kaipaa. Kotimaisen jätskitehtaan sesonkimaku piparkakku on tämänkin joulun  ehdoton suosikki. Tykkään näistä jäätelöistä niin, että jo pelkän oranssin purkin pilkahduskin saa mut iloiseksi. Lusikoin mielelläni sellaisenaankin, mutta rakastan pirtelöiden  tunnuspiirteiden kokonaisuutta; kylmyyttä, paksuutta ja juotavuutta! Ja piparijäätelö maustaa pirtelön ihanasti.
 

PIPARIPIRTELÖ

3 keksikuppipirtelöä tai 2 isoa pirtelöä
1 prk 3 Kaverin piparkakku-jäätelöä
1 dl maitoa
muutama pipari koristeeksi ja  muruiksi
3 Wayris keksikuppia (voi toki tehdä normi lasiinkin)
vähän nutellaa
pinnalle pursotettavaa kermavaahtoa

Laita jäätelö ja maito blenderiin ja aja pirtelöksi.
Lisämauksi pyöräytin keksikuppien sisäreunoihin veitsellä nutellakerroksen, mulla kun oli noita peruskuppeja ilman suklaata.

Kaada pirtelöt kuppeihin, pursota kermavaahto, koristele piparimuroilla ja pipareilla. Kuvan piparipirtelöissä on uponnut jäätelöpallo pinnalla, tee siis kuten sanoin ja käytäkin kermavaaahtoa, jäätelö kokonaan pirtelöön.
Sitten vaan ruokopilli sekaan ja nautiskelemaan.

VINKKI: Piparkakkujäätelö löytyy myös vegaanina ja gluteenittomana. Vegaanin piparipirtelön saat vaihtamalla maidon mantelimaitoon tai kauramaitoon. Gluteenittomassa muista koristepipareidenkin gluteenittomuus.

VINKKI II : Piparkakkujäätelössä on rutkasti makua ja voit jatkaa sitä tavallisella vaniljalla myös. Muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta sopii myös hienosti mukaan.



Oletko jo löytänyt kaikki blogi ja IG- joulukalenterit?
Jos et saa tarpeeksi joulun tunnelmasta, ihanista kuvista ja huikeista resepteistä minun blogistani, niin klikkaile ihanien naisten aikaansaannoksiin:


 

torstai 2. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: PAAHDETTUA RUUSUKAALIA JA KANELIA

 
Luukku 2


Nyt eletään muuten siitäkin syystä ihanata aikaa, että kotimainen ruusukaali on sesongissa. Ja nyt kun meistä ei enää kukaan keitä ruusukaalia hengiltä, sen ihana maku pääsee oikeuksiin.

Parhaita valmistusmetodeja on ilman muuta uunissa paahtaminen. Ruusukaalin leikkuupinta oikein karamellisoituu ihanasti. Siinä voi rauhassa sitten leikitellä mausteilla ja lisukkeen lisukkeilla.

Lyönpä vetoa, että kovinkaan moni ei ole parittanut sitä kanelin kanssa. Kaneli, jos mikä on joulusesongin mauste ja soveltuu mainiosti myös suolaisiin ruokiin, ei pelkästään leivontaan.

Paahdetut ruusukaalit  kanelin kanssa on mainio ja maistuva, simppeli kasvislisuke. Ihan vaikka joulupöytään (mutta itselläni alkaa ainakin olla kaikki paikat varattu kun on niin montaa laatikkoa ja salaattia), mutta sitten muina pyhinä ja juhla-aterioina aina itsenäisyyspäivästä uuteen vuoteen.


PAAHDETTU RUUSUKAALI JA KANELIA

1 rasia ihania kotimaisia ruusukaaleja, nyt kun niitä saa
1 rkl hyvää öljyä, rypsi tai oliivi
1 tl kanelia
1 tl suolaa (tai maun mukaan vähemmän
1/2 dl mantelilastuja
1 dl kuivattuja karpaloita

Leikkaa ruusukaaleista kannat ja halkaise ne puolikkaiksi. Kierittele öljyssä, kanelissa ja suolassa ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Irronneet lehdet mukaan.

Paahda 200 uunissa n. 20 min kunnes alkavat saada kaunista väriä.
Heitä sekaan mantelilastut ja karpalot ja paahda vielä 5 min. 

Tarjoa heti.


Ja sitten ihana vinkki kaikille jouluttajille.


Minulle on tosi paljon serkkuja, viitisenkymmentä varmaan, Mutta vain 3 superserkkua, Maiju, Aliisa ja Riina (Rintala). Tiedätkö mikä on superserkku(nimi on ihan meidän omakeksimä)?

No se on semmoinen serkku, jonka vanhemmat ovat omien vanhempiesi sisaruksia. Eli niinkun molempien vanhempien  puolilta serkkuja. Kuulostaa ensiksi epäilyttävältä, mutta sitähän se ei ole.

