About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 29. syyskuuta 2018

APU LÖYTYY IKIOMASTA RUOKAKASSISTA

Kaupallinen yhteistyö K-Ruoka



Se kiire. Ne ruuhkavuodet. Arjesta selviytyminen.

En koskaan, koskaan ajatellut, että perheen ruokahetkestä voisi tulla stressiä. Rakastan ruuanlaittoa, syömistä ja kaiken tämän suunnittelua. Rakastan myös ruokakaupassakäyntiä, tykkään tutkia kauppaa hylly hyllyltä, tehdä uutuuslöytöjä ja inspiroitua aineksista, jotka välillä unohtuvat käytöstä. Mutta tosiasia on, että tuntia nopeammin en kyllä kaupasta ulos selviä. Joskus sitä tuntia ei vaan ole.

Kun muonitusvahvuuteen kuuluu urheileva teiniUrho ja ekaluokan saavuttanut Maitotyttö, toinen vanhempi on välillä 10 päivää merillä, on harrastukset, treenit, Meimi the rottweiler ja oma mielenkiintoinen työ, jossa tehdään välillä normaalin toimistoajan ulkopuolella myös iltaisin työpajoja, iskee helposti sellainen iltapäivän kauhu, apua-apua, mitäs muuten tänään syödään ja koska ehdin sen valmistaa jos tulen töistä neljältä ja viiden maissa pitäisi jo kunkin lennähtää harkkoihin.

Omalla ruokakassiviikolla syötiin esim. näitä possukebakoita maapähkinäkastikkeella. Samalla tuli kokeiltua myös porkkanajauhista eka kertaa.

Kokonaan oma lukunsa on se, että ruuan pitäisi olla ravitsevaa ja monipuolista ja kaikille maistuvaa ja se se onkin ongelma tuo viimeinen kohta. Viimeksi Maityttö tokaisi, että Äiti, en halua että oot tv-kokki (niin kuin nyt olisin), tekisit joskus tavallista ruokaa. Tämä sunnuntain ruokapöydässä, jossa meillä oli hirven palapaistia tomaattisessa kastikkeessa, täysjyväriisiä ja pannulla paistettua parsakaalia, jälkkärinä omena- myslipaistosta ja vaniljakastiketta. Tämähän oli lähes syömäkelvotonta, jos lapsiltani kysytään.

Joten mitä on tehtävissä? Avainsana ja ehto mahdottomista viikoista selviytymiseen on SUUNNITELMALLISUUS.
Valitettavasti suunnitelmallisuus ei todellakaan oo toinen nimeni, mutta sitä ihminen taipuu nälän edessä. Yleensä en pysty tai uskalla miettiä kuin vuorokausi eteenpäin selviytymistä seuraavasta päivästä, tällä kuvittelen suojaavani mielenterveyttäni. Nopeasti saa huomata kuinka paljon helpompaa elämä onkaan, kun lisää arkipäivään ripauksen suunnitelmaa. Vähemmän nälkäkiukkuja, parempaa ruokaa, enemmän aikaa tärkeille asioille.

Aloitin ruuasta.  Sain aivan kuningasajatuksen laatia itselleni viikon ruokakassi, noiden maksullisten palveluiden tapaan. Suunnitella oma menu ja tilata sitten tarvittavat ruoka-aineet K-verkkokaupasta ottaa huomioon myös aamiaistarvikkeet ja välipalat. Kävisin vain noutamassa ja maksamassa. Mikä ajansäästö! Kassi on myös kätevä tilata kotiinkuljetuksella.

Ja jos ei keksi mitä tekis, K-ruoka sivuilla on kyllä ehtymätön reseptiarkisto, josta valitsin tämän linssikeiton. Urheilijapojalle kasvista JA proteiinia! Kuva:K-ruoka

Laadin arkiviikon ruokalistan. Yritin miettiä, että myös kalaa, kasvista, nopeaa, helppoa. Kurkkasin vähän kuiva-ainekaappiin ja pakastimeen, että mitä siellä on jo valmiiksi. Sen, että tykkääkö lapset olen vähän siirtänyt sivuun, koska yhtenä päivänä ne tykkäävät ja toisena ei. Kannattaako olla siis stressaamatta tästä.
 

