About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

PERUSBURGERI HIILILLÄ


Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? No en tiedä, mutta kotiini muutti juuri yksi paha poika eli Bastard ja se oli heti jalat alta meikäläiseltä. Oikeasti lähetys saapui sopivasti pääsiäiseksi, mutta pakettiin se jäi. Älkää ymmärtäkö väärin, Kamadolla grillaa kyllä hyvinkin vuoden ympäri, mutta koska sä tarkenet poistaa sen paketista? Pääsiäisen lumimyräkässä vai kenties vapun? Onneksi isäni ehti apuihin ennen äitienpäivän lumimyrskyä.



No sen sanon, ensimmäiseksi, että hiilillä grillattu burgeri ei ole koskaan perus vaan se on se paras. Vaikka tällä kertaa mentiinkin kaupan sämpylöillä, eikä hillottu sipuleita tai tehty minkäänlaisia extrakommervenkkejä, saivat nämä hampurilaiset (mediumina tietenkin) voihkimaan ihastuksesta. Kyllä kotihampurilaisen teko vaan kannattaa!

Söin muuten samalla viikolla ennen vappua yhden elämäni parhaimmista hampurilaisista ja yhden elämäni huonoimmista. Elämäni Top 3 sijoitus löytyi Uumajasta  Savargården ravintolan lounaalta. Ravintola on kuuluisa ruotsalaisen husmanskostin vaalimisesta mutta yllättikin meidät jumalaisilla hampurilaisilla ja ranskalaisilla. Annoksessa ei ollut ainuttakaan heikkoa lenkkiä, vaan se oli sulaa parhautta. Ei siinä ollut kommervenkkiäkään vaan hiilillä grillatut mehevät pihvit, kotitekoiset sämpylät ja  maustetut majoneesit, marinoidut sipulit. Jäi ikuisiksi ajoiksi muistiin.

Huonoin kokemus oli niin huono, että en meinannut saada unta illalla kun mietin miksi en lähettänyt ala-arvoista kokonaisuutta takaisin keittiöön. Sain jonkun säälisairauskohtauksen, enkä kehdannut, kun kysyttäessä tarjoilijakin kertoi voivansa erityisesti suositella heidän hampurilaistaan. Annos oli perunoineen päivineen jo sen näköinen, että tarjoilijankin olisi pitänyt kieltäytyä viemästä sitä pöytään. Tosi surullista.

,

Mutta mun uusi ihana renttuni, eli  The Bastard-grilli. Pari vuotta sitten tutustuin Big Green Eggiin ja hurmaannuin sen mahdollisuuksista. Lapsiperheessä rahareikiä riittää, jolloin kallein vaihtoehto ei ole useinkaan se sopivin. The Bastard on hollantilaisten kaverusten kehittämä versio japanilaisesta kamadogrillistä, jossa jykevä keraaminen kuori antaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet lämmönsäätelyyn ja myös hyvin pitkiin grillaus/savustusaikoihin. Keraamiselle kuorelle on 20 vuoden takuu, eli mistään hepoisesta laitteesta ei ole kyse. Hinta on silti saatu laadukkaan kaasugrillin tasolle. Tällä onnistuu normaalin pihvinkäristyksen lisäksi myös savustus, leivonta, pizzanpaisto, pitkä epäsuora kypsennys jne. Kokeilulistalla riittää puuhaa koko kesäksi, mutta aivan ensiksi piti tehdä ne hampurilaiset.


Olin jostakin kuullut, että vaikka kamadoja mainostetaankin lämmösäätelyllä, jos grillin päästää huippukuumaksi, on lämpötilan alentaminen vaikeaa. Minä onnistuin kyllä ihan suvereenisti nostamaan lämmön 350 asteeseen ja sieltä takaisin alle 150:een. Bastard reagoi tosi nopeasti ja tottelevaisesti. Ehkä se huomasi, että sai luonani hyvän kodin. Sain grillin sytytettyä helposti ja hampurilaispihveihin tuli juuri se mainio hiiligrillauksen aromi. 

Olen kyllä tohkeissani. Mitä kaikkea voinkaan Bastardin kanssa kokeilla! Lupaan raportoida grillaukseni ja kokemukseni, joten pysy kuulolla, mikäli grillaus/savustus on ruuanlaittotavoista sydäntäsi lähellä.