Olisi hauska tietää paljonko löytyy muita, joilla on superserkkuja. Tiedän vain äitini, jolla taitaa olla niitä kymmenkunta (ja tietenkin kaikki äitini 11 sisarusta, koska sama juttu kuin äidillä...ja tietenkin nämä kaikki äitini superserkut, joilla 11 superserkkua, tai itseasiassa 13, mutta siis onko muita meidän suvun ulkopuolella...). 
Sain sut nyt varmaan sekaisin ja ainakin itseni astumaan vinkkipolulta harhaan. Tässä se tulee:

Maiju, superserkkuni, joka kirjoitaa Pientä puuhastelua - blogia on julkaissut ystävänsä kanssa Tunnelmia&taikaa e-kirjan, joka on vapaasti ja ilmaiseksi ladattavissa.

Ihana kirja on täynnä houkuttelevia reseptejä ja raikkaita jouluaskarteluideoita.

Aika hienoa, Maiju ja Heta. 

keskiviikko 1. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: VENÄLÄINEN SILLI


Luukku 1

Tervetuloa ihana joulunodotus! Hienoa avata tänään blogini 1. kalenteriluukku. Vuonna 2019 kalenterissa oli Perinteinen joulu, 2020 Herkullinen joulu ja nyt 2021 Olipa kerran joulu.

Mitäänpä en ole entisistä vuosista oppinut ja suunnitelmat on yhtä suloisesti levällään kuin aina ennenkin. Ajattelin kuitenkin, että nimi pitää olla, huhuilin tuolla IG:n puolella ja sieltähän ihana kollega ja ruokatoimittaja,  ystäväni Minna @Haarukkavatkain reippaasti ehdotti tätä. Kiitos ihanista ihanin Minna, tämä on niin suloinen nimi. Jos jonain päivänä en saakaan reseptiä aikaan, voin aina kertoa jouluisan tarinan, sen tämä nimi antaa myöten! 

Tervetuloa mukaan joulukalenterimatkalle, luvassa jouluisia reseptejä, ehkä jokunen tarina, jouluisia vinkkejä, jouluhuumoria ja tunnetusti saatan tirauttaa jouluna muutaman joulukyyneleenkin eli kertakaikkisen elämänmakuinen joulukalenteri, varsinainen sillisalaatti, jota rosolliksikin kutsutaan. 

Jos koskaan, niin nyt oli vilpitön aasinsilta jouluun!


 
Ja venäläiseen silliin!

Minä, kuten käsittääkseni muutama muukin, rakastan joulun ylenpalttista kalailua. Muutama uusi resepti on kalenteriakin varten sillä saralla tulossa, mutta aloitetaan ihan tosi perinteisellä Venäläisellä sillille.

Venäläinen silli on sillivati, jossa tarjottavat asetellaan raidoittain. Jostain syystä haluan sen aina tehdä soikeaan vatiin. Tällä kertaa vati oli melko pieni, tuli vähän ahdasta, mutta koska tein pienen annoksen, en viitsinyt jättimäistäkään tarjotinta ottaa. Mutta älä nyt ota tästä soikeudesta samanlaista neuroosia, hyvin tämän saa tehtyä muunkin malliselle lautaselle.

Tämä on nopea tehdä ja vaivaton, jos käytät valmiita kurkkukuutioita ja punajuurikuutioita. Olen tehnyt, niitä isompia vateja, muutamiin pikkujouluihin ja näitä saa olla aina täyttämässä, menekki on kova.

Ehkä siksi, että on herkkua. Tätä tarjoiltiin muuten Iso-Hoon ja minun häissänikin, mutta taidan olla ainoa, joka sen enää muistaa.

Pitäisikin joskus kertoa, kuinka häitä juhlittiin v.1998.



VENÄLÄINEN SILLI

6:lle
1 pkt (150g) matjesilliä
4 kananmunaa
2 dl etikkapunajuurikuutioita 
2 dl suola/maustekurkkukuutioita
3 kananmunaa
1 punasipuli
tuoretta tilliä

kastike (joka unohtui laittaa näihin kuviin)
1 dl ranskankermaa
1/2 dl majoneesia
1-2 tl sinappia

Laita silli tarvittaessa likoamaan kylmään veteen jääkaappiin 2-3 tunniksi, huuhtele, kuivaa ja leikkaa annospaloihin. Nykyään on kyllä niitä hetivalmiita kevytsuolattujakin, joita ei tarvitse liotella.

Keitä kananmunat. Laita munat kattilaan kylmään veteen ja kuumenna kunnes kolina käy, eli munat alkavat kiehua. Sammuta nyt hella ja ota kellosta 10 min. aika. Tasan. Sen jälkeen kaada vesi pois ja jäähdytä munat kylmässä vedessä. Saat täydellisiä keltuaisia ilman mustia rantuja.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja hienonna molemmat haarukalla.

Valuta punajuuri- ja kurkkukuutiot. Voit toki pilkkoa itsekin kokonaisista.

Kuori ja hienonnan tai leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi.

Hienonna tilli.

Sitten vaan asettelemaan oman näkemyksen mukaisesti vadille raidoittan, silli pääosassa. Helposti alkaa ärsyttää kun punajuuri värjää vieruskaverit, mutta koita keksiä ratkaisu. 

Kastikkeen saat sekoittamalla kaikki sen ainekset yhteen. Kastiketta valutetaan sillien päälle, mutta jos on kaunista silliä, niin miksei allekkin.

Kauniimpiakin vateja olen venäläisestä sillistä tehnyt, mutta en paremman makuisia. Kyllä keitetyn perunan kanssa maistui ihanalta Venäläinen silli ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Vieläkin janottaa!