About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 24. huhtikuuta 2020

KUKKAKAALIBOLOGNESE


Spaghetti bolognese on meidän perheen suosikkiruoka, luultavasti ihan numero ykkönen, varsinkin hirven jauhelihasta. Kasvisbolognese valmistuu kukkakaalista ja sienistä ja on sekä ulkonäöltään että suutuntumaltaan hämmentävän bolognesemäinen. 

En tehnyt asiasta sen kummempaa numeroa, siis siitä, että nyt lapsoset, nyt syödään KUKKAKAALIbologneseä ja kovin nälkäisinä tyytyväisinä kaikki sitä söivät. Ainoat poikkipuoliset sanat tulivat ruuan tulisuudesta ja se oli kyllä vähän hotimpi kuin oli tarkoitettua. Joskus kokin käsi lipsahtaa (tai ei erota ja/tai sanoja toisistaan...).



Reseptiin törmäsin Bon Appetit -sivustolla, sienenä käytin hyvin mietoja tuoreita herkkusieniä, kun niitä sattui olemaan valmiina. Alkuperäisessä suositeltiin esim. siitakkeita. Varmasti tämä on hyvää myös kaikilla kotimaisilla metsäsienillä, suppilovahverot antavat varmasti vahvan maun, josta tykkäisin.

Pastana käytin ihan spaghettia, kun meillä sitä syödään aina bolognesekastikkeen kanssa. Ja muutenkin muuttelin vähän määriä.


KUKKAKAALIBOLOGNESE
6:lle

200g tuoreita herkkusieniä tai vastaava määrä jotain muuta, pakkasestakin käy
1 keskikokoinen kukkakaali 
n. 1 dl oliiviöljyä
4 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 chili tai 1/2 tl chilijauhetta (ei todellakaan molempia)
1 tl kuivattua rosmariinia tai 1 rkl tuoretta hienonnettua
3 rkl tomaattipyrettä
2-3 dl parmesania raastettuna
3 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa
1/2 sitruunan mehu
suolaa

420 g pastaa (70 g per henkilö)

Hienonna sienet niin pieneksi kuin saat. Aja kukkakaali muutamassa erässä "riisinjyviksi" tehosekoittimessa, saa olla osin karkeampaa joukossa.

Kuumenna puolet öljystä ja voista, freesaa siinä herkkusienisilppua 4-6 min. Lisää sipuli ja jatka kunnes sipuli pehmeää, 6-8 min. Lisää valkosipuli, chili ja rosmariini ja freesaile vielä muutama minuutti.

Anteeksi jos joku on tehnyt tätä jo. Seuraava osio jäi pois ohjeesta:
Lisää mukaan tomaattipyre, kuullota sekoittaen kunnes pyree tummuun. 2 minuuttia. Lisää kukkakaalirouhe ja paista sekoitellen 3.4 minuuttia kunnes kukkakaali paistruu "kasaan" ja alkaa vähän tarttua pohjaan.

Mausta suolalla ja pidä lämpimänä miedolla lämmöllä

Keitä sitten pasta minuuttia vaille valmiiksi. Lisää pasta soosiin parmesanin kanssa ja n. 2-3 dl keitinvettä sekä loput voista. Nosta lämpöä (keskilämmölle)  ja sekoita pasta kypsäksi. Kastike tarttuu kiinni pastaan ja suurustuu.

Mausta suolalla, sitruunamehulla ja persiljalla. ja jos olliviöljysi on tosi hyvää, voit ripotella sitä vielä pinnalle.

Nautiskelkaa erinomaisesta kasvispastasta.




6 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen. Laitan "ehdottomasti kokeiltavien" listalle ihan sinne alkupäähän. En ole koskaan tullut ajatelleeksikaan tuollaista yhdistelmää. Suppikset toimisivat varmasti hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö? Ja tuo lopputulos, että siitä tosiaan tulee tuollainen jauhelihamainen tomaattikastike. Itte houkututti kyllä lisätä tomaattimurskaa myös ja seuraavalla kerralla mausteita ehkä oregano ja basilika koska en ihan tajunnu tuota rosmariinia, vaikke se kyllä tuolta mitenkään hypänny silmille, ainakaan mun suht chilisessä versiossa. Hyviä pastoja, sitten kun teet.

      Poista
  2. Tätä olisi kyllä niin kiva kokeilla. Meillä vaan puolet perheestä ei syö sieniä :( Tosin voisihan tätä tehdä niin, että syököön toiset jotain muuta pari päivää, ja sienifiilit tätä pari päivää (tai sitten minä 4)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on sellainen ulkonäkö ja jos käyttää maultaan mietoja herkkusieniä hyvin hienonnettuna , niin myös tsäänssi, that they will never know!

      Koska 4 päivää on ehkä liikaa. Jopa tätä.

      Poista
  3. Vaikuttaa todella herkulta! Menee kokeiluun heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera, että luit reseptin tarkasti, ihan pikkusen tärkeä osa oli jäänyt pois! Hyviä kokkailuja!

      Poista