Jotain, joka onnistuu vaikka silmät ummessa, mutta myös joku uusi resepti, kokkaajan oman mielenkiinnon vireillä pitämiseksi. Inspiraatiota löysin esimerkiksi K-Ruoka sivuilta, tuo valtava reseptiarkisto auttaa eteenpäin silloin kun ei juuri tiedä mitä nyt syötäisiin.

MA: Savulohi-kurkkupasta (tämä mainio ruoka on ystäväni blogista)


KE: Kukkakaali mac ’n cheese (resepti alla)



Helppo, nopea ja hyvä; takuuvarma resepti taas K-ruoan sivuilta. Broileri-parsakaalivuoka. Kuva : K-ruoka

Verkkokaupasta tilaaminen on minulle tuttu juttu, mutta olin vähän unohtanut sen, vaikka viimeksi vannoin, että yhtään ainutta juhlapyhän aattoa en vietä ruuhkaisessa kaupassa. Viimeksi tottumattomalle käyttäjälle tuotteiden valitseminen oli hiukan hidasta verkossa, mutta teknisiä ominaisuuksia on parannettu koko ajan. Huomasin, että verkkokaupassakin on kätevin olla valmiin ostoslistan kanssa, kirjoittaa hakukenttään vaikka savulohi ja saat esille valittavat vaihtoehdot. Näin ei ylimääräistä aikaa tuhraantunut. Ja mitä enemmän verkkokauppaa käyttää sitä näppärämmin se käyttö sujuu. Ohjelmaan voi tallettaa myös suosikkilistoja, josta löytyy tavallisimmin ostamasi ainekset, se on hyvä pohja aloittaa klikkailu.


Olen myös vakuuttunut, että tällä tavoin säästän ajan lisäksi  aimo annoksen euroja, kun ei tule nälkähutiostoja ja vähän sitä sun tätä, vaan juuri tarvittavat.

Niin hienoa oli hurauttaa lähikauppaani eli Joupin Cittarin takapäätyyn parkkiin, lähettää tekstarilla parkkipaikan numero ja muutamassa minuutissa autolleni kannettiin kolme kassia ruokaa, jotka kuittasin kortilla. Myyjä varmisteli vielä, että oliko savulohen määrä 700kg oikea, ja olihan se. Tilauksessa oli kai 1 kg, mutta tilasin kokonaisen fileen jota oli tarjolla painoltaan n. 700g. Eli kyllä ne osaa myös käyttää järkeä siellä keräyspuolella.


Oman ruokakassin suunnittelu ja tilaus oli itseltä kyllä hulinaviikon järkevin teko. Säästyi monta turhaa ärräpäätä ja minuuttia.

Jaan tähän tuon oman reseptini, kukkakaali mac ’ n cheese, joka on juuri sopivaa sapuskaa syysiltoihin. Ylijäämä toimi seuraavana päivänä oikein näpsäkästi myös possukebakkojen kanssa, jätin lohkot tekemättä.



KUKKAKAALI MAC ’N CHEESE

400 g täysjyvämakaronia
500 g Pirkka Luomu kukkakaalia
3 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
1 prk (250 g) Valio Koskenlaskija Ruoka
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria, suolaa

Keitä makaroneja 4 min. kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Riko kukkakaali kukintoihin ja laita makaronien kanssa kiehumaan pariksi minuutiksi. Siivilöi.

Sulata paistinpannulla voi. Pehmittele sipulia ja valkosipulia pannulla muutama minuutti. Sekoita jauhot mukaan ja sen jälkeen maito pienissä erissä. Anna kypsyä 3 minuuttia sekoitellen ja lisää sitten juusto ja mausteet. Kuumenna.

Yhdistä makaronit ja kukkakaali kastikkeeseen voidellussa uunivuoassa. Paista 30 min 200°C.  




Näin elettiin yksi vähemmän stressitön viikko meidän perheessä. Suosittelen kokeilemaan. Ja jos et sunnuntaina muistanut tehdä tilausta, ei sitä viikon ruokalistaa aina tarvitse maanantaista aloittaa. Teet just siitä päivästä lähtien, kun kerkeät.

Täytyy peukuttaa myös näitä possukepakoita, jotka löytyivät K-Ruoka reseptisivuilta
Pakko jakaa vielä, että jos huumorintajuisimmasta K-kaupan työntekijästä järjestettäisiin kilpailu, tiedän, ketä äänestäisin. Sain kassin hakumatkalla taas heittää hauskaa läppää neuvonnassa ja kassalla työskentelevän maailman huumoripitoisimman ja sanavalmiimman palveluammattilaisen kanssa.

