About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 4. helmikuuta 2017

LATVIAN SENSES: A DINNER PERFORMANCE


Postauksen kirjoittaminen tuntuu välillä ylivoimaisen vaikealta. Vaikeimmalta, kun on kokenut ainutlaatuisen elämyksen, sellaisen joka on stimuloinut jokaista aistia. Kun tietää, että sanaisen arkkuni kansi on kovasti natiseva, enkä sieltä koskaan pysty ammentamaan kaikkia oikeita sanoja, jotka vangitsisivat hetken täydellisesti. 

Riga-Gaujan alue kantaa vuoden 2017 Euroopan Gastronomisen alueen titteliä. Olin mukana kun titteli julkaistiin Latvian Suurlähetystössä Helsingissä. Huikeasti toteutettu, moniaistinen illallisperformanssi teki tutuksi Wild at Palate - teemaa. Lautaselta löytyi mm. majavaa, peuraa, nahkiaista, ja mehiläisten siitepölyä. Uskomattoman upeasti jugend-tyylinen lähetystö tummine paneeleinen (ja salaovi, yhdessä nurkassa oli varmasti salaovi!) oli muunneltu palaksi latvialaista luontoa musiikin, valojen ja tarkasti harkittujen efektien avulla.

Kieltämättä minulle tuli kerran jos toisenkin tunne, että olen salaseuran kokouksessa. Sanoja ei käytetty, paitsi loppua kohti alkoi olla jo pakko vaihtaa vieruskavereiden kanssa kokemuksia (kun vieruskaveritkin olivat koko ajan aivan parasta seuraa). Heti eteisessä saimme käteemme lankavyyhdit, joita kerien löysi perille yläkerran aulaan, jossa tanssivat faunit ohjasivat meidät eteenpäin kahtena ryhmänä.


Löysin itseni metsään katetun pöydän äärestä. Kankaassa olevien aukkojen läpi päämme ja kätemme pujottamalla saavuimme metsän keskelle kuin vaatekaapista Narniaan konsanaan. Korvakuulokkeista kajahtelivat erilaiset metsän äänet, joiden läpi kertojan rauhallinen ääni esitteli Latvian luonnon ihmeitä. Kuten metsässä kuuluukin, kaikkea leimasi kiireettömyyden tuntu, metsä tuli yhä lähemmäksi, tarjoilijoiden (tai pitäisi varmasti sanoa taiteilijoiden) asettaessa eteemme  käpyjä, sammalta, risuja. 


Kuvat/Latvian Embassy

Keväisen metsän kohistessa korvissa kullekin valutettiin koivunrungosta mahlaa alkuun tarjoillun majavan kyytipojaksi.

Kuvat/Latvian Embassy
Pääruokaa varten katettiin kokonainen  metsäinen pöytä, joka sytytettiin aamu-usvaiseen savuun juuri ennen kuin peuran fileet suklaisessa kastikkeessa sarvineen päivineen, nostettiin eteen.

Suurissa sarvissa kannettiin eteemme myös portviini.
Upean metsäinen tunnelma sulki rauhaansa; tunsin, maistoin, haistoin, kuulin ja koin metsän rauhan. 


Kuvat/Latvian Embassy
Kuvat/Latvian Embassy
Metsästä matkasimme joen ääreen. Näimme ensin Latvian jokiluontoa esiteltävän videon. Istuimme pitkän yhteisen pöydän ääreen, jonka päissä seisovat taiteilijat loivat väliimme virtaavan veden liikuttelemalla sinisiä silkkikankaita ja nauhoja. Nauhan liike pysähtyi hetkeksi, jotta saatoimme lukea siihen painetun seuraavan ruokalajin.Jokirapukeitto oli muiden annosten lailla koostettu useista mielenkiintoisista osasista. Annoksia ei myöskään kertaakaan vain tarjoiltu sellaisenaan, kokki kävi joka annokseen lisäämässä pölyä, tai murua, tai kaatamassa kannusta kastiketta. Kaikki sujui ympärillämme kuin tarkkaan harkittu tanssi. Valot, musiikki ja veden heijastukset loivat tunteen, ettei tiennyt oliko veden pinnalla vai pinnan alla satumaisen sinisessä maailmassa.


Keiton jälkeen silmämme sidottiin ja taiteilijat poistivat näkymättömissä pöydältä liinan ja kannen, jonka alta paljastui kirkas joen pohja. Yksitellen Ahdin tyttäret ottivat kiinni kädestä ja asettivat sen veteen, samalla vapauttaen sidotut silmät ja ohjaten käden joen pohjassa olevalle meripihkan näköiselle kivelle kuiskaten samalla korvaan: "It's amber, eat it." Vaikka oikeaa meripihkaa ei ole syötäväksi tarkoitettu, oli nekku aidon meripihkan näköinen ja tunnelma joen äärellä mystinen.Joen pohjan päälle asetettiin kirkas pöytälevy, että pääsimme nauttimaan seuraavasta herkusta, nahkiaisesta. Nahkiaisen jokinen maku sai osakseen illan eksoottisimpien makujen tittelin. Nahkiaiset olivat aika suuria ja huoneesta poistuessani huomasin, että vain muutama muu oli syönyt sen laillani kokonaan. Eikä se pahaa ollut, vain voimakkaan yksipuolisen jokista, vähän samaan tapaan kuin vaikka ostereissa maustaa suolaveden. Upeat lisukkeet tukivat annosta kuitenkin hienosti. Illallisesta vastasi Juris Dukalskis kokkitiimeineen, hän on keittiömestari Tam Labam Büs Augt- ravintolassa, joka kuuluu Latvian TOP 3 ravintoihin.

