Pages

torstai 28. syyskuuta 2017

INSPIROIDU KURPITSARESEPTEISTÄ


Mulla on ollu varsinainen sesonkisyksy. Oon saanu miettiä ja testailla ja viimeistellä reseptejä Mtv3 Makuja-ohjelmaan, K-Ruoka -sivustolle ja Lännen Median maakuntalehdissä julkaistuihin ruokasivuihin sesongin puhuttelevimmista raaka-aineista (puhuuko punajuuri sullekin?). Kiirettäkin pitää, mutta stressi on pelkkää positiivisuutta kun saa miettiä reseptirepertuaaria kukkakaalesta, punajuuresta, omenasta tai kurpitsasta.

Kurpitsa on päivän sana tänään, toivottavasti saat käsiisi yhden sanomalehdistä (Aamulehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat ja Pohjolan SanomatIlkka ja Pohjalainen sekä Turun Sanomat, Kaleva, Keskipohjanmaa, Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti). Kurpitsareseptit on teille tehty, hyvät lukijat.

Syksyn yksi mukanaan tuomista ruoka-iloista on tuoksuvien ja mausteisten patojen palaaminen pöytään. Chilipata on monipuolisuudessaan yksi suosikki, sitä kun voi haarukoida sellaisenaan, keittää riisin kaveriksi tai täyttää tortillat. Kurpitsa sopii chilin raaka-aineeksi täydellisesti.


Jos kurpitsachili hautuu padassa vähän niinkuin omia aikojaan, niin kurpitsagnocchit vaativat enemmän näpräilyä. Eivät ne vaikeita ole, eikä edes aikaa vieviä, täytyy vaan muistaa pari seikkaa. Käytä jauhoja tarpeeksi, että saat gnoccit muotoiltua, mutta kuitenkin mahdollisimman vähän, etteivät ne muutu liian koviksi. Armahtaa voi myös gnocchien muotoilussa. Perinteisesti niitä painetaan vasten haarukkaa, että saadaan kivat, kastiketta kannattelevat raidat, tai painetaan sormella pieni kuppimainen kolo pyöreämpään muotoon. Samalta ne kuitenkin maistuvat tappimaisiksi muotoiltuna. Tämä tyyli on osoittaunut omassa keittiössä toimivimmaksi. Ja tärkeää on myös rapsakka, voinen paistopinta. Oikein maalaiskeittiögurmeeta tämä annos!


Kurpitsa toimii hienosti paahdettuna lisäkkeenä ja salaatissa. Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii. Omenasiirapin keittelin kastikkeeksi, vaikka siirappi voi olla hiukan väärä nimi, sokeria en siihen malttanut lisätä, kun omasta omenamehusta keittelin.


Loppuun vielä muistutus leivistä parhaimmasta ja helpoimmasta, pataleivästä. Koska aiheessa ollaan, niin nimenomaan kurpitsaleivästä.



Nyt vaan kurpitsan kimppuun. Muista ottaa siemenet talteen! Ihan paras naposteltava paahdettuna ja maustettuna.

Ja kaikki reseptit löytyvät ylempänä luetelluista sanomalehdistä tänään torstaina, 28.9.


16 kommenttia:

  1. Ihania reseptejä olet taas koonnut lehteen. Tuo kurpitsaleipä jäi houkuttelemaan-näyttää hyvältä. Käytitkö kurpitsan siinä millä tavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soseella korvasin osan nesteestä. Tuli kaunis vöri ja hyvä maku!

      Poista
  2. Rakastan kurpitsaa vuosi vuodelta yhä enemmän. Kurpitsagnoccheja olen kokeillut, tuo salaatti näyttää aivan ihanalta, ja kurpitsachili – miksen ole jo kokeillut? Lehdet eivät ikävä kyllä oikein täälläpäin ole saatavilla, mutta kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
  3. Ihania kurpitsaruokia! Pitäisi itsekin ottaa tuo kurpitsa satokauden herkkuna käyttöön - heti! Ihana kun innostit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun innostin! Ja oikeasti myös ihana innostua itsekin. Se on paha päivä kun ei enää jaksa innostua...

      Poista
  4. Itsellä on sesonki vielä korkkaamatta. Kivan inspiroivia reseptejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tulee rekosta tänään jättikurpitsa. Se saattaa mennä kyllä kaiverrukseen!

      Poista
  5. Odotan innolla nykyään torstaiaamuja. Aamukahvit, Hämeen-Sanomien ruokaliite ja Mtv:n Makuja! Kiitos Nanna superinspiroivista ohjeista! Myskikurpitsani oli paahtunut uunissa jo ennen 10 reseptiesi ansiosta. Jäi vielä pari dl huomiseksi; suunnitteilla kurpitsavohveleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsavohvelit kuulostavat tosi hyviltä, sose maustaa ja mehevöittää monessa reseptissä! Itse multa on kokeilematta vielä se perinteinen amerikkalaistyylinen kurpitsapiiras. Tai siis sekin, kurpitsalle kun käyttökohteita riittää.

      Poista
  6. Kurpitsa on niin hyvää ja sun reseptit todellakin tulee kokeiltua. Sain kurpitsaherätyksen vasta muutama vuosi sitten ja nyt nautin sitä viikottain milloin missäkin muodossa. Kokeilepa Nanna tätä Ellan ihanaa kurpitsasalaattia http://hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.fi/2016/10/kurpitsa-rucolasalaatti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota pitää kyllä kokeilla, muistankin lukeneeni kehusi tuon Ellan resepteistä. Nyt vaan tuotantoon!

      Poista
  7. Mä rakastan kurpitsaa! Oikeen himo tulee sellaiseen uunissa paahdettuun myskikurpitsaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tässä on tietysti kyse kurpitsasta, mutta pakko laittaa, että eilen sain syödä kokonaisena paahdettua juuriselleriä ja voi ei miten ihanaa se oli! Mikä maku!

      Poista
  8. Pitkään aikaan paras uusi resepti tuo kurpitsachili; hyvää tuli ja koko huusholli tuoksui iltaan asti herkulliselta ruualta, kiitos Nanna! Valkopapujen sijaan laitoin jyvät kahdesta maissintähkästä ja jauhetun korianterin sijaan rash el hanout- mausteseosta, muuten seurasin ohjetta. Tästä tulee luottoreseptini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, miten iloiseksi tulin tästä kommentista. Mutta olen kyllä samaa mieltä ruuan herkullisuudesta(yllättäen...)

      Ja hyvältä kuulostaa sun tuunaukset. Tuunaaminen on aina sallittua ja jopa suositeltavaa. Ruuanlaitossa ri pirä kaavoihin kangistua!

      Poista