Jouduin käymään kassin hakumatkalla siis ensin neuvonnassa, että mistäs se kassi haetaan ja kerroin ko henkilölle, että olen nyt hoitanut viikon ostokset superkätevästi netissä. Kuultuaan verkkokauppatilauksestani, neuvonnassa (ja kassallakin) työskentelevä ”kaupantäti” tokaisi pilke silmäkulmassa:

-         -Jaa, mikä on, kun ei meirän kassat kelepaa!

Voi olla, että pohjalaista huumoria ymmärtää vain toinen pohjalainen…

Ai niin viikon kolme ruokakassiani maksoivat 78,51 €.

11 kommenttia:

  1. Täällä on kanssa niin tuttua tuo, että tekisit tavallista ruokaa. Ja lisäksi siihen vielä esikoisen ylitarkka makuaisti ja hyvä muisti, eli että miksi tämä ei ole samanlaista kuin viimeksi (kuka tekee vaikka bolognesen joka kerta identtiseksi?). Minäkin olen iltoja aika usein pois, silloin muut saavat syödä onneissaan sitä makaronilaatikkoa ja jauhelihakastiketta joita valmistan jättiannoksia pakastimeen aina joskus viikonloppuisin. Viime aikoina se nopeus ja helppous on ollut pop viikollakin, olenkin kehittynyt hyväksi (laiskaksi?) siinä.

    Olen tilannut netin kautta ruokaa muistaakseni yli 6 v, mutta viime aikoina se on vähentynyt vakipaikastani monestakin syystä. Ehkä voisi jokeilla jotain muuta palveluntuottajaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kun mun tavallinen tavallinen ei oo niitten tavallista...huoh!

      Poista
  2. Meillä päin kai vain Prismasta voi tehdä tuollaisen tilauksen, ollaan joskus työpaikan kekkereihin tilattu ruokatarpeet valmiiksi ja joku on sitten poikennut hakemaan. Meillä nyt kahdestaan asuessamme ei tule juuri enää niitä tilanteita, että apua mitä syödään, kun ei se ole aikuisten (lue:vanhojen) kanssa niin nokonuukaa, jos joku ateria jää väliinkin. Eikä osteta niin paljon kerralla. Pari vuotta siihen meni, että sain sopeutettua ruokataloutta kahden hengen kokoon aikaisemman neljän.

    Saisivat käyttää kyllä paperikasseja, niissä pysyvät pakkaukset paremmin pystyssä, eikö vaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten niin vaan prismasta. Tarkastapoa teitin alueen kkaupatkin!

      Poista
    2. Niin kun nuorempi poika on Cittarissa töissä, on sanonut, ettei heillä ole sellaista palvelua, mutta jos se ei vaan tiedä... Tai se on muuttunut.

      Poista
    3. Munkin piti okein lähteä tarkistamaan. K Citymarket Keljolla on verkkokauppa ja noutopalvelu. Onko se toisella äärellä kaupunkia? Seinäjoella saa tätä palvelua nimittäin sekä Joupin cittarista, että keskustan K-marketista.

      Poista
    4. Joo, se on just toisella puolella kaupunkia. Poikanen on töissä siinä kaupungin suurimmassa ja sitten on vielä kolmas tässä lähinnä meitä. Mutta näistä kahdesta ei varmaan sitten saa, vain siitä kauimmasta, joten ei kätevää meille. :)

      Poista
    5. Päivitystä: Tänään poika kertoi, että hänen työpaikkansa, Seppälän Citymarket aloittaa just pian tämän tilaus- ja kuljetuspalvelun!

      Poista
  3. En ole koskaan käyttänyt nettipalvelua ruokien tilaamiseen - mun pitää saada näpelöidä ja valkata esim- hevi-jutut itse... :-D Mutta siis joo, ehdottomasti valmis lista mukaan ja kerralla useamman päivän ruokien tarvikkeet, ei tuu muuten mitään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, yhden tyyli ei sovi kaikille. Musta tuntuu, että ne kyllä valkkaa oikein extra huolella tavarat heviosastolta verkkokaupan kassiin! (joka voi olla kyllä paperinen, niinkun Sari tuolla aiemmin mainitsi) Ja sitä suurempi ilo sitten kun pääsee kunnon ostosreissulle!

      Poista