NANNAN VINKIT PARHAASEEN PERUSHAMPURILAISEEN
  • Hampurilaispihvi taikinaa ei tarvitse turhaan vaivailla. Muotoile jauhelihasta iso pötkö ja leikkaa siitä paksut pihvit. 
  • Suolaan ja pippuroin usein ennen paistoa ja sitten paiston jälkeen vielä vähän lisää.
  • Öljyän pihvien pinnat kevyesti, niin eivät tartu ritilään tai parilaan.
  • Medium pihvi on mehevin.
  • Älä tee pihvitaikinasta jauhelihataikinaa, ei siis munia eikä muuta, lihapullat on erikseen
  • Grillaa hiilillä, jos se suinkin on mahdollista, koska savunmaku tekee pihvistä luxuksen.
  • Itsetehdyt hampurilaissämpylät on parhaita, mutta jollet ehdi, osta kaupasta. Tai tee kerralla iso satsi pakkaseen kesän hampurilaisia varten. Siihen hätään kun mieliteko iskee nopealla aikataululla. Tai huomaat, että kesän lumipyryjen välissä on yllättäen grillauksen mentävä aukko.
  • Perushampurilaisen lisäkkeet meillä ovat punasipuli (raaka), juusto, tomaatti ja suolakurkku. Sinappi, majoneesi ja ketsuppi. Kaikki muu ihanuus on sitten extraa. Kaikkea ei voi väliin kerralla laittaa, joten yleensä teen teeman mukaan, perushamppareita tai sitten alan leikkiä juustoilla, eri lihoilla/kasvispihveillä, kasviksilla (marinoin, pikkelöin) ja kastikevariaatioilla. Sämpyläänkin on monia mahdollisuuksia.. Seuraavaksi palaan halusta tehdä esim. jonkun kana-fetapurilaisen.
  • Less is more mutta morekin on ehdottomasti more näissä burgerjutuissa. Muhkea, juustoa valuva burgeri herättää sylkirauhaset, mutta pikkuisten sliderien ahmimistakaan ei voi lopettaa, koollakin voi siis kikkailla.
Mitkäs ovat teidän parhaat hampurilaisvinkit? Tieto nimittäin lisää hampurilaisen himoa...

The Bastard grill on saatu maahantuojalta testattavaksi, kaupallinen yhteistyö.

13 kommenttia:

  1. Aikalailla samalla mennään, kurkkuna Felixin amerikkalainen viipalekurkku, toisinaan itsetehtyä Coleslowea ja majoneesia lisättynä sekaan tomaattisosetta tai tuoretta inkivääriä+valkosipulia tai savupaprikajauhetta. Jauheliha ehdottomasti ilman turhaa tilpehööriä.
    -Minna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti. Kaasugrillillä grillates käytin suolana savusuolaa!

      Poista
  2. Tällä hetkellä se 'juttu" kotiburgereissa on karamellisoitu sipuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karamellisoitu sipuli on ihanaa, myös hodareissa. Sinne murustan kaveriksi vielä perunalastuja niin saa mukaan myös rapsakkuutta. Mun lemppari on ehkä silti marioitu sipuli, siihen kun jää vielä enemmän kirpsakkaa hapokkuutta.
      Mutta sipulia pitää kyllä olla, muodossa tai toisessa!

      Poista
  3. Eikö siis mitään mausteita jauhelihaan ennen paistoa, mutta eihän se sitten maistu miltään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tässä tulee vastaan nyt se ero hiilillä grillattaessa. Voin vakuuttaa, että maku pelkällä suolalla ja pippurilla on herkullinen, sinne ei tarvitse alkaa sekoittamaan mitään tabascoja. paprikajauhetta tai cayennea tai valkosipulia tai ylipäänsä mitään. Hyvälaatuisen, mediumpaistetun jauhelihan maku hiilillä grillattuna ja (riittävällä) suolalla ja pippurilla maustettuna on täydellinen, sitä tuetaan sitten vaikka sitten sillä karamellisoidulla sipulilla ja hyvällä juustolla. Paistinpannulla paistettu jauheliha taas tosiaan saattaa kaivata jotain lisää!

      Ja toki makuasia. Mutta kyllä näitä kehui joka syöjä ja pelkällä suolalla ja pippurilla mentiin.

      Poista
  4. :) Uskon, että hyvää oli. :)

    VastaaPoista
  5. Juuri tutkailtiin kaupassa Bastardin ja ison vihreä eroja ja vaikutti, että Bastard on jopa kaveriaan vankempaa tekoa. Täällä odotellaan siis innolla sun kokemuksia ja uusia postauksia! :) Vielä kun meidän pienellä takapihalla olisi rentulle tilaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Renttu onkin hyvä lemppari. Tilallisestihan tämä on huippugrilli koska se ei vie kovin leveää tilaa. Vähä niinkun pystymalli.

      Poista
  6. Ah, mä rrrrakastan itsetehtyjä burgereita <3
    Pakko grillata pian ja ehdottomasti hiilellä tai puulla!

    VastaaPoista
  7. Onko large vai medium mallin paha poika? Karmea hinku olisi kyseinen tuote ostaa nyt kun talven lähetessä noita alka tulla tarjoukseen.

    VastaaPoista