Kuvat/Latvian Embassy


Jälkiruualle kokoonnuimme koko porukka mehiläisten surinan ajoittaen täyttämälle niitylle, jota hallitsi muutama mehiläispesä, jonka kennoista saattoi valuttaa tuota kultaista nestettä. Huoneessa oli myös huumaavan voimakkaana hunajan tuoksu.Suuren hunajaleivän sisuksista meille annosteltiin jälkiruuat  ja ilta päättyi lopulta hunajakakun kautta siitepölyllä maustettuun mantelimaitoon.
MENU 
LATVIAN SENSES

18.01.2017

Welcome drink: Cloudberry infusion with Riga Black Balsam


 FOREST

Appetizer
Smoked beaver with bilberry-marinated pearl onions and salted cucumbers 
dark-beer bread, golden chips, seed-bread crisps, dark-beer gel
Drink: Wild-berry infusion, pine-cone syrup, BIOvodka

Main course
Juniper smoked venison with black salsify, kale, Laima chocolate puréed prunes, black trumpet mushrooms, and pine-cone demi-glace sauce 
black trumpets, roasted malt, onion crisps
Drink: Abavas winery Cherry Port

River GAUJA

Soup
Crayfish velouté soup with bream croquette and young wheat 
sunflower seeds, parsley, seaweed, crushed crayfish
Appetizer
Fried lamprey in a tea jelly with brined mushrooms and black-garlic mayonnaise 
horseradish cream, crispy fish skin, seaweed powder, watercress, pickled mustard seeds, dill

Drink: Abavas winery Pommo, Birzī birch sap, Valmiermuiža japonica-quince seltzer

Valmiermuiža DEGALUS (burned beer)

MEADOW

Desserts
Lāču rye bread with hempseed spread, cranberries, and bio buckwheat honey 
sour cream, candied japonica quince, rowanberry jam
Honey minicake with cloudberry jam and japonica-quince foam
Drink: Chamomile almond milk


Menun yksityiskohtainen toteutus oli lumoava, eikä osasten summaa pysty mitenkään toistamaan näppäimistöllä. Hieno lanseeraus Euroopan Gastronomiselle Alueelle 2017. Muita alueita tänä vuonna ovat Tanskan Aarhus ja Italian Lombardia.

Liitän loppuun vielä videon, joka illallisemme esikuvana on varmasti toiminut. Samantyyppinen toteutus, josta tunnistan monta omasta illallisestani tuttua elementtiä, on tuotu aitoon luontoon. Video tallentaa mykistävän kauniin moniaistisen ruokailukokemuksen vuodenajat-teemasta.Osallistuin kutsuvieraana Latvian suurlähetystössä järjestettyyn tilaisuuteen. 

12 kommenttia:

 1. Oi, miten kuulostaa mielenkiintoiselta.
  Minä alan enemmän ja enemmän olemaan sillä kannalla, että joko pitää vetää oikein kunnolla elämyksen puolelle tai sitten tehdä jotain yksinkertaista ja hyvää. Fine Dining "näpertely" alkaa olla vähän passé... ainakin minun mielihaluissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on. Yksinkertaista ja hyvää tai ennennäkemätöntä.

   Poista
 2. Wau. Tähän ei enää kai voi muuta sanoa. Ihan huikeaa. No, nahkiainen on... nahkiainen. Mutta siis kaiken kaikkiaan, ihan mielettömän upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kerran aikaisemmin syönyt vastapyydettyä ja -savustettua nahkiaista josta rasva tihkui...Se oli mielettömän hyvää. Siksi varmaan tämäkin tuli syötyä.

   Poista
 3. Upea ja varmasti unohtamaton tapahtuma. Katselin instastoryja silloin livenä tapahtumasta ja oli kyllä hienon näköistä kertakaikkiaan. Satakunnassa nahkiaisia on tullut syötyä aikas monta. Lapsena tykkäsin kovin, vaikka on ruma ryökäle :D Aikuisna ei olekkaan tullut sitä syötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuka siellä kerkes instaileen? :)
   Mutta hieno homma oli, ihan noin työnikin puolesta moniaistisena illalliskokemuksena.

   Poista
 4. uskon illallisen olleen huikea elämys - miehen ravintolat ovat Latvianreissuilta tuttuja ja kyllä se vaan osaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muistan sun reissukirjoitukset Latviasta. Vähän ittekkin suunnitellaan, että voisi mennä perheen voimin ensi kesänä.

   Poista
 5. Oh vau! Onpa todella käytetty luovuutta - ihan älyttömän upeen ja erikoisen kuulonen illallinen :) Tällasia kokemuksia ois mahtava, kun tarjottaisiin ravintoloissa välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan moniaistiset elämykset ovat osa tulevaisuutta, vaikkei nyt aivan jokapäiväisiä olisikaan.

   Poista